Hozzászólás: Kezdő Írók

köszi smile

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Ha valakit érdekel, az egyik ismerősöm könyve, néhány hónapja írtam róla ezt a kritikát:


Senandir - A háború démonai
http://users.atw.hu/senandir/img/borito.JPG

Engedjétek meg, hogy egy számomra igazán különleges könyvet mutassak most be nektek, melyről eddig nagy valószínűséggel nem hallhattatok.
Különleges, mert egyrészt egy ismerősöm írta, másrészt – mint az újabb és újabb fejezetek egyik első olvasója, és legfőbb kritikusa – folyamatosan részt vehettem az elkészültében.
Manapság nagyon nehéz egy elsőkönyves írónak megjelentetni regényét, így igazán örültem, amikor azt hallottam, hogy 2010 nyarán elkészült a mű, és sikerült – ugyan magánkiadásban – kiadni. Az először 15 példányban kiadott regényből később újranyomás is készült, hála a helyi művelődési központ igazgatójának. Így most már lehetőség van arra, hogy 2500ft + postaköltséges áron hozzá lehessen jutni a könyvhöz.
Hogy mit kapunk ezért a pénzért, azt alább fogom kifejteni.

Senandir – A háború démonai

A Senandir világa első ránézésre egyszerű fantasyvilág, a szokásos fajokkal: van egy emberi királyság, Gromiria, az elfek királysága, Knirrilien, valamint a Barbár-vidék nevű hely, ahol a különböző szörnyek – orkok, ogrék, trollok, óriások – élnek száműzetésben. Ezen kívül megjelennek még a törpék, akik azonban elég távol esnek a Salvatorei fajtól, sokkal inkább hasonlítanak a Crown Empire-ben megjelenő vörössipkásokhoz, egyszerűbben mondva meglehetősen gonoszak, és csak arra várnak, hogy visszavághassanak, amiért évszázadokkal korábban a föld mélyére száműzték őket.
A többiek a már ismert sémákra épülnek, bár vannak újdonságok is: az emberek hatalomvágyóak, az orkok ostobák és gonoszak, az elfek tiszták és becsületesek.
A könyv elsősorban az emberek és elfek ellentétét mutatja be. Gromiria élére új király kerül(bár a trónutódlás mikéntjébe én még mindig belekötnék–megjegyzés a szerzőnek, ha ezt olvassa), aki azon fáradozik, hogy királyságát fellendítse. Bár a régi király is sok jót tett a népének, az új uralkodó Karegen sokkal ambiciózusabb. Uralkodása kezdetén létrehoz egy szövetséget az elfekkel, melyre korábban még nem volt példa. Azonban becsvágya túlmutat a jószomszédi viszony elérésénél: olyan kincsre fáj a foga, melyet az elfek birtokolnak, és nem osztanak meg senki mással, de ami Gromiriát a világ legfejlettebb, és leggazdagabb országává tehetné. És Karegen nem hátrál meg semmitől, hogy a célját elérje. Ellentmondásos személyiség ő, és bár a könyv elején úgy jelenik meg, mint lehetséges főgonosz, és látszólag hajlandó minden eszközt gátlástalanul bevetni, mégis érthető, és bizonyos szempontból kedvelhető karakter válik belőle. Több érdekes karakter is megjelenik az emberek oldalán: Vendegor, a korábbi király fia, aki egy Éjfarkasok nevű elit katonai csapat vezetője, becsületes és megbízható férfi.(Korábban nem tűnt fel, de most olvasom újra Gemmell Trójáját, és nekem kicsit Hektórt jutattja az eszembe). Vagy ott van Szellem, a tolvaj, aki afféle Robin Hoodot játszik, lop a gazdagoktól és a szegényeknek adja, ami bevallom, számomra először elég unszimpatikus és sablonos tevékenység, kezdetben nem is kedveltem különösebben a szereplőt. Később aztán az ő karaktere is elmélyül, érdekes szereplővé válik, és kiderül, elég messze áll Robin Hoodtól.
Az elfeket én általában ritkán kedvelem, itt sincs ez másként. A történetük azonban itt elég érdekes: ők azok, akik megőrizték a Teremtő istenek útját, békében és gonoszság nélkül élnek.(Ezért legszívesebben beléjük rúgna az ember, mint a Gyűrűk ura hobbitjaiba, - és ezáltal megérdemelnek mindent, ami később történik velük muhahaha). Cserébe ezért az istenek különleges ajándékot ruháztak rájuk: ez a Senandir, az újjászületés ünnepe. Körülbelül 50 évenként, amikor a Teremtő Pár két holdja együttáll, az elf birodalom egyik völgyében lévő szent tavat mágikus hatalom tölti el, és aki ekkor megfürdik a vízben, visszanyeri fiatalságát. Így létezhetnek az elfek, ez az örök életüknek a titka. Az elfek világát azonban egy különleges pajzs védi, amelyen csak az hatolhat át, aki tudja a titkát.(Ez kicsit hasonlít a Dragonlance-ben megjelenő elf országhoz). Az elfek birodalmában még sohasem járt ember. Ebben a világban él Tralien, a regény egyik fő(talán a legfőbb)szereplője, az ifjú elf, aki még egyszer sem fiatalodott meg.
Jószívű és feddhetetlen karakter, de legfőképp naiv, legszívesebben képen törölné az ember, nehéz megkedvelni az ilyet. Mégis ő az, akinek a kalandjait végigkövethetjük, miután egy ork csapatnak valamiképp sikerül áthatolnia a pajzson, és vérfürdőt rendeznek a egyik határmenti településen(ezt nem részletezném erőteljes spoiler lenne). Mindenesetre Tralien végül Gromiriában köt ki, ahol sok minden új dolog történik vele, és megelevenedik körülötte egy addig számára csak könyvekből ismert világ, melyre nem volt felkészülve. Sok mindenen megy itt keresztül: a király megpróbálja felhasználni őt saját céljaira, ki van téve az emberek fajgyűlöletének, de barátokat is szerez, és nem lenne teljes a regény egy(két-három) kibontakozó szerelmi szál nélkül sem.

A történetről nem ejtenék több szót, eddig is tartalmazott az írás néhány kisebb spoilert. A lényeg, hogy a később kibontakozó háború(mert egy fantasy regény általában enélkül sem lenne teljes) során nem csak a csatákról esik szó, de a szereplők lelki vívódásai, jellemváltozása is nagy szerepet kap, elsősorban, hogy miként változik meg az addig tiszta elfek hozzáállása a világ gonoszságának, a háború démonainak hatására. Emellett számos kisebb nagyobb cselszövést is tartogat a könyv, némelyik ugyan kiszámítható, mások azonban egész meglepőek.
A mágia egész jó: a holdak sugározzák magukból, és ezt bizonyos tárgyakban össze lehet gyűjteni, főleg különböző fémekben. A varázslók ezt az energiát tudják felhasználni, de különböző megszorításokkal: nem képesek például a semmiből tűzlabdát varázsolni, de egy fáklya lángját képesek manipulálni.
A vallás viszonylag egyszerű: a Teremtő Páron kívül a könyvben nem ismerhetünk meg más isteneket. Ők azonban valóban jelen vannak, figyelemmel követik az eseményeket, a végén még…ezt inkább nem írom le smile

Nem igazán tudok elfogultság nélkül írni a könyvről, tekintve, hogy közel áll hozzám. Továbbá nehéz úgy írni, hogy már ismertem a cselekményt, számos hibát magam javítottam ki. Így nem egyszerű egészben látnom a képet, főleg, hogy egyszerre még nem is olvastam el az egészet, csupán részletenként ismertem meg.

Az író stílusa nem rossz, noha néhol még vannak hibák a regényben, bár ezek nagy részét a második kiadásra sikerült kijavítani(noha én ezt még nem olvastam, de a szertő állítása szerint figyelembe vette a kicsit későn érkezett megjegyzéseimet, szóval valószínűleg a hibák száma jelentősen lecsökkent).  Néhol vannak ugyan szóismétlések, néhány elírás, esetleg nem odaillő szó is, meg jópár következetesen alkalmazott vesszőhiba smile Ezeknek a száma azonban nem biztos, hogy meghaladja néhány más kiadványét…

A regénytől senki ne várjon világmegváltó gondolatokat, vagy történetet. Számos olyan elemet tartalmaz, amelyet már láthattunk máshol, de vannak egészen jó, egyedi dolgok is. Az íróra valószínűleg leginkább Gemmell hatott, a regény története, szereplői is hasonlítottak itt-ott. Ami nem baj, sokkal jobb, mint ha néhány más írótól tanult volna. Külön öröm számomra, hogy nem ragaszkodik a szereplőihez mindenáron, jónéhányan elhullanak előbb vagy utóbb, és néhányuk halála bizony képes belőlünk érzelmeket kiváltani, hiszen kedveltük, vagy épp kezdtük őket megkedvelni.

Van még néhol logikátlanság a könyvben, visszanézve a hozzászólásaimat az anyaghoz, és pár hiba is, nem tudom, hogy ebből mennyi került kijavításra a végleges verzióban. Ezek közül azonban csak néhány zavaró, bár az is lehet, hogy csak én voltam túlságosan kritikus.
Van még egy dolog, amiről szót kell ejtenem: a regény borítója, és a könyv anyaga.
Nos a borítót is az író készítette, nyilván páran jobbat tudnának csinálni, de sztem nem lett olyan rossz. Viszont a nyomtatásnál valami nem igazán sikerült, vagy a photoshop állított a minőségen, mert elég szemcsés lett az első kiadás, a második már valamivel jobb eből a szempontból.
A regény anyaga viszont sajnos nem a legjobb. Vagyis kinek hogy tetszik. A lapok anyaga szerintem sima irodai papírra hasonlít, sokkal fehérebb annál, amit a deltánál használnak például. Könyv ragasztása is furcsa, nehéz teljesen kinyitni az oldalakat. A margók ráadásul mindenhol túl nagyra sikerültek, nem tudom ez a második kiadásra javult-e, de valószínűleg nem. A mérete sem hagyományos, a deltáshoz képest kb fél centivel alacsonyabb a könyv, de majdnem egy centivel szélesebb, de lehet, hogy ez csak nekem tűnik furcsának.

Minden hibája ellenére a könyv egyáltalán nem rossz, olvasmányos, sőt néhol kifejezetten jó és szórakoztató. (Hogy újabb vitákat produkáljak, jobb mint egy mostani Salvatore)
2500Ft-ért+ postaköltségért rendelhető az írónál vagy akár nálam, Pécsre vagy Zalaegerszegre pk nélkül, személyes kiszállítással is kérhető. (sajna jutalékot nem kapok). Egyedileg dedikált példány is kérhető.
Ha valakit érdekel a regény, ezzel támogathatja az egyszerű magyar írókat smile
UI: most jött a hír, a második kiadás már kijavította a legtöbb hibát, ami az elsőben még benn volt.
De rendelhető az első is, abból csupán 15 darab van, és ha az író befut, akkor egyszer sokat fog érni big_smile

Az író és a könyv oldala (sajnos időhiány miatt nem igazán változott a beta óta, de a hozzászólások, elérhetőségek működnek):
http://senandir.atw.hu

My story is truly a grand tale! Of course, any story about me is going to be grand simply by virtue of the main character.

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Üdvözlök mindenkit!

Szeretném én is a figyelmetekbe ajánlani a honlapomat: http://andrewsinclaiir.blogspot.com/

Sajnos néhány napja levettem a honlapról egy sorozatot, mert komoly javításon, változtatáson megy keresztül, hogy azután e-book formájában le lehessen majd tölteni. Ám így is megtalálható két novella, és néhány vers.

Ezen felül, akinek van novellája, írása, vagy bármi, amit szeretné, hogy elolvassanak, akkor ajánlom magam: ndrewsinclair@gmail.com

Utoljára Sinclair szerkesztette (2011.08.01. 14:41:57)

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Par tipp nehany film irojatol arrol, hogy is kene tortenetet farigcsalni.
http://www.ted.com/talks/andrew_stanton … story.html

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Ahogy nézem, nem túl látogatott ez a fórum, de mindig történhetnek csodák. Például én is erre jártam, hosszú évek után először. Megnézem az ajánlatokat, kitartást és legfőképp elégedettséget kívánok mindenkinek.
De ha már erre jártam, ajánlom magam is: http://jnbeckett.wordpress.com

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Sziasztok!

A Fantasy rajongóknak szeretném bemutatni a 2 éve készülő regényemet:
http://dycanarts.wordpress.com/

A fejezeteket a D.A.W.N. - Káin fülön érhetitek el. Mivel a jelenvagyok.hu (nem kiadó) egyik szerzője vagyok, így oda kellett feltöltenem az eddigi fejezeteimet.

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Üdvözlet!

Visszatértem!

Lehet a régi motorosk még emlékeznek rám (2007-2010-ből a régi fórumról)

Olyan kérdésem van, hogy nincs meg valakinek a Kincsvadászok, és a Lélekvadászok egyben, doc-ban?
Jó lenne, szívesen elolvasnám egyben a korábbi "remekművünket" Fannothával és a többiekkel big_smile big_smile

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Üdvözletem!

Aki szereti kezdők próbálkozásait olvasni, annak ajánlanám figyelmébe a fórumomat:
http://fairytales.hungarianforum.net/

Szinte minden írásomat feldobtam a fenti oldalra, de többnyire anime alapú történeteket lehet olvasni. Káoszos sztori még nincs fent, de agyalok rajta, hogy a nemrég elkészült szösszenetet is felpakolom.

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Hello mindenki!
A science fiction és a fantasy műfajok rajongóinak létrehozott oldal, ahol egy új írói szervezet, a LILIOV, "Laser Is Lumen In Oculos Visionis" klán, azaz Lézerfény szemek klán tagjaként számontartott írók művét hirdetjük.
Lebilincselő történetekkel várunk titeket!

http://www.nargrodow.webnode.hu/

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Az első Káoszos próbálkozásom:

http://fairytales.hungarianforum.net/t1 … ran-rem#12

 

Hozzászólás: Kezdő Írók

Uhh, eléggé kihaltnak tűnik a topic, de remélem, sikerül egy kis vérfrissítést eszközölnöm.  big_smile

Ha szeretnéd még meg nem jelent írásaidat (novellák, regények) nagyobb közönség előtt bemutatni, akkor műve(i)det küldd az info@wayersfantasy.hu címre, és az rövidesen megtekinthetővé válik az alábbi - fantasy és sci-fi írásokat megjelentető - weboldalon: http://wayersfantasy.hu/index.php/irasok

Ha kíváncsi vagy az írásokra, ugyanitt olvashatod őket. Ha pedig alkotni szeretnél egy új világban, ne késlekedj részt venni az aktuális novellapályázaton: http://wayersfantasy.hu/index.php/novellapalyazat

Írásod beküldésével ráadásul egy nyereményjátékban is részt vehetsz, ahol annál értékesebb a nyeremény, minél aktívabbak vagytok: http://wayersfantasy.hu/index.php/nyeremenyjatek

"Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat."