Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Azért az ürgüblük és az emrelin nem egy kategória big_smile , de ezen nem fogunk összeveszni. Engem most úgyis Felice érdekel leginkább.

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Csendbiztos: miután az alapvető premisszáim elfogadásával is gondjaid vannak, a komplexebb kérdések felé való elmozdulásnak köztünk szólva nem sok értelmét látom.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' András segítenél értelmezni a Keleti Szél fülszövegét, mert többen félreértik.
A Gorduin-ciklus második trilógiájának bevezető kötete

Ha jól értem ez a Gorduin-regények trilógiáira vonatkozna.
Az első trilógia: Halál Havában-Észak Lángjai-Karnevál
Második trilógia: Keleti Szél 1.-Keleti Szél 2- Holdfényember

Ehhez jön egy Gorduin-novella trilógia: Jutalomjáték -Toroni vér- Csepp és tenger.
Plusz két Gorduin novella : Megkövült napvilág, Bárd és a Démonok, amiket nem tudok hová sorolni.
Ezért előbb-utóbb kell még egy Gorduin novellát írnod  wink , hogy ez a trilógia is teljes legyen.

Természetesen lehet, hogy én értelmezem rosszul, és összekavarok mindent. Már csak ezért lenn jó rendet tenni a Káoszban. Köszönöm.

Utoljára dragondark szerkesztette (2013.08.11. 19:04:14)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Gáspár András: Sajnálom ezt a kis félreértést. Jómagam nem vettem ennyire komolyan a kérdést, hogy most ebből egy ilyen szóváltás támadjon, úgy érezem nem voltam tiszteletlen, elmondtam az álláspontom, és kész. Nem állt szándékomban kötekedni, alapvetően tetszik is amilyen irányba terelgeted a M.A.G.U.S.-t, sokszor még védelmedre kelek itt-ott, persze erre nyilván nem vagy rászorulva. Lehet kötöm az ebet a karóhoz, és idegesítelek olykor, mégse gondolom, hogy kiérdemeltem ezt a hangnemet.
Nyilván zavaró, hogy úgymond súlytalan világelemekkel zaklatlak, sokuk tudom olyan íróktól származnak, akik jelenleg nincsenek a csapatban ilyen-olyan okok miatt, épp ezért aggódok miattuk, mert én szeretem őket, és nem akarom hogy elkallódjanak, elsikkadjanak. Nem feltételezek semmiféle szándékosságot, mielőtt bárki félreértelmezné. Nem Andrástól, a fejlesztőktől féltem a dolgokat, hanem a feledéstől, igaz persze, hogy van saját Ynev, meg mindeki kidolgozhatja a maga dolgait, pláne az új netes támogatással, de az mégsem ugyanaz, lehet hogy én vagyok egy ostoba, korlátolt barom, de jobban tetszenének hivatalos kiadványokban, amire nyilván kiegészítőkben lesz is esély. Szeretem a M.A.G.U.S.-t, gyerekkorom óta játszom, olvasom, sok szép percet, órát hozott már. Te aki az egésznek az atyja vagy, talán megértheted az én érzelmeimet, még ha ezek nem is mérhetőek a Wayne Chapman "szülői" gondjaihoz.
Szándékosan próbáltam lezárni a kérdést, elvenni az élét, még ha nem is neked tetsző módon, épp ezért nem értem, hogy miért nem kapok felvilágosítást a másik kérdéskörben. Tudom, hogy az író egy különös fajta, én nem is értem őket teljesen, nem is igazán tudok velük bánni, ez van sajnos.

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2013.08.11. 20:17:55)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András, nm.

A dorani mozaikmágia gdon és kyr elemekből áll? Persze ha jól olvasom a fórumon írtakat.


Másik, a Szkriptórum szövegében aszongya: a Szövetséget Senimoro Daitar alapította, erre listázza Erent, Gianagot és Haonwellt mint alapítóllamokat. Daitar véletenül nem erigowi nagyherceg volt? Erigowot nem listázza a szöveg, az Északi Szövetségben pedig ugyanarra az évre teszi a létrejöttét, Erigow-val együtt.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Csendbiztos:
Dacchul-korg kérdésben a forrásanyagból jöttek a félreértések. Dacchul az Dakul (Shruk Dakul, ahogy az Észak lángjaiban szerepel, nem is értem, ki és miért változtatta meg ezt), a korg pedig az a gyűjtőnév, aminek a kifejtése már szerepelt. Mindkettőt javítom, köszönöm az észrevételt.

Morrola:
A felsorolásból az Erigow (szóismétést elkerülendő) túlszerkesztés áldozata lett. Természetesen az alapító állama is tagja a szövetségnek, javítom ezt is.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Draconarius írta:

András!

Az Anyrok alkonya függelékében van szó a ryeki démonhitről és a ryeki Hatokként nevezett külvilági dhaemonokról entitásokról -elég kevés van róluk a függelékben-. A kérdésem, hogy ez a dhaemonos téma kanonikusnak tekinthető e vagy sem, s ha igen lehet valami bővebbet tudni a Hatokról és kultuszaik hatodkor utáni sorsáról, esetleges továbbéléséről? Egy modulhoz próbálok anyagot gyűjteni és ehhez kellene némi információ.

Köszönöm!

Ha nem gond, válaszolok én, lévén, hogy tőlem származik az anyag. smile
Az Anyrok alkonya téma kanonizálásához el kell még végezni bizonyos hibajavításokat, de Andrással már egyeztettünk erről, és egyszer majd sort is kerítünk rá, ha oda jutunk (jelenleg ez nincs az élmezőnyben a fontossági sorrendben).

A dhaemonos téma kapcsán sok plusz információval nem szolgálhatok. A ryeki démonhit azon formáját már a kezdetektől háttér színesítésre szántam, és mert az akkori írásokban ez az elem nem került felhasználásra, a panelek nagyobb része megmaradt kibontásra váró lehetőségeknek.
Azóta csak két vonatkozásban jelent meg róluk további infó, mindkettő a Bíborgyöngy III. kötetében. A 'Hagyomány" című novellámban szerepel egy, a hetedkorban is létező dhamenon, a "Boszorkánycsók" című kisregényemből pedig kiderül, milyen formában maradtak fenn a hatodkori ismeretek. Nagy vonalakban arról van szó, hogy a lényeg csakis avatottak számára érhető el, az is töredékes, és a legegyértelműbb formát is úgy hívják, hogy "a tébolyfilozófusok öröksége".

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: persze.

A VP idejében a felosztás így nézett ki:

1. trilógia
•    Csepp és tenger
•    Halál havában
•    Észak lángjai
2. trilógia
•    Karnevál
•    Keleti szél
•    Holdfényember
Novellák
•    A bárd és a démonok (és más történetek)

Idén, mikor világossá vált, hogy a KSZ két kötet lesz, a WMC elbeszélések pedig szintén két kötetet tesznek ki, ez így változott meg:

1. trilógia (VP korszak)
•    Halál havában
•    Észak lángjai
•    Karnevál (kartonálva két kötetben)
2. trilógia (DV korszak)
•    Keleti szél  (kartonálva két kötetben)
•    Holdfényember
•    A bárd és a bálványok (munkacím)
3. trilógia (VP/DV korszak)
•    Csepp és tenger (és  más történetek)
•    Megkövült napvilág (és más történetek)
•    Halk szókkal, sötét húrokon (és más történetek)

Vagyis van egy VP regénytrilógia és lesz egy külön DV regénytrilógia is, melynek harmadik kötete vsz. éppúgy előzmény lesz, mint a Csepp és tenger volt.


@Csendbiztos:nem egészen értem ezt a dolgot a hangnemmel. Hogy a rögtönzésnek/találgatásnak a konkrét esetben nem sok értelmét látom, egyszerű ténymegállapítás, semmilyen minősítést nem tartalmaz. Te vagy az olvasó, te döntöd el, mit fogadsz el tőlem és mit nem. Én csak arról dönthetek, van-e értelme további vélelmeket kreálnom a kedvedért. Azok a dolgok, amikre rákérdezel, egyfelől nem léteznek, mésfelől egy másik szerző illetékességi körébe tartoznak.


@Raon: köszönöm a pontosításokat.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Gáspár András: Értem én, de nem csupán én szoktam ilyenekre rákérdezni, meg sajnos nem is nagyon van mástól, de ez persze nem a te hibád. Mellesleg pedig, számos irodalmi és szerepjátékos műnek, így pl. a HGB-nek te voltál tudtommal a szerkesztője, így gondolhattam, hogy minden kanonikus ami benne van, és hogy illetékes vagy a témában. Szerintem el lehet nézni nekem, hogy nem vagyok teljesen tisztában egy irodalmi műhely működésével, tehát spongyát az egészre, nem akartam túlreagálni, túlragozni. Kicsit félrebeszéltünk egymás mellett, úgy hiszem.

Csendbiztos írta:

Viszont érdekelne pár dolog Felicéről, nem kellenek konkrétumok, kőbe vésett igazságok, csak ynevi mesék, hiedelmek, elméletek. Mi köze van az anurokhoz (Rúna), a kyr alsó pantheonhoz (Geoframia), az opálhajóshoz, a nokturnákhoz?
Illetve ha jól emlékszem Skandar Graunnak is voltak nem túl kellemes kalandjai Felicével, és járt a démonistennő síkján a Felinián is. A M.A.G.U.S. és Káosz sztorik Felicéje azonos?

És ez? Ez tudtommal a te hatásköröd. Fel tudnál világosítani a témában?

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2013.08.12. 16:50:39)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

...Vagyis van egy VP regénytrilógia és lesz egy külön DV regénytrilógia is, melynek harmadik kötete vsz. éppúgy előzmény lesz, mint a Csepp és tenger volt....

Üdv' köszönöm a részletes tájékoztatást. Még egy kérdés: A dorani ügynök története is megéneklésre kerül, mondjuk valamelyik Manifesztációs kötetben?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' Felice és a nokturnák kapcsolatáról itt érdemes körülnézni
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=30071#p30071
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=30087#p30087
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=30108#p30108

Ami az anurokhoz való kapcsolatát illeti:
Anyrok Alkonya függelék: Ryeki hatok egyike Ugorrada'Bast...később Bast néven anur isten...
Ha ehhez hozzávesszük a Rúnában leírtakat, amely szerint Felice, Bast gyermeke, máris van egy vékonyka szál, ami persze nem biztos, hogy igaz.
+ egyes feltételezések/ynevi legendák szerint Bast és Felice egyazon "személy".

Felice és a kyr alsópantheon (magánvélemény): feltehetőleg ryeki eredetű mítosz, talán így akarták beépíteni Felice kultuszát a ryeki démonhitbe.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Dragondark: Köszi, rád mindig lehet számítani big_smile

Tehát ha jól értem Felice hívének úgymond születni kell. Azaz a látens nokturnák felé nyújtja ki a karmait az Istennő, és segít nekik kontrollálni képességeiket, és valamiféle tárgyal egy állatdémonhoz köti őket. Viszont ezt az állatdémon dolgot nem értem. Ők most azok, akiknek az alakját felveszi a hívő? Továbbá milyen módon kötődnek Felicéhez? Patronálja őket is, vagy uralkodik rajtuk?

A Skandar Graunos szálhoz valaki, valamit? Én tényleg nem emlékszem pontosan, csak rémlik valami macskafejű démonasszony, és mintha ez lett volna neki is a neve.

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2013.08.12. 17:17:47)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Csendbiztos írta:

A Skandar Graunos szálhoz valaki, valamit? Én tényleg nem emlékszem pontosan, csak rémlik valami macskafejű démonasszony, és mintha ez lett volna neki is a neve.

Javaslom keresd meg elegos-t a Cherubion fórumon (erre ritkábban jár), ő a két lábon járó Worluk-enciklopédia. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Azon töprengtem, hogy vajon hol húzódik az ynevi hétköznapokban az a határ, amit még átsző a mágia. Elsősorban egy kulturális központban avagy nagyvárosban (Erion, Shulur, Ifin, Pyarron vagy éppen Erigow) élő középosztályt szem előtt tartva. Példának véve a vízforralást: egyszerűbb-e feltenni a tűzre egy kondért, vagy csak rátolják a fazekat egy rúnákkal megdolgozott fémlapra, ami súlyt érzékelve felmelegszik? Sőt, a jobb modellek még arányosan is reagálhatnak, azaz ha nagyobb súlyt érzékelnek (nagyobb fazék, több víz), akkor több hőt adnak le, hogy emberi időben elkészülhessen az ebéd. Vagy a közvilágítást is meg lehet oldani olajlámpások helyett világító "gömbökkel". Viszont ha nagyon elterjednek ezek az eszközök és megoldások, és a manahálóból nyerik a működéshez szükséges utánpótlást, az adott esetben több millió MP terhelést jelenthet.
El tudok olyat képzelni, hogy a város néhány szakavatott varázslóval figyelteti a manaháló állapotát, és ha valami félresikerült varázslat vagy hibás eszköz miatt sérülés támad a hálóban (~áramszünet), akkor kiszállnak kezelni a nagyobb területet érintő eseteket (példának okáért egy manacsapdában elraktározott mana visszaáramoltatásával, ha olyan jellegű a probléma). Ha pedig aggasztó méretű lesz a manaháló leterheltsége (mint amikor Amerikában mindenki egyszerre bekapcsolja a légkondit), akkor rendeletet hoz a város, hogy így csökkentse az igénybevételt (bizonyos eszközök csak délután használhatók, közvilágítás vagy fontos középületek díszkivilágításának letekerése kisebb fokozatra stb).

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: a legőseredetibb HH függelék szerint Bast és Felice azonosak; az előbbi a hetedkor előtti, az utóbbi pedig a hetedkori neve (nagyjából) ugyanannak az entitásnak. Ezt azért nem szoktuk/szokom számon kérni az újabb szerzői nemzedékektől (és úgy általában senkitől), mert
a/ a könnyen hozzáférhető kiadásokban már nincs benne;
b/ hiányzik mögüle az elgondolás, és nem volna tisztességes úgy csinálni, mintha ott lenne. smile
Ha találgatnom kéne, azt mondanám, hogy Bast/Felice a ritka import istenek közé tartozik, és az ötödkor alkonyán érkezett Ynevre az anvari kontingens fétiseként. A satralisi energiaáramlás dinamikájába az is belefér, hogy az eredeti isteni lényeg a kontinensközi átmenet idején "elveszett", és utóbb egy ynevi seyraf töltötte ki a helyét. Évezredeken át - a ryerki epizód lehetséges kivételével - marginális tényező volt, a fekete hold erősödő hatása tette lehetővé, hogy a kalandozó hajlamú anúrokon (ld. Arian Quann) túlemelkedve kontinentális léptékben is hívek után nézzen.
Dorani ügynök: a koncepció változatlan, de legkorábban a G4-ben lesz aktuális.

@Csendbiztos: Felice tipikus híve a kései hetedkorban bőreváltó anur vagy külvilági nokturna. Ami nem jelenti azt, hogy a fenti két kategória összes képviselője Felice híve... a születés tehát maximum hajlamosít, nem predesztinál. Hogy az anur hogyan választja ki azt az alakot, Aki Öl, nem egész világos (az import koncepció egy lehetséges magyarázat), a nokturna viszont maga dönt arról, mi szeretne lenni - hogy mennyire lesz meggyőző a választott alakban, megint más kérdés. Aki "jól áll" Felice-nél, több energiához jut a kötésből, így nokturnaként is javulnak a túlélési esélyei.
Skandar Graunhoz csak annyit tudok hozzátenni, hogy a Bast és a Felice is erősen generikus elnevezés egy macskaistennek. Érzésre a fantasy zsánernek ugyanazon a polcán van, ahol az "elf", az "ork" és a "mithrill" - az veszi le, aki akarja.

@Myst: az új világleírás alapvetései közt ezt az örökzöld témát is érintjük. A részletekbe itt és most nem mennék bele - nagyon messzire vezetnek -, úgyhogy csak a lényeg: lehet olyan tűzhelyet készíteni, ami (szinte) magától melegít és nem terheli agyon a manahálót, de az egyszerű kémiai égésnek tipikusnak mondható viszonyok közt annyival jobb a hatásfoka, hogy manarezsók csak elvétve fordulnak elő - nagyjából annyira általánosak, mint ideát a tisztán villanymotoros autók és a száz százalékban napenergiával működő háztartások.
Idevág: a profán mágia széles körben használ holisztikus komponenseket is, amik nem a manahálóból merítik az energiát.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Ezt jó hallani, egyre jobban várom az új leírásokat. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Sziasztok!

Csak egyetlen - remélem, nem offtopik - gondolat , mely talán segít rendet tenni a "Káosz"ban... smile

Csendbiztos, azt írod:

Én tényleg nem emlékszem pontosan, csak rémlik valami macskafejű démonasszony, és mintha ez lett volna neki is a neve.

Ez esetben elképzelhető, hogy Maldyce-re gondolsz? Ő ugyan farkasfejű, de a többi stimmel - megfejelve azzal, hogy a félork elveszejtésére ideiglenes szövetségre lép(ett) a "Morfeist, a Macska" nevű varázslóval a Káosz szíve végén...

Szóval könnyen lehet, hogy "itt" nincs a két világ között összefonódás. smile

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Bűvdudás: Az-az! Na akkor rosszul emlékeztem mégis big_smile Régen olvastam már a Skandar Graun ciklust.

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Ha jól emlékszem, akkor a PPL1 szerint sok helyen az Adron-papok figyelik a manahálót, mint manapásztorok, még az egyedi varázslataik is teljes mértékben ezt a cél szolgálják. Egy másik könyvben, talán az ÉSZ-ben pedig vannak mágikus közvilágítások, például Haonwellben a Hercegi vadasparkban smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@zoltanarpad: a közvilágítás - az ünnepi alkalmakat kivéve - hidegkristály technológiás, azaz nem fogyaszt manát. Feltöltendő varázsjeleket használnak épületfűtésre és vízmelegítésre ("sárkány"), kártevőmentesítésre, olykor állagmegóvásra is. Ezek nagyon egyszerű képletek, amiknek a korukkal egyenes arányban nő a hatékonyságuk - nem véletlen, hogy leginkább stabil civilizációs központokban lehet találkozni velük.
A furtonfurt kimerülő manaháló legitim, de nem túl elegáns eszköz a varázshasználó kasztok kordában tartására -  az új rendszerben az ilyesmit főszabályként játékegyensúlyból szeretnénk megoldani. smile A 2.0-ás manaháló nem egy gyengélkedő elektromos hálózat, hanem olyanféle természeti erő, mint a passzát vagy a monszun:

"A varázshasználók többsége által érzékelhető-elérhető hálóba a világ szűntelenül forgó-súrlódó burkában ébredő energiának csak egy töredéke jut el. Javát maguk a szférák használják fel önmaguk regenerálására, egy része az újbóli megtestesülésre váró lelkek tömegét és a síkközi kapuk zár- meg őrjeleit táplálja. A többin a Nagyok utódai, az Ynev anyagi valóságához kötődő  istenek  és istencsaládok osztoznak..."

Az Adron-papok ettől persze még nyugodtan maradhatnak manapásztorok - már csak a szó miatt is, ami komplett kis műremek. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András, ha még nem tettem meg, de végülis itt az Észak Lángjai cseh változatban borító... "képpel".
http://www.webareal.sk/antikvariatlm/es … eny-severu

Volna egy kérdésem ami összefügg a szkriptórum pályázatával is. Milyen mágikus tényezők befolyásolhatják egy dinasztia fennmaradását, pl. az erveknél?  Arra gondolok, hogy bizonyos mértékben elősegíti az egyház/udvar a nagyhercegek vérvonalának fennmaradását, és van-e/volt-e precedens magszakadásnak pl.?

Az ÉSZ könyvben a honfoglaló erveknél pl. a Deratho-gyilkos Irnach-ágat kipusztítják. Megalapozott azt gondolnom hogy a mai erv államalakulatok nagyhercegei mind egyenes ági leszármazottjai Derathonak? Másik: a nem-toroni kyrek milyen magasságokban helyezkedhetnek el pl. Erigow nemességét illetően? Lehetséges hogy beházasodtak a hercegékhez?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' lehet, hogy csak szőrszálhasogatásnak tűnik, de nekem nem tetszik a nagyhercegség emlegetés egyetlen állam kapcsán sem. Amennyire én tudom, az alapműnek tekinthető kiadványokban (az ÉSZ kivételével) mindenhol hercegség szerepel. A nagyhercegség bevezetése az ÉSZ vadhajtása, és szerintem nem igazán indokolt a használata, én nem is erőltetném. Persze ízlések és pofonok.  smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Morrola: köszönöm; egy ideje - Leonidas szívességéből - van saját példányom belőle. Mikor legutóbb szóba került, műelemeztük a borítót is - nem akármi. smile
Ervek: kétlem, hogy a hercegek egyenesági Deratho-leszármazottak lennének. Az irlav/erv arisztokrácia törzsi alapú kardnemesség, az érdemet sokkal többre tartja a pedigrénél, és mindmáig az "erősebb kutya" logikája szerint él. A belső konfliktusai is ebből fakadtak - az utóbbi méregfogát Dorannak csak úgy sikerült kihúznia, hogy Eren hercegéből eleven jelképet kreált. Olyasvalakit, aki annyival "nagyobb" a többieknél, hogy értelmetlenné tesz minden rangsorvitát - akiben szomszédai már nem a magukfajtát, hanem a régi idők kyr császárainak utódát tisztelhetik.
És hogy a kérdésre is válaszoljak: az erv értékrend egyik pillére - az örökjognak pedig leglényegesebb szempontja - az alkalmasság. A történelmi vérvonalak génállománya vsz. többször is cserélődött a kezdetek óta, a hagyománya és a küldetése nem.
Vérvonalak: az erv nemesség "szebb lelkű" (értsd: erigowi és ereni) hányada rajong mindenért, ami kyr, a tisztavérűeket is beéeértve. Az előbbi hercegei köztudottan preferálják az ősi vérvonalakkal való egyesülést, de Eligornak is vannak riegari és godorai kyr felmenői. Haonwell magánügynek, Gianag rátartiságnak tekinti az ilyesmit. Ami egyik hercegi famíliára sem jellemző, az a kyr színkomplexió - az ellen már az irlav törzsfők is merrán ágyasokkal és feleségekkel védekeztek. (A merrán az egyetlen északföldi náció, ami nem örökli/nem örökíti tovább a kyrach külső jegyeket).

@dragondark: egyetértek. Az erv szuverének hivatalos titulusa, a mirac herceget (vö. gyűrűs fő), az Eligor esetében alkalmanként használt dermirac pedig fejedelmet (vö. sugaras fő) jelent.

De komolyan: a nagyhercegi cím földi megjelenésének okai en bloc hiányoznak Észak-Ynevről.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

Ha már említve voltak az ágyasok, akkor megkérdezem, hogy Ynev civilizáltnak tekinthető nációnál mennyire jellemző, illetve törvényes az ágyasok tartása, többnejűség.
ervek? (tiadlaniak?)
seoxlánok?
dwoonok?
ilorok?
toroniak?
asziszok?
dzsadok?
riegoyiak? quironi és déli városállmok?
pyarron? (pajzsállmok? predociak, edorliak?
hat város?
gorvikiak?
shadoniak?
egyebek? (pl. az említett merránok)
A különféle vallások, hogyan vélekednek erről a két "intézményről"?


Mi lehet a helyzet a fattyakkal? Gondolom nem örökölnek, de pl egy nemes fattya is félig meddig nemes(?), pl. ha elismeri az apja az apaságot, akkor használhatja a címert is (persze fattyúzsineggel ellátva), mint pl. Hódító Vilmos?

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Szerintem András meritokráciás elképzelése alapján a fattyúág komolyan nem befolyásolja senki karrierjét, max. lépéshátrányban van aitvcaz egyenesági leszármazottakkal szemben. Azt leszámitva lehet komoly poziciójuk. Történelmileg: Bastard du Orléans aka. Jean de Dunois esete a százéves háborúban.


A merránok a Quironeia népei közül kerülnek ki?