Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Morrola: Jussanak eszedbe a Holdimádók, Alidax, Livina bár a két utóbbinál a hétköznapi polgárok esetében nem tudom mi lehet a helyzet. Egyébként meg a különféle városállamocskákban és szórvány törzsekben (pl. nőjogú nemzetséget simán lehetnek, még ha az adott "társadalom" teljes spektrumában ez nem is jellemző) sok minden elképzelhető.

@András: Mondjuk úgy, hogy most én nem állok készen egy ilyen jellegű vitára, pedig minden bizonnyal élvezetes lenne big_smile Viszont őrülök, hogy ez a helyzet az ÚT-kel kapcsolatban, akkor készítek majd valami rendszerező dokumentumot a napokban és átküldöm.

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2013.07.19. 15:40:42)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Nagyon tetszik az új Csepp és tenger borító. Csak azt nem értem, miért nem a "klasszikusok" sorozatban jelenik meg? smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Csendbiztos: várom és köszönöm.


@Gunnar: sokat agyaltunk, melyik megoldás a jobb - mindkettő megokolható; én most csak azokat az érveket mondom, amik emellett szólnak.

  • A táblaborító aránytalanul megdobta volna az árat. Tudom, lehetett kapni sokkal olcsóbban a hentesboltost, de aki belenézett, tudja: az olyan is.

  • a klasszikusok (a Boomen féle Fekete vizek kivételével, aminek az előélete messzemenően indokolta a speciális elbánást) regények, a CST pedig terjedelem, szerkezet és tempó nézetből is kisregény inkább. Ettől még elcsúszott volna persze, ahogy az előző öt alkalommal, de volt itt még valami:

  • ragasztókötéses zsebkönyvet már láttam ettől a nyomdától, cérnafűzött táblást még nem.

A DV nagyvonalúan rám bízta a döntést, én pedig úgy voltam vele, hogy ne kockáztassunk. A CST ebben az eresztésben a korábban megjelent két novellagyűjteményhez igazodik, és velük együtt alkotja WMC yneves elbeszéléseinek trilógiáját.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' szerintem is ütős lett a borító. Röviden: piros pont érte.
Ha valakit érdekel a művész úr blogján nagyobb méretben is megtekintheti.
http://niconoffart.blogspot.hu/2012/12/blog-post_9.html

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: thx, a nézőkép megmutatja, milyen remek kompozíció ez. A vágás sokat levesz a perspektívából - látszik, hogy a borító kiválasztásakor még a nagyobb (táblás) méretben gondolkodtunk.
Más.
Az embernépes kiegészítéseket köszönöm, sok minden átkerült az 1.2-es revízióba, amit küldök is majd. Nevezetes kivételt jelentenek a Hawkwood féle bórogi nációk, amiket érvényes megállapodás híján akkor sem használnék fel, ha lennének érvek a játszhatóságuk mellett Yneven. Azt, hogy megcsináltad őket, ezzel együtt köszönöm.
Az újrázott Haressyr-címer pedig itt van mindjárt balra; Erionból elmúlt az ötszarvúság. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

Az embernépes kiegészítéseket köszönöm, sok minden átkerült az 1.2-es revízióba, amit küldök is majd. Nevezetes kivételt jelentenek  a Hawkwood féle bórogi nációk, amiket érvényes megállapodás híján akkor sem használnék fel, ha lennének érvek a játszhatóságuk mellett Yneven. Azt, hogy megcsináltad őket, ezzel együtt köszönöm.


Ha már feljött. Hawkwood-dal mi a helyzet? Van vele kapcsolata a mostani írógárdának, akár csak a hétköznapi civil ember szintjén? A világleírásba azért lesz pár kötelező sor a Völgyről? Legalább, mint valami titok, vagy legenda, ami Bórogra csalja az ifjabb játékosgeneráció kalandozóit is?
Feltettem egy kérdést a beszélgetőbe is, hogy ne itt szennyezzek  már mindent. big_smile

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Csendbiztos: a többiek nevében nem tudok nyilatkozni, én 2007 végén, az ÚTK botrány kipattanásakor beszéltem vele utoljára. Felhívtam, elmondtam neki, mi a helyzet, ő nyugtázta - igazság szerint már akkoriban is nagyon távol állt ettől az egésztől, csak a trilógiáját akarta befejezni. A harmadik kötet kiadói jogai a Tuannál voltak, mostanra nyilván visszaszálltak a szerzőre. A DV középtávú tervei közt nem szerepel a Beriquel ciklus reprintje, de ez a későbbiekben akár változhat is.
Az "Ynev földrajza" című anyagban (ami az ynev.hu-n is olvasható) szerepel utalás a Völgyre és kultúrájára, ez értelemszerűen az új változatban is benne lesz.

Ha valamiről az én véleményrem érdekel, célszerűbb ide írnod, a többi topikot ritkán nézem. Arra, amit most felvetettél, egész konkrét válasz létezik de a kérdés nélkül nem másolnám be ide - oda pedig nem érdemes, mert a többség itt vagy az Ynev topikban keresi az ilyesmit.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Mindenki véleménye érdekel big_smile Tény viszont, hogy nyilván András az aki leginkább ki tud segíteni.

"Valaki letudna nekem tisztázni pár fogalmat és a köztük lévő kapcsolatot? Természetesen a tisztes homályt fenntartva, de minden apró morzsa érdekel.

Amit tudok és ami érdekel:

Anvaria: Kontinens keleten, az anuriai sárkánylovasok őshazája. Az anuroké is?

Anuria: Állam(?) az anur fennsíkon, ott van az egyik rehynn (Naidden) az anurok között (summarium), meg a sárkánylovasok.

anurok: Anuria lakói, egyesek alakváltók, a Háromarcú Istent tisztelik.Háborúztak a kyrekkel, majd valami paktumot kötöttek. Szerepeltek a Korona és kehelyben, illetve a bíborgyöngyök egyik Arel árvája (Malkion asszem) gyanúsan anur származék. Ők is Anvariáról jöttek, vagy őslakosok?

anuriai sárkánylovasok: Ott laknak az anur fennsíkon, megsegítették a kyreket Orwella ellen. Azonosak az anurokkal, vagy külön faj? Az is kérdés hogy humanoidok-e, mert a Geofrámia szerint wyvernidák azaz sárkányszabásúak, bármi is az igaz felveti a további kérdést, hogy akkor most ők ülik meg a sárkányt, vagy őket ülik meg, vagy a név csak egy szójáték. Ha esetleg ha mindez titok, akkor legalább annyi tudható, hogy melyek a fő ynevi hiedelmek ezzel kapcsolatban?"

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Hawkwood érdemileg még aktív amúgy a MAGUS világának alakításában? A Szellemtáncot már ideje lenne teljesen végig olvasnom - mennyire kanonikus?.


Hallottam valami olyasmit is hogy a fennálló nem Amhe-Ramun párti amundok fellelhetőek Al Qusarmában. Erről mit tudunk.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Csendbiztos: az embernépek listájának releváns tétele:

ANUR (anfyrinn, anvari, sárkánylovas)
Anvaria kontnensének domináns emberfaja. Korokon át háborúzott Calowyn lakóival, és a kényszerű kiegyezés ellenére sem békélt meg velük – harcos elitje azért szállt hadba az ynevi Kyria oldalán, mert átlátta az Avida Dolor/Orwella megtestesülésében rejlő veszedelmet.
A második gra-tinoli csatában (P. e. 3012) kitűnt sárkánylovasok kulcsszerepet játszottak az istenség kiszorításában Satralis anyagi síkjáról, a diadalért azonban nagy árat kellett fizetniük: a hazavezető örökre lezárult előttük, Jahr-on Kryel távozásával pedig nem maradt senki, aki parancsolni tudott vagy mert volna nekik.  A rehiari elvándolás nyomán gazdátlanná vált Tianeris-hegység nehezen megközelíthető fennsíkjára, az Anur-magasföldre húzódtak vissza, melynek birtokában Kyria utolsó császára utóbb – távollétükben – meg is erősítette őket. Leszármazottaik mindmáig ott élnek, de a betolakodókat nem szívelik... és ritkán irgalmaznak azoknak, akiket birtokuk meredek szirtfalának megmászásán érnek.
TERMET: középmagas
ALKAT: nyúlánk
BŐR: világos-rózsaszín (Aki Váltja) fotokromatikus (Aki Vedli)
HAJ: születéskor ködfehér, a kor előrehaladtával óezüstté majd koromszürkévé sötétül
SZEM: olajzöld, hiúzszürke (Aki Váltja) kettős íriszű, szürke-viola/lazac-fekete átmenetű (Aki Vedli)
EGYEDI JELLEMZŐ: A vadformájúság és a hüllővérűség, a nagyragadozóvá alakulás és a korcssárkánnyá válás képessége. Egyazon természetes adottságon alapulnak, de merőben eltérő módon használják ki: az arisztokraták esetében képességgé fejlesztik, hogy az érintettek tetszőleges alkalommal és időre kivetkőzhessenek emberi mivoltukból. Az alávetett osztályok arra alkalmasnak ítélt tagjaiból a legfogékonyabb (gyermeki) életszakaszban váltják ki az ösztönös hüllővérűvé válást – az utóbbiaknak egész hátralévő életüket sárkánylovasként kell leélniük.


@Morrola: Hawkwood érdemben egyszer vett részt a M* világának alakításában: a '93-as alapkönyvben lektorként és az egyik kedvcsináló szerzőjeként is közreműködött.  A 2+1 Beriquel-regényét én nem sorolnám ide; M* logóval jelentek meg, de nem a kontinensen játszódnak, csak elvértve tartalmaznak Ynev-specifikus elemeket... olyat pedig emlékeim szerint egyet sem, ami nála szerepelt először. 1996-ban minden kapcsolatot megszakított a M*-sal, egy idő után a Codex-szel és a szerepjátékkal is.

A Szellemtánc a fentiek miatt akkor sem tudott vona "nem kanonikus" lenni, ha kimondottan törekszik rá: a saját előzményein kívül nem volt mihez alkalmazkodnia, a kánon Hawkwood definiálta részéhez pedig 1996 és 2006 között senki sem nyúlt. A Tuan jogszerűen adta ki, a szerkesztője pedig én voltam, tehát nincs benne semmi, ami ne lenne vállalható. Kicsit nehezen indul, szépen fölpörög, aztán pár méterrel a célvonal előtt - nincs rá jobb szó - kiszáll belőle a lélek.  Hogy ezt mennyire érzékeli/éli meg valaki negatívumként, hozzáállásfüggő. A szakmai tanulsága az, hogy ha az ember biztosra akar menni, nem a célig teker hanem minimum a zuhanyozóig. smile

Qusarmai amundok: lényegében semmit... mármint azon kívül, hogy nem életszerű. Vannak nem Amhe-Ramun párti amundok itt-ott a sivatagban, és van a a qusarmai esőerdő, kellő közepén a világ egyik legnagyobb folyójának mérföldes zuhatagaival, repkedő színes izékkel, köddel, szivárvánnyal - egyfajta desztillátuma mindannak, amit az amundok nem szeretnek. De az nem úgy van, hogy ha én disszidens amund létemre veszek egy nagy levegőt meg egy esőkabátot, akkor minden oké, itt úgyse lát/ide úgyse jön utánam a kékfestő köcsög. Az ilyen búvóhelyek csak a rejtőzködést teszik nehezebbé, az üldözőket (vö.amhe-démonok, hat-hapet különleges egységek, stb.) nem affektálják.
Meggyőzhető vagyok persze mindennek az ellenkezőjéről is... csak úgy kell megírni.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Olvasóként a Szellemtánc egész élvezetes... egészen a végéig, vagyis az annak szánt időleges lezárásig. Kár volt a jól megalapozott elar-hangulatba mindenféle távoli világok (és sajnos a kevésbé emelkedett földi valóság) elemeit berántani.

Vallásosság és szerepjáték témában, ha lehet még ilyet: Én vallásos vagyok, de nem találok abban kivetnivalót, hogy olyan karaktereket mutasson be egy fantáziavilág, akikkel a rideg földi valóságban is azonosulni tudok/ellenpólusként jelennek meg (sőt, elég sok, az életben is útmutatóként szolgáló mondat van a M* korpuszban). Nem gondolom, hogy markáns világ- és emberkép nélkül egyáltalán lehet írni, és a vallás ehhez is egy kiindulópont.
Másrészt azt sem tartanám szerencsésnek, ha az íróknak az elvárások alapján mindenáron "frakciókba" kellene tömörülniük. Nagyon valószínű, hogy néhány íróval aránylag kevés közös eleme van az irl világképemnek, mégis meghatározó jelentőségű karaktereket, történeteket adtak Ynevnek és soha nem vitatnám el tőlük a Satralison (is) elért eredményeiket. Ettől függetlenül biztos vagyok benne, hogy jól el tudnánk beszélgetni, mert az ember a különbségekből is sokat tanul.
Eleve nem szerencsés előítéletekkel közelíteni egy másik ember felé azért, mert vallásos vagy mert nem az. Az emberi kvalitások nem ebben mutatkoznak meg, az én értelmezésemben ez egy segítség lehet ahhoz, hogy jobb emberré váljunk, de nem ítélhetem el azokat, akik más utat választanak, ez az ő döntésük, amit tiszteletben kell tartani.
Az írói tehetség és a világnézet nem feltételezik, inkább kiegészítik egymást (nyilván mindkettő része az egyéniségnek, de a világnézeti meggyőződés nem pótolja a tehetséget). Abban is különbséget lehetne tenni, hogy mennyire szűrődik át egy adott íráson az író világnézete (mennyire enged "közel" irl meggyőződéséhez, kihat-e a témaválasztásra, a karakterekre, a történet csattanójára).

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Egy postban kicsit sok(k) lett volna, ezért megint próbára teszem a fórum olvasók türelmét. Andrással vitába szállnék kicsit a középkor és a korabeli egyház kapcsán.
Érdeklődve olvasom a keresztény (katolikus) egyházzal kapcsolatos megjegyzéseket (nagy általánosságban, tehát nem feltétlenül itt), mert olyan kép rajzolódik ki belőle, hogy volt a sötét középkor a kultúra- (nő-, papi házasság-, tudomány-, tetszőleges kifejezés beilleszthető) ellenes egyházzal, és bezzeg ha ez nem lett volna, most hol tartanánk. Szerény véleményem az, hogy túlzottan a saját XXI. (sőt, inkább XX.) századi állapotainkból/szemléletünkből indulunk ki, amikor a középkort/a korabeli egyházat megítéljük.

A középkornak valóban volt egy "sötétnek" nevezhető szakasza, amit én önkényesen az V-X. századig határolnék be, nagy népmozgásokkal, gazdasági, társadalmi és kulturális visszaeséssel (a Római Birodalom standardjához képest). Viszont ebből (szerintem) épp az egyház tevékeny közreműködésével sikerült kimászni a XI-XIV. század közötti időszakban, ugyanis az írott kultúrát jórészt ők mentették át (bizony, a "pogány" antik szerzőket is), ők adták a felépülő európai államok államszervezetének nélkülözhetetlen elemeit (írástudó hivatalnokok), sőt, saját földesúri jogukon hadat vezettek, diplomáciai feladatokat láttak el, stb.
Érdekes kérdés tehát a "mi lett volna, ha nincs egyház", de a veszteséget is számba kellene venni: román, gótikus, reneszánsz és barok műemlékek, egyetemek, afrikai kerülő út (Vasco da Gama útját is ők finanszírozták). Nem is említve olyan gondolkodókat, mint pl. Szent Ágoston, akihez a korai államelméletek alkotói  vagy a jogos háború elméletével foglalkozó tudósok visszanyúltak.
A magyar templomos lovagok mind egy szálig elestek a muhi csatában, Vitéz János festetett egy Botticellit Esztergomban, és még elég hosszan lehetne folytatni a sort.
Szerintem az európai kultúra keresztény gyökerű, és minden tagadás ellenére ez hordozta azt a többletet, ami lehetővé tette a szintetizáló szerepét.

Utoljára lightningrider szerkesztette (2013.07.22. 12:15:28)

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@lightningrider: hogyne lehetne.
Legalább van alkalmam leírni azt, ami csak az álláspontomat egészében ismerők számára lehet nyilvánvaló: nem az egyház történelmi szerepét és progresszív tendenciáit vonom kétségbe. A "böszmekeresztény felfogás" nem a hivatalos álláspont, hanem annak köznépi olvasata/gyakorlati kivetülése, ami a Krisztus utáni első ezer évben előidézte/prolongálta azt a rettenetes életminőséget, amit sötét középkornak nevezünk. Olyan ez, mint a kommunizmus elmélete és gyakorlata: ha kivinnéd Marxot a transz-szibériai vasútvonal egy problémásabb szakaszára, és megkérnéd a csontokat, hogy világítsanak, nyilván ő is csak annyit tudna mondani, hogy nem pont erre gondolt.
Hogy a kereszténység nékül milyen lett volna, az olyan soktényezős egyenlet, amitől még merész legénykoromban is simán visszariadtam. A mi szempontunkból érdekesebb kérdés, milyen lett volna azzal a krisztusi kereszténységgel együtt, aminek csak a körvonalai sejlenek át az agyonszerkesztett és agyonfordított újszövetségi szövegeken. Azzal a bizonyossal, ami sok más irányzattal együtt alulmaradt a vallás intézményesülését kísérő frakcióharcokban, és az agape vonalat tolta a siralomvölgy helyett.
A fennmaradása a nőkön is sokat segtett volna, akiknek alacsonyabbrendűsége ugye nem újszövetségi, hanem ószövetségi találmány (a Genezis vonatkozó részét a kígyó írta, aki nem fért be oda, ahová szeretett volna), de a judaizmus legalább tényezőnek elismerte őket (Eszter könye), a kereszténység (Mária evangéliuma?) annak sem.

Hogy mindenki értse: a kereszténység Szent Ágoston, a böszmekereszténység meg a komondoros pali a fideszből.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdvözletem!

magus.hu-n olvastam ezt-azt az új(?) szabálykönyvről. Jól értelmeztem, hogy a rendszer része az olyasmi lesz, mint a Káosz szerepjátéké? Esetleg Nemes István is közreműködik valamilyen szinten az új könyv kialakításában?

Másik dolog pedig ami érdekelne, hogy maga a könyv külalakban milyen lesz? A Nagy Zöld például nekem nagyon tetszik, főleg hogy már jó pár éve meg van és már sárgulnak a lapjai smile Esetleg ez már lakkozott lapokkal és hasonló "csili-vili" dolgokkal lesz?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András: Lám, ebben egyeznek a nézőpontjaink. smile Én is úgy gondolom, hogy sokat segített volna a világon, ha az Ószövetség helyett mondjuk János evangéliumát olvasgatják szorgosan a mindenkori ideológusok. A legtöbb félreértés szvsz abból fakad, hogy az intézményi háttér (ti. egyház) hibáit (amikért egyébként II. János Pál pápa bocsánatot kért, csak ezt nem reklámozzák) vonatkoztatjuk magára az eszmerendszerre. Jézus nem mondott olyasmiket, hogy a nők alacsonyabbrendűek, vagy hogy a más vallásúak ellen háborúzni kell. Ha valamit meg kellett indokolni, ami az agape-val ellentétes volt, akkor az Ószövetség egyes részeihez fordultak.
Ez a fajta önigazoló ideológiát viszont csak az egyház élte túl, a totalitárius diktatúrák belebuktak (persze ez most durva párhuzam, de a végeredményt tekintve nem sok különbség van aközött, hogy a mohamedánra emelem a kardot, gulágba zárom az osztályellenséget vagy lágerbe a zsidókat annak alapján, hogy ezt valakik megindokolták).
Az egyháznak viszont voltak olyan alakjai, akik máig hatóan megmutatták, hogy is kellene a jézusi utat követni (Assisi Szent Ferenc például). Viszont ha választhatok, hogy milyen ideológia által meghatározott keretben szeretnék élni, inkább a keresztény lenne, mint bármelyik másik. Pont azért, mert a 2000 év alatt a tévutak már jól láthatóak.
Ugyanakkor abszurd a helyzet, mert azt a muzulmán vallást, amit annak idején az egyházi útmutatás alapján karddal tartottak távol a kontinenstől, most gyakorlatilag meghonosítottuk az öreg kontinensen, és hogy ennek mi lesz az eredménye, az kezd látszani. Nehéz dolog ez, na.
Abban is egyetértünk, hogy modellezhetetlen a kereszténység nélküli Európa, ha a múltat vizsgáljuk. Ha a jövőt vizsgáljuk, akkor azt kell mondjam, most tesztelik, milyen lesz.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Grengor: a Káosz rendszerét nem ismerem, és vertikumában az új M* szisztémát sem látom át, úgyhogy biztosnak csak annyi biztos, hogy István nincs benne.

A kállítás nagyban függ a végleges terjedelemtől, a szövegzárás pedig még messze van - általánosságban annyit, hogy a célközönségnek csak egy töredéke tudná megfizetni azt a minőséget, amit az ünnepi alkalom indokol.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Grengor: Az már most kitűnik, hogy nem olyan lesz, mint a Káosz; eltekintve persze attól, hogy kockát is használ, fantasy és - ha jól tudom - százalékokat is. Utóbbiban nem vagyok biztos, de szerintem más utakról (feltehetően Codex, Ars Magíca) táplálkoztak az alkotók.
Többek közt.
Remélem.

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: mivel igényes újrakiadásokból sosem elég smile, érdeklődnék, hogy a Sogron lángjai várható-e a közeljövőben (idén). Most olvastam újra az Ifini éjszakák első kötetét, és már ott is szerepel a kiadói tervek között.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@lightningrider: bár én nem vagyok keresztény, de engem is zavar, ha valaki egy hanyag mondattal csak az egyház nyakába varrja a középkor "szellemi sivárságát", ami persze önmaga is egy meglehetősen szubjektív, vitatható általánosítás. (Mármint úgy a közbeszédben általában, nem András hozzászólására utalok most.)

Én a történelmi tanulmányaim alapján úgy vettem észre, hogy szellemi, kulturális és technológiai fejlődésre csak akkor van lehetőség, ha létezik egy olyan társadalmi réteg, amelynek van elég szabadideje ahhoz, hogy ezt megvalósítsa*. Kvázi hobbi alapján létrejövő embercsoportok munkája válik közvetett módon a társadalom hasznára.

A szinte folytonos létbizonytalanságban élő középkori emberek társadalmában, melyben ráadásul (a jobbágytól kezdve a céhes mesteren át a hűbéresig) minden ember lételeme a szolgálat, nem létezett ilyen, illetve csak minimális mértékben, legalábbis amíg meg nem jelent először az arisztokrácia (megteremtve a lovagkultúrát), majd később a polgári réteg (ami átvezette Nyugat-, majd később Kelet-Európát a humanista szellemű Újkorba).
De maga Róma is csak addig virágzott, amíg a patríciusok vígan, gondtalanul éltek a hódításokból befolyó zsákmány- és rabszolgabőségen.

Lehet, hogy a feudális keresztény kultúra tette jogfosztott szülőgéppé a középkori nőt, de az egyház tagjainak ehhez nem volt több köze, mint Machu Picchu építőinek az inka napistennek feláldozott emberek meggyilkolásához.

Véleményem szerint mind a kettő csak azért válhatott mindennapossá, mert nem voltak olyan emberek, akik a kósza álmodozáson túl elgondolkozhattak volna a fennálló világrend minőségén, és felszólalhattak volna az ilyen bődületes baromságok ellen. És nem azért, mert a vallás agyonnyomta őket.


*Túlzottan nem is pánikolok a világ sorsát illetően, amíg van időnk fórumokra írogatni ahelyett, hogy a holnapi betevő falat miatt aggódnánk esténként.

Utoljára Sötét Ezredes szerkesztette (2013.07.22. 21:51:03)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@ Mindenki:
Nem tudom ki mennyire ismerős a wh40k világában, mert most azzal vonnék párhuzamot:
Nekem a "sötét közepkor" kitörését megelőző időszak kb. ahhoz hasonlít, mint az elda világok a Terror Szeme előtt: az elit szórakozott (ti.: öldösték egymást a császári trónért, meg gondolom az egyéb címekért is)
Aztán beütött a krach: népvándorlás, gótok, hunok, stb. (Mondjuk nálunk nem született Káoszisten, nem úgy mint az eldáknál)
A sötét középkor alatt a különböző Egyházi központok kb. úgy funkcionáltak mint az elda mestervilágok: fenntartották az emberi kultúra addig elért eredményeit. (Spanyolviasz feltalálva!)

@lightningrider: A II. János Pálos hozzászólásra: most szerinted miért pipa mindenki I Ferencere? Ő és János Pál gyakorlatilag antitézise annak a képnek ami addig az emberekben élt, vagyis, hogy Isten szolgája ad1) érinthetetlen ad2) olasz. ad3) tiszta.

Persze nem minden arany ami fénylik: V.-XV. Századokban (1000 év!) volt, hogy egy nőt választottak pápának, volt, hogy a papi cölibátust köztudottan megszegőt (ld.: Borgiák sorozat és Assasins Cred 2)

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Sötét Ezredes: Azt hiszem, egyetértünk abban, hogy bizonyos fokú szabadságfaktor mindenképp kell a fejlődéshez. Hogy ez mennyit jelent, példázza talán az országunk XX. századi sorsa is a nyugati régióhoz viszonyítva. 50 évet kellett volna behozni 20 alatt, több vonatkozásban nem igazán sikerült. Rendszert lehet változtatni, gondolkodásmódot nehezebb.
Én is úgy látom, hogy inkább a körülmények, mint az egyház ideológiája kényszerített ki sok körülményt (például a cölibátus intézménye).

@thecsaknorrisz: a Borgiák a készítők saját bevallása szerint is elrugaszkodik a történelmi valóságtól. smile Ez persze nem jelenti azt, hogy nem valós jelenségeket ábrázol, de a pompakedvelő pápák nélkül pár Michelangelo-freskóval szegényebbek lennénk. A XX. század végi pápaválasztások szerintem kb. azt tükrözik, hogy a 2000 éves örökség megmutatta, mit kell elkerülni, és most már olyan személyeket választanak meg, akik  utat tudnak mutatni (mind-mind más vonatkozásban persze). Ferenc pápa olyan szempontból kivételes, hogy (véleményem szerint) nem hívők számára is markánsan megjelenő értékrendjével folytatja az elődök munkáját, ezen kívül mintha "sajtókompatibilisebb" is lenne. smile

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@lightningrider: igaz, a Borgia pápa esetét csak azért hoztam fel, mert kb olyan mint egy vicc: a pápa meg a fia mennek a sivatagban big_smile
Sajtókompatibilitás: XVI Benedeknél nem igen hallottam, hogy úgy csinált volna valamit amíg pápa volt, pedig én még a bensőségesebb infókat is megkapom (ti. katolikus vagyok)
(Ejj tyúkatyó, de messze keveredtünk Ynevtől)

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@GA: Köszönöm a választ, tehát akkor az anur egy embernép, ezt jó tudni. Akkor ezek szerint ők is játszhatóak lesznek? Mert, ha igen, akkor a bórogiak és beleférnének, persze mint mondtad ennek vannak szerzői-jogi vonzatai is. Egyébként az elar az embernek számít?
A többi fajnál is várható hasonló mélységű jellemzés a különféle népcsoportokra? Már ha vannak természetesen.

elf: a régi Rúna elf nyelvek cikke alapján lennie kell több kultúrkörnek, ill. azt is kisejlik, hogy pl. a yian-yieli elfek rasszban is elkülönülnek (ez hogy áll a jelenlegi koncepció szerint?)

kyr: nem hinném, hogy sok értelme lenne, bááár...

dzsenn, amund: szintén kevesen vannak, nem biztos hogy túl nagy különbségek vannak

ork: nyilván elkülönül a vad és udvari, az udvarin belül talán van különbség a befogadó államok szerint, a vad orkoknál viszont kérdés, hogy milyen kultúrkörökre és népcsoportokra oszlanak pl. ugoni, ediomadi, kráni, oni, orwellánus stb, ill. hogy itt vannak-e valódi rassz különbségek, bár nyilván vannak pl. a Fadöntők szálasabbak.

törp: nyilván az öt törzs, illetve a tengeri törpök, és a diaszpórák pl. délvidékiek, ilanori domblakók meg mittudomén

gnóm: ez jó kérdés, kultúra szerint nyilván vannak tradicionális, vándorlók, kiszakadottak, maaghiták, meg a megjelent antológia alapján gondolom a sheraliak, ekbíriek stb.

goblin:?


Középkorhoz és kereszténységhez kapcsolódóan: Még mindig nem világos számomra, hogy miben tehető felelőssé az egyház az ún. "sötét" korért, ami véleményem szerint nem is létezett. Tudom, hogy hála pl. a felvilágosodásnak, marxista történetírásnak stb. az a kép él az emberekben, hogy mindig esett az eső, üvöltöttek a farkasok stb., de szerintem erősen fals ez a kép.
embertelen körülmények: Ez miben nyilvánult meg? Durva kor volt az biztos, mivel az emberek is durvák voltak, illetve a birodalom bukása hatalmas sokk volt, de sztem sokkal inkább egyfajta születés és vajúdás figyelhető meg. Létbizonytalanság? Persze, ma is van, akkor is volt, mindig lesz. Könnyen beüthetett az éhínség stb., de pláne a korai időszakban sokkal több haszonvételi lehetősége volt egy jobbágynak, ami egyre szűkült az idő előrehaladtával. Technikai elmaradottság? Bizonyos szempontból helytálló, de van ellenpélda. Nézzük csak meg pl. a Kárpát-medencei ártéri gazdálkodást: hatalmas földmunkát, tervezést, szakértelmet, és átfogó látásmódot igénylő vállalkozás, rendkívül biztos és stabil haszonvétellel. Valódi tájépítészet, sőt egyes szerzők a dombvidékeken is meglátnak hasonló tervezettséget és építettséget. Igaz, hogy mindez eredete szerint, akár a kőkorszakig visszanyúlhat, de a vaskorban már mindenképp megvolt, és a folytonossága nem szakadt meg a "sötét" korban se. Illetve érdemes megvizsgálni azt, hogy az elnyomott, nyomorban tengődő nép vajjon foglalkozik-e népművészettel, rendelkezik-e fejlett ornamentikával, díszíti-e a használati tárgyait?
Nők jogfosztottsága: kérdés, hogy mennyire igaz ez a kép, de még ha igaz is, akkor is inkább a kor durvaságából és szelleméből fakad, de sztem sokkal árnyaltabb a kép.
Biblia: Nem hinném, hogy van mérvadó bizonyíték az evangéliumok átszerkesztésére, tartalmi romlására. Azt s jó tudni, hogy nem úri szeszély döntött arról, hogy mely könyvek kerülnek bele. Három fő szempont van, a sugallmazottságon kívül: 1. apostol, vagy apostoli utód írja (ez a mostanság újra felfedezett evangéliumokra nem igaz) 2. Legyen ismert, és értelmezhető az összes közösség számára (emiatt a tétel miatt, Pálnak is volt olyan specifikus levele, mely nem került be emiatt a kánonba) 3. nem lehet tartalmi ellentmondásban a kanonikus evangéliumokkal (lévén, hogy a legtöbb újrafelfedezett evangélium gnosztikus, már eleve kizárják magukat). Tudtommal a hivatalos álláspont az apokrifokkal kapcsolatban, nem tiltás, a legtöbbről elismerik, hogy segítheti a jámborság előremozdítását, de lényegében csak egyszerű irodalmi művek. Az Ószövetség valóban botlókő lehet, ha nem kezeljük a helyén. Ne feledjük Jézus egyszerre haladta meg, egészítette ki és tette semmissé. Hiába érhető tetten benne Isten szava, nem sokra megyünk vele, ha csak az idejétmólt törzsi mentalitást nem szűrjük meg a Krisztusi tanítással.
Harcias egyház: Mint tudjuk az egyház minden létező bűnt elkövetett  (ha igaz is lenne, már önmagában valami nagy és különleges dologról árulkodna big_smile ). Viszont ha jobban utánanézünk kiderül, hogy a harci konfliktust a muzulmánok kezdték pl. 711-es mór invázió. A keresztes háborúknak nyilván nem csak vallási okai voltak, de egyfajta legjobb védekezés a támadás tendencia is megmutatkozik, a korabeliek nem is nagyon akadtak ki rajta, még a muszlimok se (maxmum rádöbbentek, hogy kár volt a zarándokokat basztatni), még külön fogalmuk sincsen rá, tehát véleményem szerint iitt is egy önsorsrontó démonizálással állunk szemben.

Ha már önsorsrontás, akkor nem mehetünk el amellett, hogy mennyire terjed ez gyökértelenítő tendencia. Siránkoznak a középkori elnyomáson, merevségen, de bezzeg az indiai kasztrendszer annyira különleges és érdekes, és fennkölten szakrális. Ostorozzák az egyházat, hogy mennyire megveti a testet (ami nem igaz, legalábbis a tanítás maximum szkeptikus, de kimondja, hogy a teremtés aktusa és célja okán, az anyag, és a test is jó), mégse zavarja a szemüket a gnoszticizmus dualizmusa, sőt még egyenesen tetszik (bár gyakorlatba úgyse valósítják meg, hiszen a kényelmes vallásosság hívei). A pokol borzalmai elől, a lélekvándorlás rideg, embertelen, közönyébe menekülnek.

Érdekes pont, még az inkvizíció is. Mint jól tudjuk ez egy sátáni erőszakszervezet, egy kőszívű romboló gépezet, melyben csakis gonosz, csúf, romlott, szenteskedő papok munkálkodnak, mindeközben a pápa sátánian kacag a trónusán. Ellenben az az igazság, hogy egy rendkívül megfontolt, szelíd (adott korhoz képest), római jogon alapuló szervezetről van szó. Hasonló propaganda próbálta befeketíteni őket is, mint a korai középkort. Persze az emberek szeretik a jelzőket, még én is, de ha már valami sötét volt, akkor pl. a "nagy" franczia forradalom volt az, a maga népírtásával, Vendee vidéki szörnyű kegyetlenkedéseivel, csőcselékként viselkedő forradalmi tömegével, hideg, számító racionalista vezetőivel, ostoba nacionalizmusával, mellyel szétzúzta a tradícionális Európát (a kiszabadult szellem ásta meg a Magyar Királyság sírját is), de talán jól meglettünk volna olyan teremtményei nélkül is, mint Napóleon.

A borgiák és az assasin creed nem épp a leghitelesebb forrás big_smile De tény, hogy a Borgiák szégyenfoltnak tekinthetőek, bár sokuknak csak annyi bűne volt, hogy spanyolnak született egy markánsan olasz hegemónia idején, de sajnos a pápák is olyanok általában, mint a koruk, mindenesetre még a legromlottabb Borgia is a megválasztása után hatalmas fejlődést mutatott, persze őt muszáj más mérce szerint mérni , mint egy átlagembert, de úgy vélem még mindig emberségesebb volt, mint pl. Luther.

A nőpápa, amúgy nem csak egy legenda?

Benedek nagy pápa volt, okos előrelátó tettekkel, de szerintem majd később fog megmutatkozni teljesen a zsenialitása, ill. a leköszönésének nagyszerűsége.

Remélem nem fárasztottam senkit, és bocsánat ha itt-ott felületes voltam, elég nagy falat ez így egészbe (tematikusan lehet érdemesebb lenne kibeszélni). Ja és mielőtt más mondja ki, - igen, elfogult vagyok, bármennyire is hiba ez, de igyekszem! big_smile

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Csendbiztos írta:

embertelen körülmények: Ez miben nyilvánult meg? Durva kor volt az biztos, mivel az emberek is durvák voltak, illetve a birodalom bukása hatalmas sokk volt, de sztem sokkal inkább egyfajta születés és vajúdás figyelhető meg. Létbizonytalanság? Persze, ma is van, akkor is volt, mindig lesz. Könnyen beüthetett az éhínség stb., de pláne a korai időszakban sokkal több haszonvételi lehetősége volt egy jobbágynak, ami egyre szűkült az idő előrehaladtával...

A középkori életviszonyokról Renier írt egy jó összefoglalót:
http://carcosa.blog.hu/2011/10/12/narra … repjatekok

Bár szerepjátékos szemszögből ír, szerintem azon túl is jól megfogalmazza a fontos eltéréseket a jelenkorhoz képest.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

thecsaknorrisz írta:

@ Mindenki:
Nem tudom ki mennyire ismerős a wh40k világában, mert most azzal vonnék párhuzamot:
Nekem a "sötét közepkor" kitörését megelőző időszak kb. ahhoz hasonlít, mint az elda világok a Terror Szeme előtt: az elit szórakozott (ti.: öldösték egymást a császári trónért, meg gondolom az egyéb címekért is)
Aztán beütött a krach: népvándorlás, gótok, hunok, stb. (Mondjuk nálunk nem született Káoszisten, nem úgy mint az eldáknál)
A sötét középkor alatt a különböző Egyházi központok kb. úgy funkcionáltak mint az elda mestervilágok: fenntartották az emberi kultúra addig elért eredményeit. (Spanyolviasz feltalálva!)

@lightningrider: A II. János Pálos hozzászólásra: most szerinted miért pipa mindenki I Ferencere? Ő és János Pál gyakorlatilag antitézise annak a képnek ami addig az emberekben élt, vagyis, hogy Isten szolgája ad1) érinthetetlen ad2) olasz. ad3) tiszta.

Persze nem minden arany ami fénylik: V.-XV. Századokban (1000 év!) volt, hogy egy nőt választottak pápának, volt, hogy a papi cölibátust köztudottan megszegőt (ld.: Borgiák sorozat és Assasins Cred 2)


Ami a 40K világát illeti: az elda civilizáció nem csak egymást öldökölte a címekért, az egy komplett szadohedonisztikus civilizációvá alakult át. A folyamatos orgiák és az elda psziché warp-potenciálja hívta életre Slaanesht, aki valljuk be, de születésével felrobbantotta a galaxis egy kiadós részét, értsd az Elda civilizációt. Tehát nem csak arról volt szó hogy mindenki Kaligula volt, hanem mindenki pszionikus kaligula volt és összegyilkoltak, szexeltek egy hermafrodita káoszistent.

A hasonlat félig ül, a Sötét középkor alatt legfeljebb a nyugat-római birodalomfél politikai, közigazgatási és gazdasági rendszerének összeomlását tekinthetjük, ami viszont tényleg sötét volt, mert a kultúraközvetítés módszerei, és maga a közlekedés is kicsit megbénult. Aztán jött a Frank birodalom és a feudalizmus divatja ami összefogta a civilizálkt hagyatékot - más törzsi civilizációk rovására.

Nálunk stagnálás állt be, a 40K világában meg galaktikus kihalkási hullám és egy nagy bumm a valóság szövetén.


A sötét középkor megnevezés meg ugye a reneszánsz gondolkodók szüleménye nagyobbik részt, hogy magukat tüntessék fel kiemelkedettebb színben. Az már más kérdés hogy a rennaissance alatt jöttek létre az Inkvizíció(k), a kínzóeszközök nagyobb része,  a protestáns egyházszakadás, majd kétszáz évvel rá megjelent a puritanizmus és a boszorkányüldözés.

Ami teszem hozzá, protestáns találmány! A katolikus egyház tagadta a boszorkányok létezését! Ők eretnekséget kerestek.