Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

egyre nagyobb gáz, hogy a legalapvetőbb ynevi nyelvekhez sincs konzisztens ábécénk/fontkészletünk. Ez az a terület, ahol egy fecske is tudna conlang nyarat csinálni - aki magára ismer, repüljön felém, plz.

András;

igaz, hogy a tárgyban sokkal inkább vagyok lelkes-érdeklődő pingvin, mint fecske, de adódik a kérdés: nem volna-e célszerű a(z) ynevi-calowyni alfabetikumoknál - legalább az alapokhoz - földi előzményekhez nyúlni? (Ha a beszélt nyelveknél már úgyis ez lett/maradt a koncepció). Ellenkező esetben egy egész csapatnyi, Tolkienhez fogható elhivatottsággal (és nem mellékesen tudással) rendelkező fanatikus sem lesz képes belátható időn belül v a l a m i r e v a l ó eredményeket letenni az asztalra (olyanokat, amelyeket ne kéne évente "átmagyarázni")...

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@bűvdudás: az egyetlen, középtávon reálisan elérhető cél olyan nyelvi rendszer nélküli  betűkészletek létrehozása, amik feliratokhoz használhatók, és hangulati szinten kommunikálják az egyes kultúrák jellegét. Shadonhoz készült egy ilyen pár éve, de szégyenszemre meg nem mondom, ki csinálta... pedig nagyon meggyőző, azzal együtt is, hogy én nem pont ilyennek képzelem.

A conlang elég komoly szabadidősporttá vált Tolkien óta: a kellően gyakorlott versenyzők hetek, sőt, napok alatt képesek kvázi-konzisztens írás- és hangzásrendszereket kreálni szerepjátékhoz, irodalomhoz, bármihez. Léteznek generátorok is, de olyan szisztémát még nem találtak ki, ami az összes meglévő/megőrzendő paraméterünket kezelni tudná.

A jó hír az, hogy lélekben már rég megbékéltem azzal, hogy ilyesmink sosem lesz... tehát bármit, ami elkészül, égi ajándéknak tekintek. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm András!

Shadonnal kapcsolatban sok rejtélyre kaptam választ jóvoltodból. Nagyon-nagyon várom a G3 megjelenését.

Más vizekre evezve.

Kezembe akadt egy régóta meglévő Rúna szám (28. szám), melyben egy cikk erejéig szó esik az elf naptárakról. Engem ez esetben az un. Bálvány-naptár ragadott meg, melyet az yllinori és külső-elfendeli lázadó elfek használnak. Az elfendeli koronarégens, Lorien is ezt kanonizáltatta a saját főségén. A Bálvány-naptár rész említést, tesz valamiféle szobor-istenekről is melyeknek szobraiból kettőt is elhozott Lorien Tysson, krániak dúlta romjai közül. A Bálvány-naptár felsorolja a szobrokkal bíró elf kalahorákat, többek között egy Gria-Duan nevezetűt is. Őt a Pusztítóként említi és azt is, hogy a Kárhozott Vadász alakja nyomán kanonizálták.
Csakhogy Gria-Duan a rettegett  obszidiánelfek patrónusa,istene is egyben, aki Ranagol egyik angyala és akivel egyedileg tartják a kapcsolatot. Ezt már a VP Besti taglalja. A Summ. elfeket taglaló részében, az obszidiánelfekről említve „Igaz volt hát a szörnyű történet, melyet magunk sem hittünk, s népünk csak a legsötétebb órákon említett fel a legelső korokban elveszett elfekről. Aquírok ragadták el őket messzi országaikba.”
Ezek alapján felvetődik bennem a kérdés. Lehetséges, hogy az yllinori, elfendeli elfek Gria-Duanban egy ősöreg (aquir?)entitást tisztelnek – meglehet tudtukon kívül – aki egyben a Krán mélyén élő, rettegett obszidiánelfek patrónusa is egyben?  Kicsoda Gria-Duan, lehet e valamit tudni róla? Mifélék azok a Bálványok, melyeket szobor formába tisztelnek az elfek lázadói?

Előre is Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius: Mintha az Opálhajós egyik novellájában le lenne írva, hogy egyes elfek elfordulva Uschiatól megalkották a maguk isteneit, a kalahorák képmására (ők éltek amúgy a Sheral déli felén, vagyis ők akasztottak tengelyt az amundokkal, ami ennek a bálványimádó korszaknak is a végét jelentette) Ha jól értettem ezek kb úgy funkcionáltak mint a dzsenn-dzsad istenek: elég sokan hittek bennük és voilà életre keltek. A Krániakról a fenti opusz valami olyasmit ír, hogy Malliort és egy másik, számomra furcsamód gonosz kalahorát imádnak (Ranagol megtestesüléseként of course) akit Ranagol alkotott egy másik akalhora lecsapolt véréből.

(@Gáspár András: lehetséges az ilyen? Mármint isteneknek belekontárkodni a más dolgába. Van ennek szabályszerűsége? Nyilván nem gondolok itt az Orwella vs. Mindenki és az Amhe-Ramun vs. Galradzsa trió meccsekre: előbbire azért nem, mert a jeles nőszemély nem igazán tartozik bele az isten kategóriába, utóbbira pedig a fent említett ok miatt.)

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

thecsaknorrisz;

Malliort és egy másik, számomra furcsamód gonosz kalahorát imádnak (Ranagol megtestesüléseként of course)

nekem meg az a fura, hugy ez neked furcsa (ti. hogy Verrion gonosz - amin of course megint lehetne vitázni). Tartok tőle, hogy az elf kalahorákkal kapcsolatban - bocsánat, de - nem látsz teljesen tisztán - belátom, öléggé összetett a Hosszúéletűek világszemlélete...

Orwella - az öreg Dolores - pedig elég élemedett korú entitás ahhoz, hogy bátran istennőként határozhassuk meg: különben hogy lehetne megvádolni az Ősi Egyezmény felrúgásával...?:)

(Most vajon szemeteltem vagy nem?)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@bűvdudás: könnyen lehet, hogy igazad van, de azért felvázolom én hogy látom a dolgot:
1) A kalahorák Uschia hatalmának megjelenése az elfek között. Verrion azonban Ranagol/az aquirok kreálmánya (nincs előttem a kötet, bocsánat ha tévedek) Ez szerintem kétféleképp lehetséges: Verrion vagy nem létezett (úgy mint a többi kalahora, akik többségében valós személyek voltak) és a hitét csak megalkották vagy létezett és a kalahorák nem tartoznak szervesen az Ősfához, valamint Uschia hatalma átfolyik más istenek területére is. Esetleg Ranagol ilyen erős.
2) Orwellát eredete miatt soroltam más kategóriába. Kb úgy mint a robot az Én a robotból. Úgy viselkedik mint az emberek, de nem ember. Emellet azonban rá is ugyanúgy érvényesek a fizika törvényei mint az emberekre.

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

thecsaknorrisz;

Verrion H'Anthallnak valóban nem volt olyan "előélete", mint a legtöbb elf "egykoron-éltnek" - valahol azt olvastam róla, hogy egyfajta "gólem-kalahora"; s valóban, talán ez a legkifejezőbb jelzője. A hagyomány szerint Tyssa L'imenel véréből és saját váladékából  timporált egyvelegből gyúrta össze a kosfejes Vérben Járó.

A kalahorák Uschia hatalmának megjelenése az elfek között.

Itt "Uschia" alatt Urriát érted? Mert az előbbi az Ófa (volt), azt hiszem, míg az utóbbi az elfek ősi, mára jobbára csupán fájó hiányérzetként megnyilvánuló istene. De, mint mondtam, a Szépek Népe nem egészen emberi fogalmakkal operál, így azokkal nehéz is pontosan visszaadni a dolgaikat...

De lehet, hogy ezt a diskurzust egy másik topikba kéne folytatnunk - végülis ez András írói fóruma... (Meg aztán legyen némi élet más helyeken is...:)

(PS: Mindenkinek boldog húsvétot!)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius. (Gáspár) Péter és (Kornya) Zsolt vonatkozó - és máig irányadó - elképzelései szerint nagyon is elképzelhető. Tudjuk, hogy Krán számos elfet rántott be meggonoszításra a kezdetek óta, és azt is, hogy a faj ideális alapanyag az ilyesmihez: nem jellemző rájuk a völgyzugolyi értelemben vett polkorrektség. Az ír aes sídhe mítoszból, a W40K eldáiból és egy enyhén autista, szomorú részeg sorozatgyilkosból kevertük ki őket a tolkieni hozzávalók helyett.
Boomen és Renier külön-külön és együtt is többet tett hozzájuk nálam, de a végeredmény nagyon közel van ahhoz, amire az ős M* Ynevéről emlékszem.

@thecsaknorrisz: én kérek elnézést, de ha nem szólok, még azt hiszi valaki, hogy önkényesen megváltoztattam ezt is, mint Ilanor irányítószámát meg annyi mást, és mostantól ez megy. Szóval van Urria (felsőbb lény), Uscha (világfa) meg uscayha (konkrét fa, szín, stb.), Uschia viszont nincs, noha formailag tökéletesen elf (ld: tüsszentésnek hangzik). smile
Viccen kívül: a kalahorák nem istenek, hanem ilyen-olyan mértékig felmagasztosult és/vagy közes lényekkel áthatott halandók; az ork héroszok, a goblin bálványok ls a shagoni élőszentek elf megfelelői. Az egyetlen igazi istenük, Urria nincs és soha nem is volt jelen Yneven; igazában az sem nyert bizonyítást, hogy lelkük hozzá tér meg a Fergetegen át.
A kalahorákban nem maga Urria, hanem a hiánya (értsd: az elfek Urria elérésére/megértésére/szeretetére irányuló vágya testesül meg. Ha isteni lényegűek volnának, nem lennének ennyire eltérőek, szélsőségesek és sebezhetők. Bár az eredeti Urria isteni mivolta is csak vélelem, ami azt illeti.

@bűvdudás: látom, vágod az elf dolgot - én ott maradtam le, mikor még mindenki így volt vele. Ezért kell a fontos könyveket újra és újra kiadni, nem azért, hogy a szerzők léha életmódjukat finanszítozzák belőle. smile
Más.
Csak azért, hogy másutt is legyen élet, nem érdemes elvonulnotok. A konkrét problémára Péter se mondhatna többet annál, hogy "itt és itt leírtam."
Orwella: technikai értelemben isten, azaz éteri lényegű, fizikai vetületét akaratlagosan formáló, életenergia táplálta létforma. Muszáj annak lennie: az Egy a a Kilencek törvényeinek ismeretében, lényegileg azok kijátszására teremtette saját  princípiumból. A tapasztalati szintje nyilván sokat nőtt azóta. Tudja, miért csinlja, amit csinál, de hogy mit is csinál valójában, nem okvetelnül világos a számára. Ha az lenne, tudná, hogy nem érdemes csinálna; az ő győzelme annyit tesz, hogy mindenki veszít, a világ megsemmisül... és mivel az táplálta, ő maga sem létezhet tovább.
A teremtéstörténet átoknak nevezi, de a lényeget tekintve még egyszerűbb képlet... afféle szitok. A "dögöljetek meg az utolsó szálig" sosem szűnő vágya a létezés szövetébe kódolva. big_smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Bocsánat az elírásért, csak nem voltak előttem a könyvek, így emlékezetből kitaláltam valamit, ami u-val kezdődik és elf hangzása van big_smile  A jövőben igyekszem kerülni az ilyen bakikat. A válaszokat köszönöm.

Orwella: a Kígyóhajú számomra is valami efféllét jelent, a jó és rossz jelképes harcában nekem ő a pénzérme harmadik oldala, mindennek és mindenkinek az antitézise, amit a Nagyok teremtettek, még paradox módon saját magának is, amit azzal bizonyít, hogy a Pusztulás lényegével szembemenve alkot. (Mégha csak orkokat és egyéb förmedvényeket is)

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv Mindekinek!
Bocsánat a késésért, kezdek megint belerázódni Ynevbe. A föntiekre engedelmetekkel próbálok egyben. Előljáróban csak annyi, h viszonylag kevés segédanyag van körülöttem, és inkább emlékezetből próbálom mondani, én mire emlékszem a dologgal kapcsolatban. Ha valami mellément, remélem valaki majd kiigazít.
Az elfek Rúna 28. szám körüli információi mindenképpen mérvadók. Ahogy a számot néztem, még Zsolt is lendületben volt magusice, úgyhogy ami akkoriban megjelent, az átment legalább három körös ellenőrzésen. (Ellenben monnyuk egy korai, elfes R-cikkel, amit Andrással jobbára figyelmen hagytunk, amikor egyszer összeültünk ynevizálni az elfjeinket. A jobb dolgokat megtartottuk – és talán ennek a bálvány-dolognak a gyökere is ott van valahol, ha jól emlékszem – a többit felülírtuk.)
Tysson és Krán.
Tysson bukása korszakos folyamat volt (az első Manifesztációval a háttérben – ami számításaim szerint legalább félezer esztendős háborúság lehetett a rosszabbik fajtából). Ezalatt bizonyosan megtörténtek az első fizikai kapcsolatok is Kránnal – ha nem jóval korábban, hiszen az elfek bizonyosan érezték a Gyűrűhegység mögötti Térségeket. Az obszidiánelfek eleddig ügyesen el lettek maszatolva (talán arra várunk, hogy egy igazán frappáns megoldás felbukkanjon). Mostanság az elf őstörténet hallgatólagosan elismert felelőse Gábor lett, így nem is nagyon kotorászott ezért arrafelé senki, akad elég dolog másutt. Neki gyanúm szerint van erre elképzelése – és ha igen, azt Zsolttal alighanem éjszakákon keresztül beszélték végig.
A kalahorákról András mindent elmondott – eképp kell kezelni a krániakat is.
Konkrétan Gria-Duanra momentán ötletem sincs – nem is nagyon tudok most utána nézni – talán Zsolt az öregapja (talán a cikkíró Kovács Kristóf – akire őszintén szólva nem emlékszem pontosan, viszont a naptáros írása mellett van itt egy elf nyelveket taglaló cikke is, ami egészen remek). Mindenképpen kellett lennie egy első elfnek, aki bekerült Kránba, aki elcsábult/átált/elbukott. Hogy őt a különböző elf énekek és históriásjátékok milyen néven/neveken illetik, arra tippem sincs. Sokat segítene, ha tudnánk, mit jelent magyarul Gria-Duan (és hogy milyen nyelven van) smile .
Tyssa L’imenel – Verrion H’anthall.
Lehetne valami saját kifejezést gyártani a kráni elfek kalahoráira, csak fölösleges – lényegében olyan szellemlények, mint az összes többi, csak a történetük/hátterük kránias. Verrion H’anthall (és a két „l” az Antal után nem elírás, hanem inkább kortünet  smile ), az első és legerősebb. Hogy Tyssa L’imenelt nem sikerült elpusztítani, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a homoki elfek között vér nélkül él és virul, ami reményeink szerint hamarosan bővebben is kiderül.
Még valami, mert mintha lett volna ebből egy kis félrekavar. Verrionnak nem hite van, még csak nem is csináltak neki ilyesmit. Ő egy szellemlény, a kráni elfek egyik legerősebb vezetője, de – elsősorban – Ranagol feltétlen híve (hacsak nincsenek holmi tervei, amiről nincs tudomásunk).

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@ Boomen

Mindenképpen kellett lennie egy első elfnek, aki bekerült Kránba, aki elcsábult/átált/elbukott.

Nem akarok tolakodni, meg ezt tudod is smile
Az első, akiről már tudjuk, hogy biztosan Kránban maradt és élt tovább az Ifhiass, a későbbi If'Hiass család alapítója. (Opálhajós; Üstökösláng)
Úgy tudom ez régi sztori ami a mai napig érvényes. Kérdésként az merül fel, a fent említett arc volt-e az első? Tudott hatalomszavakat, régi időkben élt - ami a Bestében említett óelf-sötét elf  vélt rokonságot erősítheti.

Az sötét elfeknek meg már nagyon megért az őstörténete - a kráni elfek bemutatása után már szinte kéri a jussát az irodalomban hacsak pároldalas kis sztoriként is egy Kránt tovább taglaló kötetben. Szerintem a felelős a feladatra kifejezetten jó - az eddigi írásai is tetszettek.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András,Péter!

Engedelmetekkel van egy ötletem az általam felvetett Gria-Duan témához. Abból indulok ki, hogy az obszidiánelfek a kráni belső tartományokba tartozó Fray-Grimonarban élnek, ahol a hírhedt és rettegett Obszidiánszurdok is található. E belső tartományban székel a Sápadt Angyal, aki többek között a Shien-gorr patrónusa is. Elképzelésem szerint a Sápadt Angyalt nevezik az elfek és a sötét elfek is egyaránt Gria-Duannak, minthogy az Opálhajósnak is van elf neve (Ekrim Ekraram). Namár most a Sápadt Angyal fizikailag már nincs Kránban (birtokát mégsem meri senki elvitatni tőle - vajon miért? -), hanem a gdonokkal való (hm) kapcsolatfelvétel után a mostani Gorvikban él a warwiki Gát mélyén (ez nem az én ötletem, ha jól tudom András írta le). Voltaképpen Ő irányította impulzusaival (mondjuk így) a gorviki térítést a Kosfejű hitére. Ezek alapján elképzelhető, hogy ugyanilyen oknál fogva és hasonló módon "térítette" meg (talán korokkal korábban) a déli elfek néhány családját Ranagol hitére, s közben beszivárgott a tyssonaiak hitvilágába is, mint Kárhozott Vadász. Ez csak egy ötlet a részemről.  Talán érdemes a továbbgondolásra. Ha valami hibás benne akkor előre is elnézést kérek érte!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

Emlékeim szerint a Százháború legendárium része emleget egy bizonyos Szomorú Vadászt, aki "szégyenében"délre távozott. persze lehet, h teljesen mellé lövök ezzel, de legföljebb mg-b majd jól kijavít. úgyis évek óta lóg nekem egy korrekt obszidiánelf válasszal... ennyit az ügyes maszatolásról smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv mindenkinek!

Azt hiszem, jobb, ha én egyelőre tartogatom a saját véleményemet-ötleteimet; de annyi talán ide kívánkozik, hogy a zavar szerintem csupán látszólagos. A Bestiáriumot hivatalosan nyolcan írták (/írtátok; András) - ott említődik először Gria-duan -: a vonatkozó rész (Sötét elfek) szerzője, s az általa leírtak érvényben maradta kérdéses mindössze...:)

Draconarius;

ugyanilyen oknál fogva és hasonló módon "térítette" meg (talán korokkal korábban) a déli elfek néhány családját Ranagol hitére


írtad a Sápadt angyalról. Talán érdemes megemlítenem, hogy a későbbi kráni elfekkel - saját bevallásuk (és RR) szerint - Rayvanhur ismertette meg Ranagol igazságát. Néhány "déli család" persze elméletileg beleférne... de  kérdés, hogy kell-e.

De elég belőlem mámeg...:)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius, bűvdudás: bár az eredettörténetükhoz volt némi közöm, az elfek emberemlékezet óta Zsolt és Péter hatáskörébe tartoznak, én is hozzájuk igazodom - az alábbiakat kéretik eszerint értelmezni.
A Garmacor történetben szereplő Sápadt Angyalnak nincs köze az elfekhez. Nagy machinátor ugyan, de nem ezen a pályán, és végképp nem a közismert szabályok szerint játszik.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András;
köszönöm.

A Garmacor történetben szereplő Sápadt Angyalnak nincs köze az elfekhez.

Szerintem maradjunk a Rayvanhur-vonalnál, Draconarius.

Gria-duan felől igazándiból a szülőatyját lenne érdemes megkérdezni, aki gyaníthatóan a Bestiárium szerzői között keresendő. K. Kristóf mindenesetre a fentebb említett - egyébként igencsak gatyába rázandó - produktumon kívül a még fentebbi - egyébként valóban elég színvonalas - Rúna cikk(ek) írója is. Talán csupán véletlen persze...

András; egyébként miért lettek az elfek Shadonban driádok? (Bevallom, szerintem az eredeti (tán görög) driád sokkal jobban emlékeztet a Bestiáriumban nardael néven ismertetett lényhez - ha az nem költözött azóta át  a lombok közül a lomtárba...:)

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2013.04.03. 17:44:51)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

bűvdudás; Részemről nincsen akadálya a Rayvanhur-vonalnak. Nem állt szándékomban újat kitalálni, csak megpróbáltam belsős infók nélkül, összerendezni a számomra adatott információkból (Besti, Summi) - ami valljuk be nem túl sok - egy képet. Tévedtem. Gria-duan ügyben egyszer majd csak felszáll a füst. smile

András!

Köszönöm a választ!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' örülök, hogy újabb darabbal bővült a M.A.G.U.S univerzum ala A korona árnyékában.
A Keleti szél borítója újabb gyöngyszem, feltétlenül kell belőle szereznem egy példányt.
Nem tom' ki(k) és hol akadtak rá erre a Frédéric Perrin rajzra, de telitalálat.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

dragondark írta:

Üdv' örülök, hogy újabb darabbal bővült a M.A.G.U.S univerzum ala A korona árnyékában.
A Keleti szél borítója újabb gyöngyszem, feltétlenül kell belőle szereznem egy példányt.
Nem tom' ki(k) és hol akadtak rá erre a Frédéric Perrin rajzra, de telitalálat.

Ha már így kiszeded belőlünk akkor töredelmesen bevalljuk, hogy ki volt. smile
Viszont nem csak külsejében lesz szép, hanem a belbecs is méltó lesz hozzá.
De ezt majd eldöntitek...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Vigasz írta:

Ha már így kiszeded belőlünk akkor töredelmesen bevalljuk, hogy ki volt. smile
Viszont nem csak külsejében lesz szép, hanem a belbecs is méltó lesz hozzá.
De ezt majd eldöntitek...

Ha már a belbecsnél tartunk:
Nagyon át lett dolgozva?
Az eddigi első kötet lett átdolgozva, vagy az első kettőből lett ez a mű?
Azért most jön mert kis távolságokban kijön a trilógia? smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Dreid írta:

...Ha már a belbecsnél tartunk:Nagyon át lett dolgozva?

Üdv' itt van részletesebben: http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=30077#p30077 A többit meg a szerző hozzáteszi.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

@Al-Wanes: a valódi magyarázat - ahogy azt itt-ott már hinteltük - Ranagol és Domvik aspektusokon túlmutató lényegi azonosságában rejlik. A Fekete Angyal az a pont, ahol a szférák közvetlenül érintkeznek - lásd még bizonyos Amanovik eltévelyedésének/elhivatásának tragikus/felemelő történetét.


András : Amanovik színeváltozásáról tudnál esetleg pár szót mondani?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@bűvdudás: Shadon évezredek óta elftelen terület, a helyi lakosság és kultúra nem pyar, G.-t pedig nem kimondottan az olvasottsága miatt szeretjük - a faj közös nyelvű nevének ismeretét/használatát az ő esetében semmi nem indokolja. Számára ezek mesebeli lények; nyurga, hosszúfülű izék, amik a fák között inalnak, aztán eltűnnek bennük. Olyan név kellett nekik, amit az olvasó nem tud azonnal konkrét képhez kötni - az "elf" azért sem jó, mert krokodilfarkat vonszol maga után konkrétnál konkrétabb képekből.


@Draconarius: nem tévedtél. Rendeltésszszűen használtad a fejedet, a forrásokat és a fórumot, hogy megossz velünk egy elképzelést, ami akár meg is állhatott volna. Talán meg is áll, csak én még nem tudom. smile 


@AThompson: a G2 függelék Gorvik fejezetének vonatkozó része. Nincs benne semmi explicit, de annyi kiderül belőle, hogy az imákat nem csak az hallja, akinek szólnak... és megesik, hogy nem is az válaszol rájuk. Ranagol a Fekete Angyal képében kezdett beszélni Amanovikhoz, és csak azután fedte fel magát, hogy az felismerte.

"Mikor üzelmei miatt kánoni bíróság elé idézték, vér még nem tapadt a kezéhez, de számos halálesetért terhelte közvetlen felelősség. A vádirat szerint kaput akart nyitni a világon túli világokra, hogy testébe fogadjon egyet az ottani fajzatok közül. Valójában sokkal súlyosabb volt a vétke: minden vagyonát és meggyőző erejét arra fordította, hogy a Kék-Shadlek mellékének romlásszektái közt egységet teremtsen.
E tájon a kezdetek óta dúsan tenyészett a bűn. Köznapi formái iránt a hatóságok már az Úr-Arcok V. századában  is bizonyos elnézéssel viseltettek, a démonimádók — különösen papi személyek — számára azonban nem volt irgalom.
A kánoni bíróság azonban tétovázott. A vádlottat túlontúl népszerűnek, az ellene szóló bizonyítékokat túl egyértelműnek találta. Pártatlanságát hangsúlyozandó a bierrai szentszékhez fordult, a kirendelt inkvizítorokat azonban sorozatos felhőszakadások késleltették — Amanovik ügynökei eközben tettek róla, hogy a környező tartományokban is megismerjék az ártatlanul megvádolt, szókimondása miatt halálra szánt leios történetét.
Feljegyezték, hogy cellája magányában a Tévelygők Tanítójához fohászkodott, és irgalmát kérte vádlói számára. Még csak nem is színlelt: rég megtanulta felismerni igazi patrónusát az Úr-Arcok mögött.
Öreg-Shadlek utcáin vihar előtti csend fogadta a szentszék inkvizítorait. A közhangulat alól az Amanovik előéletét ismerő helyi papság sem tudta kivonni magát: megkésve továbbította figyelmeztetésüket a környező rendházaknak. Mire a hír a nyugati határszélről a mélyföldre, a király és a főatya trónusához ért, Shadlek-szerte tömegek vették magukra a Kos jelét.
Miközben az inkvizítorok a fogoly elméjében kutakodtak, a város csatornarendszerében sorra tárultak fel a tilalmas síkokra nyíló kapuk. A romlásszekták vajákosai életük vérével sem tudták pár pillanatnál tovább táplálni őket, de céljukat elérték: az átbukó fajzatok őrjöngésében azok is Domvik büntetésére ismertek, akiket puszta szavakkal nem lehehett megszédíteni.
Az inkvizítorok érezték a veszélyt, és kapva kaptak a számukra előkészített igazságon. Alábecsülték Amanovikot, és rosszul ítélték meg a helyzetet is: a kánoni bíróság felmentő ítélete nemhogy elcsitította volna, csak még inkább felkorbácsolta az indulatokat.
“A vezetőiből kiábrándult sokaság” — írja Graiganói Seramis, a Szent Föld krónikása — “minden reményét  az ártatlanul meghurcolt leiosba vetette. A város és a tartomány lakói tőle várták, hogy a démonokat megfékezvén visszavezesse őket istene szeretetébe... s ő ekként cselekedett.”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András : Nagyon szépen köszönöm a zanzát. smile Amennyire figyeltem az Egy töredékei egymás felé igyekszenek Yneven. Téves Amanovik tevékenységét az ezt segítő erőfeszítések egyikének látni az általad írottak alapján? Azt írtad, hogy Amanovik "rég megtanulta felismerni igazi patrónusát az Úr-Arcok mögött", ez szimplán az Egyre vonatkozik? Ha igen akkor a derék honalapító a hetedkor egyik legtudatosabb államférfija volt. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv mindenkinek!
@András, aki anno elkészítette a Dzsad és a Shadoni ábécét- az Lipták László volt.
A munkáit sajnos már nem találtam a neten, csak a maradványát, ezen a linken:
http://webcache.googleusercontent.com/s … =firefox-a