Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius: üdv a fórumon.
A Summarium vonatkozó része - Kun József vagy Bordás István munkája - shadoni nevezetességek kapcsán elevenít fel helyi legendákat, az általad említett részben épp a gorranói "antikrisztusét". Az eredeti elképzelés szerint az abszolút jót megtestesítő Domviknak van egy ősgonosz ellenpárja, a mítosz szerint Satronios az utóbbi törvénytelen gyermeke volt.
Hogy valójában ki vagy mi lehetett, sokkal összetettebb, a lényeget tekintve máig nyitott kérdés. A felföld - a godoni és a kráni kultúra elsődleges ütközőzónájaként - bővelkedik a szabályt erősítő kivételekben. A tény, hogy a leányrabló antihőst az idézett mítosz bizonyos együttérzéssel kezeli, tovább árnyalja a képet - ami engem illet, ezért szeretem annyira de Mosso-leveleket, és fontosságukat sem tudom elégszer hangsúlyozni a Shadon-kép alakulása szempontjából.
Ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a történetben egy óhitű (értsd: Jedome iránt elkötelezett, és/vagy gdon praktikákat használó) helyi hérosz konfliktusa van kódolva a hétszeres hitvallás követőivel. Forma szerint az utóbbiak győztek, Satronios emékét azonban nem tudták vagy nem akarták úgy bemocskolni, ahogy az a "sátán fiának" a Domvik-liturgia szerint kijárna. Az sem kizárt, hogy az a bizonyos ököl exterminus (megsemmisítés) helyett expurgatust (kiűzés) hajtott végre rajta.
Ezt az értelmezést támasztja alá Barlo választott fegyvere, a gdon szent jelképek sorába tartozó, felföldi vándorpapok által máig előszeretettel használt pöröly is.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@ Tükörálarc: Pardon me, my bad, ahogy az angol mondja. Jópár napig nem voltam netközelben, illetve az előző hozzászólásomat is jócskán rövidebbre kellet fognom, mint akartam. Szentimentális ember lévén hajlamos vagyok néha elregadtatni magam. (Ezzel látom nem vagyok egyedül) Ha bárki átmegy Gáspár Péter fórumára, láthatja, hogy kapcsolatom a magyar fantasy világgal eléggé újkeletű: jó ha fél éves. Hogy beszűkült nézőpontú *M fanboy lennék? Kétlem. (WH 40k-na az már inkább.)  Ami hiányzott a korábbi hozzászólásból az az idő rövidsége miatt nem került bele: az állítólag egész élvezhető mögé oda kell tennem, hogy a korábbi fórumbejegyzések alapján. Ha visszalapozol pár oldalt meglesz a John Caldwell munkásságát taglaló beszélgetés, ez alapján írtam, (mint utólagos utánanézés után kiderült eléggé elhamarkodottan) azt a pár sort ami a fenti flame wart kirobbantotta. Hogy az ocsmányozáson módosítsak: ha most írhatnám úgy írnám: szerintem ronda, ami a potenciális vásárlókat taszítja. Személyes tapasztalat: asszonypajtással voltunk könyvesboltban és a kezembe akadt a Káosz szava, ill. a Vihar Ibara felett. Erre ő egyből rábökött az Ibarára, hogy inkább azt vegyem meg, mert a másik olyan ronda. (Meg kell jegyezni, hogy a legdurvább fantasy amit valaha is olvasott, az a Twilight volt) És bár a mondás szerint egy könyvet sem lehet megítélni a borítójáról (ebből már nem jövök ki jól, érzem) igazat kell hogy adjak neki. Hogy hogyan ismerkedtem meg András munkáival, az is a borítókhoz köthető: Faterom könyvespolcát átpakolva akadt meg a szemem a Két életem, egy halálom borítóján, a Lánchíddal és a kiszáradt Dunával. Szendrei Tibor: mint láttam az úrnak rengeteg munkája van. Ahogy láttam a Naplovag borítóját is ő csinálta, ami szerintem is nagyon hívogató. A Káoszos artworkok viszont szerintem nagyon nincsenek eltalálva. Megismétlem, ez személyes vélemény egy fantasy-noobtól, kéretik ekként olvasni.

Tl,dr: Bocs

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm a választ András!

A gdon praktikák alatt mit értesz? Ezek még a Godon alapítása előtti időkből való tudományok, vagy a godoni mágusok hagyatéka volt? Nagyon érdekel és számomra nagyon izgalmas a téma.

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

engem is érdekel bármi ami ronna-gellával kapcsolatos!  smile

A'frad!!!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@thecsaknorrisz: semmi gáz. thx.

@Draconarius, Ali: gdon praktikák alatt az eredendően "varázstalan" matériák (érc, kő, stb.) szféraanyaggal való telítése értendő. Ez volt a godoni mágia lényege, ami a Kránnal való konfliktust kiváltotta.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

gdon praktikák alatt az eredendően "varázstalan" matériák (érc, kő, stb.) szféraanyaggal való szaturációja értendő.

...mint például a dolmeneknél?
András, ha valamikor azon kapod magad, hogy "Jé, rengeteg szabadidőm van!", nagyon szívesen olvasnánk ilyesmikről itt, meg úgy ámblokk  a shadon/felföld vonalról. shadoni partynak mesélek, és nagyon hatásos tud lenni minden újdonság!
köszönjük! smile

A'frad!!!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Ali: pontosan. Vagy az úgyevezett kovácsmágiánál, aminek a termékei sajátos átmenetet képeznek varázstárgy és ereklye közt. A godoniak az ilyen kategóriák - és a kapcsolódó paradigmák - zömét átértelmezték vagy felülírták, amivel (tudtukon kívül) nagyon súlyos veszélynek tették ki a Teremtés művét. Objektív nézőpontból Krán a Gdon Patrimónia elpusztításával a világot mentette meg...

Az én Godonom (értsd: mindaz, ami Nyúl eredeti elképzeléseinek nem volt/nem lehetett része, és a D20/Geoframia idején még messze járt mai kiforrottságától) csupa ilyen "füst-és-tükrök" elemből tevődik össze, ezért is szeretném a kifejtését az irodalmi művekre hagyni. A konkrét kérdésrekre persze szívesen válaszolok magánban, ha a km dolgát megkönnyíthetem velük. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv mindenkinek!
(Be kell valljam, nagyon megörültem ennek a fórumnak. De igyekszem maga visszafogni; ígérem.)

Az én kérdés-duettem - elnézést érte - nem a Felföldre vonatkozik, de azért maradok a Délvidéken - igaz, annak átellenes sarkában. Egy eléggé elszabadult méretű modullal birkózom épp, ami a Városállamok egyik Kie-Lyron-parti királyságában, Preguilonban játszód...na majdan, ha...

Szóval: András; mely pyar istenség hívei-kegyeltjei hajlanak leginkább arra, hogy egy ilyen, kissé talán "missziósnak" nevezhető területen ispotályt tartsanak fenn (3697-et írunk, ha számít)? Az Ellana-nővérek (Ellana Szolgálóleányai, ha él még a koncepció, s a rendjük) lelkületétől ez mennyire lenne idegen, illetve milyen mértékben állhat ahhoz közel? Mert, ugye, az istencsalád papjait/papnőit tárgyaló - és a szemem elé is került - források alapján még ők tűnnek a legesélyesebbnek... Jó szívvel rájuk bízhatok egy efféle intézményt a valaha szebb napokat látott, egykori palotanegyedben?

Második kérdésemről könnyűszerrel kiderülhet, hogy lerágott csont, de én épp akkor nem voltam ott... Erion nemessége milyen mértékben használja a kyrt... teszem azt a köznapi érintkezés, a köznépet is érintő ügymenetek során? S ha használja, miféle dialektust? A hatvárosi lyronaisra (ha ugyan így írják) hajazót? Azt próbálom firtatni, hogy az erioni (godorai) kyr érdemes nyelvnek számít-e Toronban... vagy automatikusan obsornak könyveltetem el magam Shulurban, ha ebben a dialektusban tüsszögök a bősz quironeiai széltől.

Köszönöm, hogy kérdéseimet legalább feltehettem avatott közönség előtt.

/Végül csupán egy megjegyzés: mintegy véletlenül rábukkantam egy potenciális lunata-táncdallamra: a Misztrál Dsida-lemezén ütötte meg a fülemet a "Jegenyék" dal-változata./

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2013.03.18. 21:24:32)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@bűvdudás: üdv a forumon. Visszafognod nem kell magad; itt inkább az ellenkezője dívik. smile
Ami a konkrét kérdéseket illeti:

I. Ellana és Dreina, az utóbbi több szempontból is missziósan, ahogy az alábbi (Pyarroni titkosszolgálat szócikkből való) szemelvény mutatja.
Dreina nővérei - temorani székhelyű irgalmas ordó; klastromai a déli városállamok és a galliomarai partvidék számos településén megtalálhatók. Pyarron isteneinek irgalmát hivatott kiterjeszteni az Államszövetség oltalmát nélkülözőkre, és árvák sokaságát neveli fel annak hitében. Közülük kerülnek ki a pyarroni titkosszolgálat legeltökéltebb és legsokoldalúbb női ügynökei.
Mivel legfogékonyabb éveiket a szent várostól távol, a fajok és népek Hattregas és Maleniar közé ékelt olvasztótégelyében töltik, tagjai szinte behozhatatlan előnnyel indulnak a pályán anyaországi társnőikhez képest. Féltucat nyelven beszélnek és írnak, jártasak az állat- és növénytanban, az önvédelemben és a szabad művészetekben, mielőtt tényleges kiképzésük kezdetét venné. Legtöbbjük nem is tartozik a pyar rasszhoz, ami tovább tágítja bevethetőségük körét, és növeli a sikeres beolvadásuk esélyét az Államszövetségtől távolabb eső területeken. Az árvák hozzájárulása mellett nem lebecsülendő a rend valóban irgalmas nővéreinek helyismerete és információgyűjtő képessége sem. Amit látnak és hallanak, Pyarron előtt sem marad sokáig titokban.           

II. Godora és Toron között az utóbbi császársággá alakulása óta barátsági szerződés, lényegében syncordia áll fenn, a kereskedelmi és kultúrális kapcsolatok szerteágazók, a politikai feszültség elhanyagolható. A kyr Erionban használt változata - az adminisztráció és a főnemességen belüli érintkezés hivatalos nyelve - a késő-ötödkori Enrawell udvari dialektusára épül, és sokkal autentikusabb Toronban beszélt verziók többségénél. Az ezirányú összehasonlító kutatásokat egyik fél sem forszírozza persze: a két "Új-Kyria" felhőtlen viszonyának titka (a fizikai távolság mellett) az, hogy nyíltan egyik sem tör kizárólagosságra. Ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy Godora/Erion Toron elsőbbségét, az utóbbi pedig a "távollévő császár" főségét ismeri el... hallgatólagosan.
További részleteket a Geoframia fülön, a Godora története című háromrészes forrásanyagban találsz.

"Jegenyék": nézem... és köszönöm. Az ilyenek mindig jól jönnek valahol, valamikor.
És ha már zene: legrégebbi tettestársam, a tartósan külfödön állomásozó Sleznik gyűjtése az a Luc Arbogast nevű francia utcazenész, aki autentikus középkori vándorénekeket nyom roppant meggyőzően. Aki nem bánja, hogy férfi létére többnyire mezzoszopránban teszi, és félre tudja tenni az egyéb előítéleteit is, megint csak hallhat-láthat egy darab Ynevet.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András:tudsz valamit elejteni, hogy mire számíthatunk a közeljövőben?Mondjuk júliusig milyen kötetek megjelenésére lehet számítani?
Egyébként Csaba Tamás szerintem nagyon jól tolja.Most fejeztem be az írását a Sötétség szíve kötetben és nagyon tetszett, meg persze Boomen is marha jót irt.A többieké az én ízlésemnek már vegyesebb képet mutat, de még ezek is érdekesek voltak történet szempontjából.Nálam ez meg elvisz minden negatívumot.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: luc arbogast nagyon bejön, pedig a francia nyelvnél csak a németet utálom jobban... lol
köszi az ajánlást!

A'frad!!!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm András, hogy megismertetted velem ennek a zenész művésznek a nevét. Rákattantam.
(Igen, abban igazad van hogy előítéleteket félre kell tenni akinél van, de ez elég gyorsan ment - kb 1-2 mp )

És pusztán a zenétől eszembe jutott pár modul... de másoknál az érzés eléggé kivitelezhetetlen lenne.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András; köszönet a temorani irgalmas rendért - tagjai közt, azt hiszem, Holdvilág Pippe végre megtalálta eszményi gyámjait...

Luc Arbogast pedig valóban csudapofa, s egyben figyelemreméltó "régizenész". Róla sem hallottam eleddig - ezzel is gyarapodtak ynevi vonásai .:) Szóval úgy hiszem, érte is köszönet illet. (Egyébként nem akármilyen pengetőshangszer-gyűjteménye - meg "belakott" hangterjedelme - van őkelmének; azt sajnálom, hogy tekerőlantos felvételt hirtelenjében nem találtam tőle. De majd még keresgélek, szeretem a tekerő hangját... )

Azért kérdésem is akadna... Pár dolgot találtam Felice híveiről, de arról keveset, hogy mikor esedékes náluk az az ominózus metamorfózis. A kék holdtölte az még a helyén van - bár a második hold "ciklusait" például mingyár' nem tudom -, de azt is lehet tudni, hogy a Vadászat Éjjele mikor veszi kezdetét (napnyugta, éjközép, a kék hold kelte, vagy valamely más időpont-?), s mikor fejeződik be (holdnyugta, napkelte-?)? Az is érdekelne, hogy a fizikai átalakulás mennyi idő alatt "teljesedik be" - akár "oda", akár "visszafelé" -, s hogy az érintett hölgy jól teszi-e, ha ruháit előtte gondosan elrejti valami biztos, de számára könnyen hozzáférhető helyre. S végül: a macska-forma biológiai kora megegyezik vajon a "felitropizált" (van ilyen szó?) nőével?

Hát, így visszaolvasva, asszem, most valóban nem fogtam magam vissza... elnézést kérek.

Al-Wanes; hogy érted azt, hogy

másoknál az érzés eléggé kivitelezhetetlen lenne.

?

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Maradva még Satroniosnál, azt írja a mítosz, hogy félisteni természetű volt és, hogy nem fogta a mágia. Ez utóbbi a gdon praktikák velejárója volt, vagy valami más? Jedome kegyeltje lehetett esetleg?

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Raywanhur: Az Ifini éjszakák közvetlen folytatása szerintem már nyomdában van. Hamarosan oda kerül a Keleti szél kipofozott első kötete, a Csepp és tenger, illetve két WMC novellagyűjtemény is - ez utóbbiak teljessé teszik az Árnyak könyvével és az Opálhajóssal megkezdett "Ynev-kánon" tetralógiát. Dolgozunk az MH3-on, melynek vezérsztorja - mit tesz isten - épp egy Csaba Tamás kisregény lesz, Gorvik amund inváziójáról.

@bűvdudás: örülök, hogy segíthettem.
Ami Arbogastot illeti, senki nem hallott róla (mármint azokon kívül, akik a strasbourgi katedrális előtt naponta hallották játszani), míg marketing megfontolásból be nem ment valami téves tehetségkutató műsorba nemrég. Valódi utcazenész; a francia oldalán ő maga árulja a lemezeit.

Felice-hívők: amit a Bestiárium ír róluk, nagyobbrészt felejtős; nokturnákról van szó, akik - egyénenként különböző mértékben - a harmadik, fekete hold hatása alatt állnak. A másik kettővel való összehangoltságuk merőben látszólagos, amivel legtöbbször ők maguk sincsenek tisztában. Főszabályként nem vadásznak, csak bolyonganak/üzekednek, mikor - az állandó közösségeken belül többnyire egyidőben - rájuk jön a haviláz. Felice annyit tesz értük, hogy kisebb, de rendszeres véráldozat fejében "stabilizálja" az állapotukat, így többé-kevésbé normális életet élhetnek... már amennyire egy beosztott állatdémonhoz fűződő tárgyszimpátiás kötés annak tekinthető (lásd még: Eriel gyűrűje).
Az átalakulás időtartama változó, a hetedkor végén egy percnél ritkán tart tovább. Nem jár fizikai gyötrelemmel, de az esetek többségében bizonyos fokú tudatzavar és akut légiesség kíséri - a nokturna ez utóbbi miatt eszmél ruhátlanul. A dörzsöltebbje értelemszerűen nekivetkőzik, egyesek bűvjelekkel vagy személyes üzenetekkel róják tele testüket a metamorfózis előtt: ahogy napközben, a felitrop (szinte biztos, hogy nincs ilyen szó, de imádom) személy éjjelente sem uralja maradéktalanul cselekedeteit. smile

@Draconarius: ez régi lemez, de sose veszít az aktualitásából: a mítoszok szövegéből nem célszerű egyenes következtetéseket levonni. Lényegükből fakadóan túloznak és/vagy koncepciózusan ferdítik a valót.
Satroniost nyilvánvalóan fogta a szakrális mágia, hiszen legyőzték. A fegyvere módosítói és a patrónusa kapcsán lehet spekulálni, de ne feledd: nem tudjuk, ki volt, és élünk a gyanúperrel, hogy a gellán hagyomány nem puszta szeszélyből osztotta rá a negatív hős szerepét.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

a Keleti szél kipofozott első kötete

Ehhez lesz valami minimális changelog? Tudni szeretném, hogy a megújulás jegyében kukázzam-e a Tuanos verziót.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@ Bűvdudás:

Úgy értettem hogy amikor valami külső hatásra katartikus élményed támad, és egy köré szött szállal akarod átadni másoknak az nem biztos hogy átmegy, nem biztos hogy úgy élik meg mint te. Ehhez tehetség, vagy nagyon sok gyakorlás kell, úgy gondolom.

Például ha a zene hatására kitalálok valamit.. és azt elmesélem.. vagy a zene nem elég hosszú hogy kisérje a gondolataimat, vagy többiekben nem az jön le ami nálam érvényesült. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

@Raywanhur: Az Ifini éjszakák közvetlen folytatása szerintem már nyomdában van. Hamarosan oda kerül a Keleti szél kipofozott első kötete, a Csepp és tenger, illetve két WMC novellagyűjtemény is - ez utóbbiak teljessé teszik az Árnyak könyvével és az Opálhajóssal megkezdett "Ynev-kánon" tetralógiát. Dolgozunk az MH3-on, melynek vezérsztorja - mit tesz isten - épp egy Csaba Tamás kisregény lesz, Gorvik amund inváziójáról.

1. A KSZ1 és a két WMC novelláskötet is M* klasszik lesz, mint a Csepp és tenger?

2. Tudom, hogy baromi unalmas, hogy félévente megkérdezem, de KSZ2 mikor lesz? És mivel az ugye a G3 időbeli függvénye is, G3 mikor lesz? smile

3. Csaba Tamás szerintem is roppant üde színfolt az utóbbi évek M* irodalmában, A sötétség szívében is az ő írása tetszett a legjobban. Szívesen elolvasnám azt is, mi a főszereplők további sorsa.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@edboy: pl. most? smile
A kézirat nagyjából két ívvel (80k) hosszabb a korábbi változatoknál, jelenleg ott ér véget, ahová a folyt. kövöt eredetileg belőttük: az oni alfahímek párbaja után, mikor a fennsíkon meggyújtják a fogadalmi tüzeket.
Volt (ön)kontrollszerkesztés, szöveg- és hivatkozás aktualizálás; az erőltetetten titokzatos, nyilvánvalóan tartalom nélküli kinyilatkoztatásokat kigyomláltam, pár kulcsjelenetet átírtam vagy újravilágítottam, volt több lektori forduló és a szokásos korrektúrák - erre már rá lehet mondani, hogy gondozott szöveg. Vannak aztán vadonatúj borítóink (a második kötethez is!), szerintem messze a legütősebbek, amik WMC-n valaha szerepeltek. Viszont egyik könyv sem lesz keménytáblás; klasszikus is csak akkor, ha végre befejezem. big_smile

@Chevatas: február óta erősen vajúdnak a hegyek, de hogy egér vagy megoldás születik-e, még nem lefutott ügy. Az elkövetkező napok sorsdöntőek lesznek, az esélyek pedig jobbak, mint '11 óta bármikor: több független fennforgás közül csak egynek kéne jól alakulnia ahhoz, hogy az év háralévő részében megint író lehessek.
Szóval ki-ki dörzsölgesse az ilyen alkalmakra tartogatott fétiseit; én is azt teszem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

A KF3-ról lehet tudni valamit? (Tudom, hogy valószínűleg közellenség státuszban vagyok, de remélem nem vagytok haragtartók)

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm András!
Az Akarat Ökle témát azért veséztem ennyire, mert egy a Felföldön játszódó kalandmodulhoz kellett az infó, melynek egyik központi eleme a kegyhely és Satronios személye lenne. Csak infohiányban küzdök és gondoltam megkérdezem Tőled.

Más. A Geofrámiában olvastam a Halott Lombok Gyermekéről, aki megnyitotta a Godon vesztét okozó Déli Kaput. Lehet valami többet tudni az aquírról (mi lehetett a további sorsa) és magáról a Kapuról, annak hollétéről, meg hogy milyen kárhozatos síkra tátotta torkát?
Előre is Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Hát, András; eszerint szerencsés vagyok: ugyanis olyannak adtam kölcsön a Tuanos Keletiszeleimet, aki, huss!, elszelelt velük. (Persze a szatyorban még vagy egy tucat egyéb kötet is volt: szorítanom kell hát a Divízió sikeres működéséért...:)

A Felice-hívekért pedig köszönet, csakhogy most vakarhatom a fejem.
Nem szívesen tűnök telhetetlennek, de "nokturnák"... Illene tudnom, miféle szerzetek ők? (Éjimádók? "Éjre rezdülők"? Éj...lények? Estikék?) Ráadásul gyűjtőfogalomnak tűnik a kifejezés...
Fekete Hold... most esik le... Milyen természetű a kapcsolatuk ezeknek a nőknek Felice-szel? Ez az állat-démon csupán úgymond "üzletet köt" a jeles égitest negatív hatása alatt álló (rossz csillagzat alatt születő) hölgyeményekkel? "Van segítség, kicsi lány, de ennek fejében..."?
S szemet szúrt valami más is: tárgyszimpátiás kötés. Eriel - a Griffes HH szerint legalábbis, másikat meg én nem olvastam - a saját medálját már másnap eldobta; meg nem is a saját akaratából lett serdületlen lánykaként feliotrop (használjuk hát, nekem is tetsz...:). Ez a koncepció él még - így is működik a dolog? (Mondjuk a gyűrűjéről mit sem tudok azonkívül, ami a Lorn partján elhangzik Alyr tüze mellett...)
TÉNYLEG elnézést, de ez a dolog TÉNYLEG nagyon foglalkoztat engem: egy meghatározó karakter 'életéről' van szó, s valamilyen épkézláb koncepció nélkül nem megy tovább a dolog. Főleg így, hogy már tudom: az eddigi forrásokra nem kéne támaszkodnom...

Al-Wanes; szerintem az a fontos, hogy az egységes hangulatot mindvégig meg tudd őrizni; azaz az egész modul "Az Ihlet" szellemiségében foganjon. Ha a játékosaid "jók", ezt megérzik, s a maguk módján meg is hálálják... Hogy nekik valami más jön át, az természetes - s talán mellékes is -, a lényeg az, hogy nem egy kaptafa-kalandot kapnak "mámegin"...

Draconarius; egy cipőben járunk. Így jár az, aki igényes(kedik:): kénytelen a forráshoz járulni...

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@thecsaknorrisz: nem vagy büntiben. Miért lennél? Ki-ki elmondta, amit szeretett volna, mindenki jobban érti a másikat, cél elérve, lapoztunk. smile
Viccen kívül... a KF3 jelenleg csak az "elvont vágy" kategóriába fér bele. Rengeteg a restanciám, és már bőven a B oldal pörög.

@Draconarius: az aqirról nem tudok semmi közelebbit, a síkról csak annyit, amennyit a Garmacor vonatkozó részéhez összeihlettem. A déli kapu egy ún. teratóm síkra nyílt, amit a godoniak régóta ismertek, és bizonyos szertatások - pl. máguspróbák - alkalmával látogattak is. De sosem akartak állandó átjárót kiépíteni, mert a teratóm mintázatok éppúgy összeegyeztethetetlenek a létezés ynevi formáival, mint az od alapúak... csak nem bomlasztják, hanem áthatják és eltorzítják őket. A déli kapun túli sík lassú beszüremlése ma is tart; tüneteit a hetedkor alkonyán Átkokként emlegetik a Felföldön.
A G3-ban bővebben is lesz szó minderről.

@bűvdudás: a nokturna (éjjáró, bár az estike sokkal jobb) valóban gyűjtőfogalom, amit az ezredforduló óta használunk a fekete holdfény kreálta mutációkra. A Keleti szél bonjai is éjjárók, de a fejlődésük eléggé egyedi mintát követ - főszabályként a nokturnaságnak nem velejárója a gonoszság. Ez egy létállapot; az áldás-átok arány tünet-, szerencse és jellemerőfüggő.

Eriel a falkatagsági medálját dobta el; a paktumgyűrűjét, amit Alyr embere "magához vett", éveken át elveszettnek hitte, és komoly gondjai voltak nélküle. Felice kisisten létére is tud nagyvonalú lenni, de keményen megkéri az árát - hősnőnk lelke erre megy rá (majdnem) a sztori végén.
A Felice-kultusz lényegét jól látod. Mint minden ynevi halandó-halhatatlan viszonylat, ez is egyfajta szimbiózis - a különlegességét az adja, hogy a napi működéséhez köztes lényekre van szükség. "A társadalom nem díjazza a másságodat? Én olyannak fogadlak el, amilyen vagy - ehhez a rosszarcú démonhoz csak a biztonságod kedvéért láncollak hozzá, istenbizony. Persze hogy vicsorog, bébi, de nem rád, hanem érted, érted? Megy, ahová te mész, megrágja mindazt, amivel minket étetsz... és sose hagyja, hogy elfelejtsd, mennyire fontos vagy nekünk!"
A nokturnák öntudatra ébredésével a Felice típusú közbenjárók is teret veszítenek persze... de ez még a jövő zenéje.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András; köszönöm. Azt hiszem, átjött a dolog szellemisége - ezzel már tudok kezdeni valamit. Csupán két dologra szeretnék rákérdezni még; Eriel gyűrűje kapcsán. Ezt az - egész biztosan nem közönséges - ékszert is a "beavatása" éjszakáján kapta? S ha igen, mindenik "felicitának" kell a birtokában lennie valami hasonló funkciójú tárgynak (vagy legalább rajzolatnak, etc.)?

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@bűvdudás: a paktumtárgyak a Felice-kultusz esetében többnyire hatodkori ereklyék, az őrdémonhoz (és rajta keresztül az istenhez) való kötődés szimpátiás fókuszai. A nokturna nem kapja, hanem megkeresi; hogy mennyi idő alatt talál rá és mennyire tudja a magáévá tenni, megint csak egyénenként változik.