Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Érvényes-e a fent említett tilalom Orwellára is? Hiszen, ha jól értelmeztem, ő nem Ynevhez, hanem magához a Satralishoz, van hozzákötve.
Az Odalentet hol tudom elolvasni?

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

thecsaknorrisz írta:

Az Odalentet hol tudom elolvasni?

Eredetileg a Legendák és Enigmák 5. - Átkozott esküvések kötetben jelent meg.

"Itt vagyok, mint egy százszor elhajított kő."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@thecsaknorrisz: jól értelmezed. Orwella rendhagyó eset; nem szokványos isten, hanem szakrális energiával táplált, örökkévaló átok, ami Yneven fészkel, de globálisan érezteti hatását. Ha léteznek a másik két kontinensen az yneviekhez hasonló romlásszekták, más néven és alakban bár, de őt imádják... és még csak nem is tudnak róla.

@Gambit: fun fact: az LE4-be készült, de lekéste a csatlakozást. Lásd a halászmacskát Boomen Lágy szélben... című sztorijának végén. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Most nétem a Szürkcsuklyás térképeken: Doria és Dovor mint államalakulatok. Róluk mit és hol tudok olvasni? Már amennyiben kánonanyag.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdvözlet Andrásnak és minden fórumozónak!

András, próbáltam itt a fórumon keresztül privat megkeresést eszközölni a hét elején, de nem volt éppen megnyugtató visszajelzés arra nézve, hogy elment-e az üzenet vagy, hogy egyáltalán engedélyezve van-e fogadó oldalon a mail.

Mivel a téma nem feltétlenül fórumra való, így az lenne a kérdésem, hogy ez az út járható-e egy rövid privát üzenet váltásra, vagy keressem a kerülő utakat? smile
(A legkézenfekvőbb mód sajnos kiesett, mert a telefonról telefonra, simről-simre költözés során sok sok telefonszámom "szivárgott el", no meg egy több, mint 10 évvel ezelőtti számmal lehet hiába is próbálkoztam volna)

Tisztelettel
di Merce

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Morrola: Doria nekem nem rémlik, Dovor viszont kánon galliomarai városállam a Pyarroni Államszövetség (3676 előtt Államközösség) és Shadon befolyási övezetének határán. Említés szinten egy sor Chapman sztoriban (a teljesség igénye nélkül: Prófécia, Garmacor vére) szerepel, lévén a Darton-kultusz maremita irányzatának déli központja és az "informális" pyarroni-shadoni csúcstalálkozók hagyományos színhelye.

@di Merce: levél ment.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Beelze & Domoly Szürkecsukylás térképein Doria Abaszisztól nyugatra helyezkedik el Di Luant tartalmazva, Beris Tare fővárossal.

Dovor Torontól nyugatra helyezkedik el a Quiron partjain Ediomadtól északra. Gusbork fővárossal.

A kánon helyzete tehát a Galliomarra? Déli vagy északi partvonal?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Morrola: Doria nem része ugyan a kánonnak, de a létezését sem zárják ki a megjelent szövegek. Aki akarja, nyugodtan használhatja - a térség múltjával és jelenével foglalkozó hivatalos anyagban annyi áll, hogy a Quiron-tenger nyugati partvidékén számos emberi (lekhir-korg és kremir) település létezik.
Berisből viszont csak egyet ismerek: Calyd és Beren Karnelian apját, a Csepp és tenger című Gorduin opusz halott rosszemberét hívták így. A figura történelmi szerepére való tekintettel a róla való városelnevezés elég... sajátos politikai és szellemi állapotokat feltételez abban a bizonyos Doriában. Kicsit hasonlót ahhoz, mintha Dánia fővárosa 1946-ban Kesselring nevét kapta volna. smile

Az "északföldi Dovor" azon kevés ordas bug egyike, amit a szürkék az évek során észleltek/nyugtáztak és tisztességgel kijavítottak: sem az utolsó online változat, sem a vele közeli rokonságban álló, Toronban megjelent "birodalmi" térkép nem tartalmazza. Az igazi Dovor a Gályák tengerének déli partján, Edorl szomszédságában található.

Az utóbbi a bemutatásra váró kánon térképen is szerepelni fog, az előbbi kifejezetten nem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' Doria: http://www.deltavision.hu/forum/viewtop … 3134#p3134
Dovor: http://www.deltavision.hu/forum/viewtop … d=340#p340
http://www.deltavision.hu/forum/viewtop … d=357#p357

Beris: annyi kiegészítést tennék, hogy az Abbirkirálynő-ben lévő Kronológiában 2040-ben lép Abaszisz trónjára I. Beris dal Raszisz Otlokir. Akár róla is elnevezhettek egy várost, vagy egy Beris nevű kalandorról, aki elfoglalta Doria trónját, és várost alapított.

Utoljára dragondark szerkesztette (2013.01.19. 07:02:16)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: az 1996-os, öt kiadást megélt Csepp és tenger szerint az Égi Fény 2040. esztendejében, Uwel tercének második havában az aszisz rendek az utolsó Otlokir (III. Dawud) özvegyét és annak szeretőjét (Amanhúl dal Raszisz hamanzari hercegkapitány) "övéikkel együtt halálnak adták", Abaszisz trónján pedig még jó darabig a marannasi del Tiratok ültek (ld. Kornya Zsolt abasziszi egyházakkal foglalkozó cikkét). Az már csak ráadás, hogy a dal Raszisz ház dolamin eredetű (KZs), a Beris nevet pedig az arszíl-obsz Karnelian dinasztia számára találtam ki.
Az Abbitkirálynő jó példa arra, hová vezet az, ha egy szerző - kiadói és szerkesztői kontroll híján - semmibe veszi a szakma írott és íratlan szabályait.

Az utóbbi magyarázat versenyképesebb, de egy második Abaszisz létrehozását (pláne közvetlenül az első mellett) semmiképp nem indokolja.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

@dragondark: I. Beris dal Raszisz a Szürkecsuklyások által egykor készített Abaszisz kronológiából származik. Mivel a térkép is az ő alkotásuk, nyilván kedvelte valamelyikük a nevet.

@András: Azért azt ne felejtsük el, hogy az Abbitkirálynőt már az első vázlatától kezdve látták szerkesztők, az egyik Pálinkás Imre (celsior, Alan O'Connor, aki a csuklyás anyagok felhasználásának egyik nagy támogatója volt), a másik Kolozsvári Zsófia (Indira Myles) volt, akik az aktuális kiadók (Inomi, majd Tuan) teljes támogatását is élvezték. Hogy anno Imre miért nem tudott kommunikálni veled, nem tudom (nekem azt mondta, nem veszed fel neki a telefont, ami a későbbi évek történései fényében utólag érthető), a Tuan pedig, mint később kiderült, Indyt tiltotta le arról, hogy megkeressen téged.

Ha már akkor személyesen ismerjük egymást, néhány zökkenő nyilván kiküszöbölhető lett volna, de azért nem érzem felelősnek magam, hogy a kiadók képviselői eltakarták előlem, még mindig csak kezdő szerző elől az erdőt. De azóta legalább megtanultam, hogy a szavak helyett a teljesítményben és csakis a barátokban bízzak, és hogy tőrdöfésre akkor is számítsak, amikor látszólag béke van :-)

Üdv.
mg-b

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@JJS: az Inomi-Tuan korszak úgynevezett szerkesztőinek szakmai-morális helytállása külön hősköltemény tárgyát képezhetné... de itt és most nem róluk van szó.
Ha tanulmányoztad is a korábban megjelent forrásokat, nem tartottad tiszteletben a szerző-szerző reláció évszázados hagyományait, így nem lehetsz teljesen vétlen az Abaszisz kapcsán történt clusterfuckban sem.
Maradjunk abban, hogy sem ez, sem a felemlegetése nem számít tőrdöfésnek. Azt béke idején is vassal csinálják.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' nem leszek vele népszerű (sem), de itt *** van.

Csepp és tenger (CSP, nekem a Fekete Dalnok, és a Vándorló Dalnok kiadvány van meg, erre tudok támaszkodni)
"az Égi Fény 1991. esztendejében Nagy Hiere vérvonalának fiúi ága elsorvadott, vége lett a hercegkapitányok hűségének is. Nem ismerték el fölöttük valónak az ifini aranytrónusra települt asszonyállatot, ki hogy az élők közt megmaradhasson, az északnyugatot kormányzó Dal Raszisznak kínálta ölét".

"...Az Otlokirok leányága s a velük szövetséges Dal Rasziszok...A szárazföldi hercegkapitányok...titkon esküvést tettek, hogy a trónt bitorló asszonyállatot övéivel s ágyasával együtt halálnak adják, eképp véve elégtételt az ország becsületén esett sérelemért. E fogadalmat az Égi Fény 2040. esztendejében, Uwel Tercének második havában sikerült tettekre váltaniuk. A Dal Rasziszok a béke érdekében lemondottak a vérbosszúról, ám azzal, hogy az aranytrónusra saját rokonaik egyikét emelték, újabb viszály magvait vetették el."

Abbitkirálynő (AK) szerint P.sz.1991: Meghal az Otlokir dinasztia utolsó fiági örököse: III. Hiere. A trónra felesége Eniessa Kersastin került...aki 2029-ben második férjéül a dolamin Obed Dal Rasziszt választotta. 2040: Obed Dal Raszisz meghal, majd a királynő és kegyencei merénylet áldozatai lesznek. Ekkor került trónra Obed testvére I.Beris...

Kornya Zsolt: Vallások Abasziszban (VA) c. írásában P.sz 2231: megmérgezték III. Dawud nagykirályt az utolsó vérbeli Otlokirt (aki ekkor 12 éves volt, Alborne egyháza kapcsán említik). Bár konkrétan nem említik, de a dátumból arra következtetek, hogy ezek után a rövid életű Dul Gardak dinasztia jött, majd a Tengermellékről származó Del Triatok.

Én olyan sok ellentmondást nem látok az idézett szövegek között, csak a "vérbeli" és "fiúági" között van, bár van egy elméletem ennek feloldására, de inkább nem "szemetelem vele" tele a fórumot, reménykedve abban, hogy az illetékesek az enyémnél jobb megoldást tudnak, és hajlandóak itt megosztani.

P.S: én kérek elnézést, amiért szóba hoztam a témát.

Utoljára dragondark szerkesztette (2013.01.19. 14:24:00)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: nincs miért elnézést kérned.

A "..nem ismerték el fölöttük valónak az ifini aranytrónusra települt asszonyállatot, ki hogy az élők közt megmaradhasson..." idézetben nem csak a férfiági primogenitúra van kódolva, hanem az özvegy vérbűne is - a vétlen uralkodói házastársak leállatozása/lemészárlása nem tartozik az aszisz népszokások közé. Annyi történt, hogy anyu elveszejtette aput, majd a legerősebb kerítésen kívüli kutya oltalmába menekült. Sosem volt királynő, özvegy, majd ismét gyakorló királyné is csak a mennyegzőjén való felkoncolásáig, amit a hetedkori történetírás ifini vérnászként emleget.
Az utóbbiakat senkinek nem muszáj tudnia, attól viszont, aki írni szeretne róla, jogos elvárás, hogy - akár ismeretlenül - utánakérdezzen.

Az ellentmondásokat én sem érzem elsimíthatatlannak. Dolgozunk rajta, ha ez a fentiekből nem is nyilvánvaló. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

...Az utóbbiakat senkinek nem muszáj tudnia, attól viszont, aki írni szeretne róla, jogos elvárás, hogy - akár ismeretlenül - utánakérdezzen...Az ellentmondásokat én sem érzem elsimíthatatlannak. Dolgozunk rajta, ha ez a fentiekből nem is nyilvánvaló.

Üdv' ezzel kapcsolatban van hozzáfűznivalóm, de inkább privátban mondom el.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

JJS írta:

De azóta legalább megtanultam, hogy a szavak helyett a teljesítményben és csakis a barátokban bízzak, és hogy tőrdöfésre akkor is számítsak, amikor látszólag béke van :-)

Ez tetszett.

Egyebekben pedig, ha a probléma megoldásához tényleg vasra lesz szükségetek, hát forduljatok hozzám bizalommal... Ennél a vitánál mindenképp egyenesebb és főleg hasznosabb lenne.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Puma: "A selymes döglégy (Lucilia sericata) egy világszerte elterjedt légy, egyike a legismertebb fémeslégy- (Calliphoridae) fajoknak. A kifejlett állat mintegy 10–14 mm hosszú, a házilégynél nagyobb, teste tündöklő metálzöld, olykor kékes vagy arany csillogással. Csápjai, lábai, és testének kitinsörtéi feketék." (Wikipédia)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Személy szerint azért szeretem ezt a regényt, mert újszerű volt a M*regények között. Sehol egy kalandozó vagy szuperhős, de megvilágítja a nagykirály és a nemesség viszonyát, és Ifin egy egész más oldalát mutatja meg, mint az Acél és oroszlán. Sokkal többet adott nekem, mint amennyit elvett (már csak azért is, mert magamtól sose vettem volna észre ezt a nevek/kihalások körüli anomáliát tongue ). Bizakodom az összefésülési képességeitekben wink

Máskülönben szvsz akkor már "zavaróbb", hogy az Ifin éjszakákban egész máshogy beszélnek a szereplők egymással. Pl mindenki tegeződik, mások a titulosok, megszólítások, stb. Nekem speciel az Abbit királynő cicomás, méltóságodozós nyelvezete jobban passzolt az udvarhoz (sok okból, de krtitizálni nem szeretnék). Persze ízlések és pofonok smile de ettől még sokkal szembeötlőbb egy ilyen elütés, mint pár adat a kronológiában.

Utoljára Nekeresdi szerkesztette (2013.01.20. 01:33:48)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Nekeresdi: nem a művel, hanem a keletkezése/megjelenése körülményeivel van gond - lásd még az Enoszuke kísértetiesen hasonló esetét. Ami az olvasók számára nem jelent gondot, a szerzők és az elvek szintjén még lehet az, és akárhány szóváltást/súrlódást megér... késelést viszont egyet sem.
A dolog aktualitását az adja, hogy idén mindkét érintett kiadványból tervezünk reprintet, és készül az a bizonyos kultúrkör alapú világleírás is, aminek a fúrópajzsa most épp Abaszisznál jár, és évtizedes csontvázakat fordít ki a földből.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

András, utólagos engedelmeddel küldtem neked egy mailt Enoszuke kapcsán.


Peace!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

@Gáspár András:

Annak, aki a szövetségen belüli súrlódásait nyílt színi trágyadobálással próbálja rendezni, igenis számolnia kell a legyek megjelenésével is...

PS: Az én világomban a nézeteltérések vassal való elintézése sporttá szelídült. Magyarán szólva gyertek le a terembe, kaptok kardot, védőfelszerelést, meg némi oktatást. Utána felőlem nyugodtan lilára vagdalhatjátok egymást. Ha végeztetek, menjetek át egy közeli kocsmába és igyatok meg néhány pálinkát. rögtön kerekebb lesz a világ.

A módszer a Karnevál óta közismert, alkalmazása garantált sikert eredményez. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

@Puma: Ezt az egészet valóban nem érdemes túldimenzionálni. A csörtét itt letudtuk, és Andrással a virtuális sörözés is megvolt. A művekben pedig mély ellentmondás nincs, a boszorkánykirálynő például a regényszövegben össze-vissza két félmondat erejéig szerepel, és csak a függelék kronológiájában kapott vagy négy évszámot, hogy az olvasó időben is el tudja helyezni. Ez gond nélkül javítható.

Üdv.
mg-b

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@JJS: a frissített Abaszisz munkaanyag pedig már most is tartalmazza az Abbitkirálynő eseményeire és karaktereire vonatkozó utalásokat, hogy idővel - mondjuk jövő ilyenkor - egyszavas választ adhassuk a "kánon vagy nem kánon" típusú kérdésekre.

Hogy a mű keletkezésének körülményei ma ugyanúgy fel***nak, mint újkorukban, a privát gyarlóságom - ugyanaz, ami lehetővé teszi, hogy évtizedes szünet után felvegyem egy-egy számomra fontos történet fonalát. Te tudod, úgyhogy a többieknek mondom, akik normálisak hozzánk képest: az indulat számunkra nyersanyag, munkaeszköz, olykor kommunikációs forma. Addig jó, amíg van belőle - ahol elfogy, ott kezdődik a baj, a pia meg a tét nélküli pilinckázás.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Nem viharkeltési célzattal és semmiképp nem személyeskedve, de a I. Beris dal Raszisz Otlokir - Beris Tare összecsengésről nekem az jutott eszembe, hogy hány olyan helyiségnév van csak kis hazánkban, amelyik ilyen vagy olyan formában a (Szent) András / Gábor / Imre / Csaba stb. nevet tartalmazza...

K.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Körmi: nem a névvel van gondom - ami abasziszinak simán megáll  - hanem a történeti személy reputációjával. Beris Karnelian paktumszegő volt, háborús bűnös, tömeggyilkos és családirtó, akivel még szövetségesei közül is csak az ugoni orkok jártak össze - (Szent) András, / Gábor meg a többi ennél sokkal kevésbé megosztó figurák. smile
A Kesselring nem volt túl jó példa, próbálom másképp: egy Beris-* nevű főváros a rémtettek színhelyétől srégen balra Bécs Haynauvá/Nagyvárad Avramjankuvá való átkeresztelésének megfelelő nyakas a jószomszédi viszonynak. Nem hibás, nem kizárt... de nem is túl szerencsés, ahogy politikuséknál mondják.

Ezzel szoros összefüggésben: ha van olyan elképzelés/vázlat/kész anyag a birtokodban, ami indokolja egy szuverén kisvidámpark (Doria) megnyitását a nagyvidámpark (Abaszisz) mellett, szedd elő, beszéljük át és találjunk neki helyet a kultúrkörös világleírásban.