Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

....Az évfordulóra kis szerencsével lesz hi-res globáltérképünk, mágiarendszerünk... és hozzátenned is lesz mit, ebben biztos vagyok.

Üdv' elérkezett az ideje, hogy ne csak szövegeljek, így küldtem privátban egy kisebb anyagot. (voltam olyan ügyetlen, hogy tárgyat nem írtam hozzá)

Utoljára dragondark szerkesztette (2012.10.05. 17:58:36)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: vettem, köszönettel. Küldtem is rá mindenfélét válaszképpen. Ha gondjaid lennének a fájlmérettel, szólj, és megoldjuk másképp. Thx.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András:
Nem akarok alkalmatlankodni, de annak idején ígértél nekem a Garmacor Véréből egy e-példányt, és úgy látom, azóta megjelent.

Az a (kézzel fogható) könyv, amit anno olvastam, mostanra már az eredeti tulaja polcán fekszik, így örülnék, ha megkapnám a saját példányt. smile
Hogy intézzük?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv.


Úgy látom nagyjából lecsengett az előző téma, úgyhogy a tuskó közbekérdező szerepét sem kell magamra cibálnom ahhoz, hogy feltegyem új szálakat elő gombolyító kérdésemet, célba juttassam iránymutatási igényemet:

@András: Arra szeretnélek kérni, hogy szedj össze nekem bő 5-10 sci-fi regény, antológia vagy akár novella címet a saját kedvenceid közül; mintegy ajánlás ként. Akár olyan is lehet, ami nem föltétlen áll annyira közel a szívedhez, de valamit tud amit a többi nem és így érdekesnek tartod. A lényeg, hogy a véleményed tükrözze, tehát nem valami objektív, általánosított listára gondoltam. Ifjúkori szerelemtől szürkeállomány-barázda-billegetőig jöhet minden.

Kizárólag a saját okulásomra kérem és előre is köszönöm!

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

boomen írta:

@Hamlet:

Igen, létezik ilyesmi, három nagyobb eszmerendszer érkezett három különféle fejű küldöttel annak idején. Nevük "morghagriss", miszerint végenincs ösvény, és a 47. meg a 128. oldalon kicsivel bővebben szól róluk a Toron

Köszönöm!
Azért itt derül ki, hogy a háromfejű Tharr mennyire jól eltalált istenség volt már a régi könyveitekben is: egy régi rajongó az  új kiadványok ismerete nélkül, pusztán a "totemállatok" jellemzőiből  is biztos lehet benne, hogy oroszlánfej követői hivalkodóak és túl vakmerőek, a bakok keményfejű, csöndes gyilkosok a kígyók pedig aljas cselszövők.
smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Sötét Ezredes: intéztem. Jelezz vissza plz, ha OK; ha nem, jön a kettes fázis.

@Serún'rí. intézem. De kérnék rá pár napot - nem árt az ilyesmit átgondolni.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Arc de Angely: aranyos már rég nem voltam - pláne M* ügyekben -, úgyhogy ennek örvén még egyszer próbálkozom: biztos vagy benne, hogy ha valamiben inkább veled értek egyet, az akkurátus elutasítás? smile

Ha van leírt változatod, itt az alkalom, hogy elküldd; az értékei mellett kiállni csak akkor tudok.


Szia!

Köszönöm. Az élből elutasítás a pontokba szedett első hozzászólásomra kapott legkorábbi válaszokra vonatkozik. Természetesen nem neked szólt. Mindemellett örülök, hogy legalább egy elgondolásom neked is tetszik.
Ha van rá igény szívesen felteszem az én verziómat valami fájlfeltöltő oldalra, hogy hozzáférhető legyen. Egyetlen akadálya, hogy a tőlem megszokható slampossággal egy kis, kockás füzetben tartózkodik jelenleg. Így ha elolvasnátok, kell némi idő felgépelnem a masinára.

@Dragondark : Köszönöm a linket, elolvastam. Én is kezdeném azzal, hogy az utolsó gondolatom írom elf ügyben. Annak ellenére, hogy sikerült meggyőznöd abban, hogy a sirenari elfek nem teljesen közömbösek a világ dolgairól, főképp a szomszédaikról ( bár ez csak a gyepűvidéken élőkre és Oilanra vonatkozik ) de bennem maradt egy logikai csont mégis a dologgal kapcsolatban:

Alaphelyzet : A Barrakudák tolvajklán minden Riegoyi városállamban megtalálható szervezet. Kevés tagja ismeri valójában, hogy vezetői elfek és Oilannak kémkednek.

Feltételezés: 2, nem ellenséges területről van szó, így akár hivatalos formában is kérhetnének értesüléseket. Rendben, Sirenar azt akarja látni ami valójában van, nem azt amit mutatnak nekik. Tiszta sor, a mi világunkban is kémkednek országok baráti országokban is. A forma, a tolvajklán a gondom.

Problémám : Könnyebb embereknek kémkedni a városállamok területén, ez legyen pipa, annak ellenére, hogy az állatviadalokat szervező városok kivételével maguk az elfek is szabadon járhatnak-kelhetnek Riegarban, sőt a szomszédi viszonyból adódóan nem szokatlan a jelenlétük sem.
Mint ahogy András is írta, annak ellenére, hogy Oilan nem túl aktív fizikailag a zászlóháborúk idején, a szövetség számára mégis fontos partner. Én ebből joggal várnám el, hogy a legfontosabb történésekről, haditervekről az elfek hivatalosan tájékoztatást kapnak és ezen esetben nem kell kritikus szemmel figyelniük ezeket az információkat.  De akkor miért tartanának fent egy tolvajklánt? Útszéli késdobálókban, közönséges bűnözők által, idetévedt, ideszökött külhoni kalandozóktól pletykaszintű értesüléseket szerezzenek? A városállamokról pedig milyen infó képzelhető el amit nem kapnának meg kérés útján is? Ha az éremnek két oldala van és Sirenar hadászatilag fontosnak tartja Riegart, akkor Riegar is fontosnak tartja Sirenart. Fontosnak jólelkű szomszédként, fontosnak az embernem barátaiként, fontosnak, mint hadászatilag erős szövetségest. A városállamok pyar érzelmű lakossága és vezetősége megkockáztatom Északon a legjobb kapcsolatot ápolja az elfekkel. És ugyanoda lyukadok ki megint csak. Akkor miért keserítené meg a Sirenar Szövetség barátainak életét azzal, hogy kicsinyes, kétséges információkért egy bűnszervezetet üzemeltet a városállamok területén?

Szerk ( két mondat ): Így az én Riegar verzióm szerint: a majd minden városállamban tanyát vert tolvajszervezet, a Barrakudák kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik, közvetítői révén még Oilannak is szállít értesüléseket. Szó sincs róla, hogy elfek lennének a vezetői, de meghagytam a kémkedjünk vonalat.

Maradok tisztelettel : Ark

Utoljára Arc de Angely szerkesztette (2012.10.06. 11:14:51)

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Arc de Angely: a gondolatmeneted tökéletesen megfelel az általam elképzelt kontinentalista alapvetésnek. Két hibájára azonban muszáj rámutatnom.
I. Sirenar nem kontinentalista hatalom azon a módon, ahogy mondjuk az Északi Szövetség az;
II. Az utóbbi legtekintélyesebb vezetőjét, a Pyarronban Erevín (Ervföld) királyaként emlegetett Eligor herceget személyes gyűlölség fűti az elfekkel szemben.
Költői kérdés: te hagyatkoznál egy fajháborúkat túlélt náció helyében olyan szisztémától nyert információkra, melynek "arca" köztudottan ki nem állhat téged?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: Bár költői kérdésre nem szokás válaszolni, egy gondolatom mégis lenne a dologgal kapcsolatban. Nincs feltétlenül igazam, de más szemszögből nézve a dolgokat, én simán megszavazom az elfeknek, hogy túl tudnak tekinteni kicsinységeken, globálisabban tudják szemlélni a történéseket. Értem ezalatt, hogy bár nem kontinentalista hatalom, elemi érdeke köti az Északi Szövetséghez és a vele elvhű területekhez. Nem hinném, hogy pusztán Eligor személye miatt túlzott fenntartásokkal kezelnék az eljuttatott értesüléseket. Ahogy írtad, ők nem feltétlenül barátok, pont ezért gondolnám inkább, hogy Doran "ügykezeli" az információáramlást.

Ha feltételezzük, hogy a szóban forgó Riegar értekezés a P.Sz.: 3700-as évek környékét képezi le, nos ha jól tudom Eligor már nem tejhatalmú hadvezér. Valamint élek a gyanúval, hogy előtte sem tartották annak Sirenarban, vagy akár Tarinban, így nem hiszem, hogy a Herceg személyével képviselné az elfek szemében a Szövetség róluk alakított álláspontját.

Ha egy sirenari elf lennék, egy azok közül akik számtalan vihart vészeltek már át, szerintem tudnám, hogy ez már nem a mi világunk. Valószínűleg gyanakvással kezelném a Szövetség barátságát is, részint Eren miatt, de úgy gondolnám, még mindig jobb egy többszínű barátság, mint egy megnyerhetetlen háború amit egyedül lennénk kénytelenek megvívni. Azért, hogy a jövő az elfeké is lehessen, nem szabad kicsinyes gyanakvással, vagy szűklátókörűséggel ellehetetlenítenie magát Sirenarnak.

Ezért gondolom azt, hogyha nem is mosollyal és jó szájízzel, hanem szükségből és kellő kritikával kezelve, de hagyatkoznának az információkra.

Ark

Utoljára Arc de Angely szerkesztette (2012.10.06. 12:30:16)

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Arc de Angely: Már többször átolvastam ezt az elf - tolvaj érvelést és még mindig nem értem miért ne lehetne elf a vezető.
Szerintem Riegoyt kár Sirenarral egy erőviszonyban tekinteni. Az elfeknek kétlem, hogy pont egy kérészéletű városállam okozna kihívást.
Amit figyelembe vennék:
- Riegoy nem egységes államalakulat, hanem sok kis városállam, önálló célokkal. Ezért biztos hogy amit A városban pozitívan ítélnek meg, B városban már korántsem biztos;
- Ha emberek szolgáltatják az információt önkéntes alapon, akkor megvan az esélye a félretájékoztatásnak is. Mert mi emberek már csak ilyenek vagyunk;
- A tolvajklán valódi vezetőit ritkán ismerik a kishalak. Ellenben megvan az előnye, hogy a kicsik a vidékről mindenféle infót, értékes csecsebecsét stb szállítanak, aminek a híre eljut a vezetőséghez. Ott pedig egy szűk csoport - ami elfekhez hű tagokból áll, vagy akár félelfekből smile - elemzi, szelektálja, és csak azt az információt adja tovább ami valóban értékes Sirenar számára;
- Én valószínűnek tartom, hogy Sirenar számára nem az lesz az értékes információ amit XY város vezetője önként átad. Sokkal fontosabb lehet pl: ha egy kalandozócsapat fellel valami ősi fegyvert, pergament vagy éppen ugyanezen kotnyeles emberek olyan ősi misztériumba ártják magukat amihez semmi közük, és legfeljebb csak bajt okozhatnak vele. Szóval csupa olyan dolog ami ritkán jut el a városvezetéshez, viszont az alvilág orgazdái segítségével eljuthat a hozzáértő fülekbe.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: Persze, érthető. Köszönöm, hogy egyáltalán szánsz rá időt.

@Arc de Angely: Nem akarom játszani a megmondó embert (remélem nem ez fog lejönni) és nem vagyok sem igazán illetékes, sem szakértő a témában, de van egy észrevételem: nekem úgy tűnik az eddigiek alapján, hogy Sirenarral kapcsolatban kihagyod az arroganciát a képletből. Végtelenül bölcs és belátó lényekként kezeled a elfeket. Nekem ez egy picit sántít.

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Az elf-Riegar vita farvizén még a korábbi, filmes témához visszaevezve:

Itt egy cikk az 50 éves James Bondról, a legvégén a Max-féle Halál havában-borítóval végképp egyértelművé tett Tier Nan Gorduin-Timothy Dalton rokonsággal. wink
http://index.hu/kultur/cinematrix/hirbl … ond_czikk/

Utoljára Hamlet szerkesztette (2012.10.07. 15:31:10)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Arc de Angely: "Egy kreatív, nem a sablonok szerint gondolkodó írót, nem szabályoz le, csak feladja a leckét a tekintetben, hogy semmiben se ütközzön a kieggel. " A Toronnal kapcsolatban egyetértünk, kemény feladat toroni vonatkozású történetet írni, ha mindenre figyelünk. Ugyanakkor könnyebb is, mert "előre dolgozik" a kötet, és információkkal megspékelve adja át azt a sajátos hangulatot, ami a Boomen-írásokat fémjelzi. Egyetértek abban, hogy a szerepjátékos rész újraszabásának egyik sarokköve lesz.

Elf ügyben én is másként látom a dolgokat: e tekintetben a Sumi árnyal, de nem határol el. Az ynevi elfek elég sokszínűen viszonyulnak a környező világhoz. Vannak megkeseredett depressziósok (lásd hyssas), bezárkózó tradicionalisták (Elfendel), új utakat kereső családok (Yllinor), és a múlt tapasztalataiból okuló, de az elf érdekeket akár mindenáron érvényesítő politikusok. Az én elképzelésem szerint Sirenarban (és tágabb értelemben a Délvidéken is) minden típus fellelhető, de a sirenari vezető réteg jó része a legutóbbi csoportba tartozik. Nem hiszem, hogy emberi és tolkieni sémákkal leképezhető egy az egyben a gondolkodásmódjuk. Az én meglátásomban bizony sokszor közelebb állnak a megkeseredett, rasszista, erőszaktól sem visszariadó erdészekhez, mint a jó szándékú, fát nézegető elmélkedőkhöz. Ha nagyon elvetemült vagyok, még a jelenkori magyar valósággal is lehetne párhuzamot találni ezen típusok tekintetében, de ne menjünk bele mélyebben. Számomra a sirenari elf vezető megtestesítője az, aki a népét ért sérelem (genocídium) hírére útnak indítja a sereneyákat, maximum a következményekkel személyesen néz szembe. Ez ugyanaz a vezető, aki a saját manithiát (lásd Sumi, kalahorává váló test) rejtő fajtársát képes kivégeztetni a népét érő sorscsapás elkerülése végett.

@SzSzabi: Az Északi Szövetség valóban jó a maga nemében, de az a fajta ihletettség, ami a Sumit és a Toront áthatja - számomra - hiányzik belőle. Egy jó kalandmester a Toronban vázolt szövevényes viszonyokból - szerintem - még többet is ki tud hozni, mint néhány bevallottan kalandötletnek tűnő mondatból.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: Köszönöm a választ! Mostanában nagyon nem olvasok analóg könyveket, a regényeid pedig megérettek egy újabb újraolvasásra. Most már semmi akadálya ennek.

Egyébként ha beindul (ez alatt Magyarország és vagy Delta Vision-t értek) ez e-könyv kereskedelem rendesen az számodra pozitívum? Mármint nagyobb jutalékot kapsz utánuk vagy esetleg kiadhatsz olyan regényeket / novellákat is amik nyomtatásban nem érték volna meg?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

lightningrider írta:

Egy jó kalandmester a Toronban vázolt szövevényes viszonyokból - szerintem - még többet is ki tud hozni, mint néhány bevallottan kalandötletnek tűnő mondatból.

Most leminősítve érzem magam.   wink

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

SzSzabi írta:
lightningrider írta:

Egy jó kalandmester a Toronban vázolt szövevényes viszonyokból - szerintem - még többet is ki tud hozni, mint néhány bevallottan kalandötletnek tűnő mondatból.

Most leminősítve érzem magam.   wink

Nem annak szántam. smile Boomen hagyott helyet magának és másoknak is Toronban.  Nem túl részletes, csak részletes. wink

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Hamlet: az érdemi rész korrekt, a rám vonatkozót annyival egészíteném ki, hogy én a könyvek Bondjáért rajongtam-rajongok, Dalton kiemelt jelentőségét a hozzá való hasonlatossága adja, a Living Daylights pedig magasan a legjobb Fleming sztori.

@Stadi: számomra mindenképp pozitívum, mert szeretek kéznél lenni az olvasóknak, ez a konstrukció pedig elég kedvező - nem tudom, mennyire derül ki a feltételekből, de aki megvesz egy könyvet, nem egyszeri letöltést, hanem örökös hozzáférést kap, beleértve a szöveg összes majdani frissítését is, á la PlayStore. Ha valamire, erre messzemenően igaz, hogy aki DV e-könyvbe fektet, a hazai tartalomszolgáltatás jövőjébe ruház be. smile

A kézirataimért fix honort szoktam kérni, az e-könyveket a világ közművesítettebb részein dívó jutalékrendszerben számoljuk el. Ugyanazt a százalékot kapjuk, amit egy működő piacon kapnánk, ami nagyvonalúság a kiadó részéről - a magam részéről azzal viszonzom, hogy az antológiákban lévő írásaimért nem kérek jutalékot. Az e-exkluzív kiadásokra is nyitott vagyok, bizonyos dolgokat pedig szándékomban áll ingyenesen felpakolni.
Hogy ez a jövő, nem kérdés... és hogy mostanában nem beszélek/írok róla, az nem jelenti azt, hogy nem szeretnék továbbra is ott lenni benne.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

...számomra mindenképp pozitívum, mert szeretek kéznél lenni az olvasóknak, ez a konstrukció pedig elég kedvező - nem tudom, mennyire derül ki a feltételekből, de aki megvesz egy könyvet, nem egyszeri letöltést, hanem örökös hozzáférést kap, beleértve a szöveg összes majdani frissítését is, á la PlayStore. Ha valamire, erre messzemenően igaz, hogy aki DV e-könyvbe fektet, a hazai tartalomszolgáltatás jövőjébe ruház be. smile

Minden M* könyv meg fog jelenni e-bookként is? Mi lesz a helyzet az új könyvekkel, illetve hogyan fognak megjelenni, előbb nyomtatásban, aztán e-bookként, vagy fordítva?

Illetve még egy kérdés:
Amikor megláttam az e-bookokat, felderült a képem, hiszen amúgy is tervezek e-book olvasót venni (bár hozzáteszem, a nyomtatott könyvet értékesebbnek tartom, a jövő útja viszont másfelé mutat). Gondolt-e a Kiadó arra, hogy esetleg e-book olvasót is forgalmazzon?
Spéci én elgondolkoznék rajta, ha a Kiadó foglalkozna olvasóval is, hogy egy helyen rendelném meg az olvasót, esetleg, ha lenne rá opció, akkor rögtön feltöltetném rá a vásárolt e-bookokat, és az ingyenes szövegeket is, ha lennének.

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Mab Tee írta:

Minden M* könyv meg fog jelenni e-bookként is? Mi lesz a helyzet az új könyvekkel, illetve hogyan fognak megjelenni, előbb nyomtatásban, aztán e-bookként, vagy fordítva?

Illetve még egy kérdés:
Amikor megláttam az e-bookokat, felderült a képem, hiszen amúgy is tervezek e-book olvasót venni (bár hozzáteszem, a nyomtatott könyvet értékesebbnek tartom, a jövő útja viszont másfelé mutat). Gondolt-e a Kiadó arra, hogy esetleg e-book olvasót is forgalmazzon?
Spéci én elgondolkoznék rajta, ha a Kiadó foglalkozna olvasóval is, hogy egy helyen rendelném meg az olvasót, esetleg, ha lenne rá opció, akkor rögtön feltöltetném rá a vásárolt e-bookokat, és az ingyenes szövegeket is, ha lennének.

Reményeink szerint mindegyik. Az új könyvek először papíron, és csak később e-bookként. Persze ezen az olvasói szokások változtathatnak, de az nem valószínű, hogy megforduljon a dolog. Max. egyszerre képzelhető el.
Természetesen soha nem lehet semmit sem biztosra kijelenteni, ezért akár az is elképzelhető lenne, hogy csak e formátumban jelenjen meg valami, de ez csak egészen speciális esetekben fordulhat elő.
Az olvasón mi is gondolkodtunk, de ez megint nem egyszerű. Csak abban az esetben tennénk meg, ha egészen biztosak lehetnénk abban hogy a legjobb ár/érték arányt tudjuk nyújtani.
De ez ügyben is tettünk már lépéseket... smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Vigasz: Köszönöm a választ.  smile

Rémálmod leszek...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv a T. listának!

A 1008-as bejegyzéshez. Szigorúan magánvélemény.... smile
A fakitermeléshez szeretnék észrevételt tenni: A földi reneszánsz idejében Velence, Genova stb kereskedői "globális"mértékben építettek hajókat, amikhez a (nem messze lévő) dalmát tengerpart/hegység fáit használták fel. Minden kereskedővárosnak megvolt a saját növekedési/kereskedelmi érdeke, az erdőknek meg nem volt nagyhatalmú védelmezője.... (kicsit a "közlegelők tragédiája" szituáció lépett fel (lásd Hankiss Elemér: Társadalmi csapdák - Diagnózisok)) a következmény máig látható.... kopár hegyek... illetve maga a dalmát nyelv is kihalt. Valami hasonló helyzet lenne (következett volna már be), ha az elfek nem védenék "élőhelyüket". Ugyanebből következik, hogy nyitva tartják füleiket hátha valamelyik "dózse", despota, tanácsvezető nagyobb volumenű fakitermelő expedíciót szándékszik elindítani..., vagy másféle érdekes tevékenységbe kezdene (üveghuta, nagymértékű kohászat). A figyelés hatásfokának növelésére pedig "segédfüleket" is szívesen használnak.  big_smile
Szerintem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Sziasztok!

Nem tűntem el, csak kivártam kicsit, hogy leüljön a Riegar vita. Nem szeretném, hogy András írói fórumán ez menjen hetekig. Akit érdekelne a téma, esetleg kedvet érez segíteni nekem a területtel kapcsolatos háttéranyagok ( novellákhoz, nem hivatalos anyagok ) kidolgozásában, annak szívesen megírok egy FaceB elérhetőséget és a szerepes ismerőseimmel közösen fenntartott csoportba is szívesen meghívom.

Mindazonáltal pár mondat erejéig válaszolnék, amúgy "fegyverrel a kézben kapitulálok" stílusban az elmúlt pár nap Riegoy-öblös, elfes írásaira. Remélem nem probléma.

@MrBubo : érdekes amit írsz és van benne igazság is bőven. Bár nem az én hozzászólásomra reagáltál, nem hinném, hogy gond lenne némi közbekotyogás. Ha mégis, ezúton elnézésed kérem.
A párhuzam nem minden aspektusában állja meg a helyét véleményem szerint. A Bellendar nevű városállam, amiről szó esett, a saját földjén végez fakitermelő munkát, amiben egy idegen, bár szomszédos hatalom akadályozza Gáspár Péter eredeti Riegoy cikke szerint.  Tehát szó sincs élőhely védelmezéséről. Az elfek nem a sirenari erdőterületet védik, hanem abba szólnak bele, hogy mit művel egy idegen "ország" a saját területeivel.

Elf ügyben én is másként látom a dolgokat: e tekintetben a Sumi árnyal, de nem határol el. Az ynevi elfek elég sokszínűen viszonyulnak a környező világhoz. Vannak megkeseredett depressziósok (lásd hyssas), bezárkózó tradicionalisták (Elfendel), új utakat kereső családok (Yllinor), és a múlt tapasztalataiból okuló, de az elf érdekeket akár mindenáron érvényesítő politikusok. Az én elképzelésem szerint Sirenarban (és tágabb értelemben a Délvidéken is) minden típus fellelhető, de a sirenari vezető réteg jó része a legutóbbi csoportba tartozik. Nem hiszem, hogy emberi és tolkieni sémákkal leképezhető egy az egyben a gondolkodásmódjuk. Az én meglátásomban bizony sokszor közelebb állnak a megkeseredett, rasszista, erőszaktól sem visszariadó erdészekhez, mint a jó szándékú, fát nézegető elmélkedőkhöz.

Igen egyet értünk. Ha picit visszaolvasol még a "beleszól-e, vagy nem a fakivágásba Sirenar " gondolatmenetekhez, véleményütköztetésekhez, akkor láthatod, hogy én képviseltem a "vérgőzös" elf vonalat. Andrásnak írt utolsó üzenetem a politikára vonatkozik. Ahogy Ő fogalmazott, a harmadik pólus, Oilan volt az értekezés témája és az információszerzés. Ez szerintem nem megy szembe azzal, hogy Sirenar véleményem szerint nem áll le veszekedni egy államocskával és azzal sem, hogy nem tudom elképzelni, hogy központi jóváhagyással üzemeltetnek egy tolvajszervezetet.

@Arc de Angely: Már többször átolvastam ezt az elf - tolvaj érvelést és még mindig nem értem miért ne lehetne elf a vezető.
Szerintem Riegoyt kár Sirenarral egy erőviszonyban tekinteni. Az elfeknek kétlem, hogy pont egy kérészéletű városállam okozna kihívást.

Két hozzáfűzni valóm lenne. Rögtön az első, hogy szép a szerepjáték műfaja. Leginkább azért, mert a megszámlálhatatlan nézőpont miatt gyakorlatilag képtelenség egyezségre jutni. Jómagam is másként vélekedem, vélekedtem a fakivágás vitájáról, a tolvajklánról és az elf külpolitikáról is. Más-más nézőpontból szemlélve én is másképpen értelmezem az északi elfeket. A témáról alkotott globális álláspontom valahogy így alakult az első, Riegar átgondolására írt ötleteléshez képest:
- Semmiféle fakivágási vitát, veszekedést nem tudok továbbra sem elképzelni.
- Legyen elf a vezetője a Barrakudák tolvajklánnak, de a klán kapcsolatát Sirenarral nem írom alá. Nem logikus, nem elfogadható számomra, hogy a sirenari "főváros" égisze alatt megy a dolog. Ne általánosítsunk, legyenek alvilági körökben mozgó hosszúéltűek is. Ok, de abból amit Andrásnak írtam legutóbb: politikailag nem hiszem, hogy rá lenne szorulva Oilan, hogy kémkedjen a szövetségesei után, vagy mint Riegoy esetében egy semleges terület után.
Másodszor: Az utolsó két idézett mondatodat én is szinte szó szerint így írtam még a hajóácsolás-veszekedés gondolatmeneteknél.

- Riegoy nem egységes államalakulat, hanem sok kis városállam, önálló célokkal. Ezért biztos hogy amit A városban pozitívan ítélnek meg, B városban már korántsem biztos;
- Ha emberek szolgáltatják az információt önkéntes alapon, akkor megvan az esélye a félretájékoztatásnak is. Mert mi emberek már csak ilyenek vagyunk;

Itteni első mondatod sosem képezte vita tárgyát. Annyit azért hozzáfűznék, hogy szerintem egy emberlelkű közösségben nem hiszem, hogy egy erős szomszéddal való viszonyt ( barátság? ) túl tág keretek között értelmeznének. Nem nagyon tudok elképzelni olyan városállamot, aminek érdekében állna félretájékoztatni az elfeket, vagy ebből valamiféle haszonra tenne szert. De érdekelne, hogy milyen információt tudsz elképzelni, amit nem adnál át önként egy ha nem is szövetséges, de semleges hatalomnak, ami simán elpusztíthat, mert akkora a különbség a városod és köztük. Ugye abban egyetértünk mindenkivel, hogy nem barátok, de nem is ellenségek? smile


E-Book

Kicsit feszélyez, hogy én leszek itt is a negatív arc, de picinyt csak. Egyetértek, hogy ez a jövő, de egyelőre mi ettől szerintem nagyon messze vagyunk. Egy könyvet vihetsz akárhová. WC, fürdőszoba, Wesselényi Strand Balatonalmádi... nincs mindenkinek noti, okosteló meg iPad. Jómagam lefekvés előtt olvasgatok ágyban fekve.
Nincs meg szerintem Magyarországon az e-bookhoz sem a kultúra, sem az eszköztár. Ennak ellenére szurkolok, hogy sikeres legyen a project, de a kiadó "ne töltsd fel másnak, ne add oda másnak" felkérése nem kicsit naiv. Ráadásképp a "beazonosítható leszel a példányod alapján" kissé meg is mosolyogtatott.
A zenészek, énekesek anyagi gondjait megoldotta, hogy csak a koncert, semmi kézzel fogható lemez. Az írókét viszont nem hiszem sajnos, hogy az E-Book oldja meg. Ismertetők a célközönségnek. A M.A.G.U.S. íróinak, a jelenlegi játékosoknak kellene összefogni és grátisz módon középiskolákban, falusi/városi összejöveteleken hirdetni, hogy igenis van magyar szerepjáték, vannak nagyon jó könyvek. Elég ha rákap valaki az ízére, megvesz egy jó mókus regényt és bedarálja a rendszer, ahogy annó engem  big_smile


Maradok Tisztelettel : Ark

U.i.: Itt a fórumon nem tépném tovább senki idegeit Riegoy-Sirenar vonalon, privátban, mailben szívesen folytatom az eszmecserét ha van kivel.

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Arc de Angely: halkan kérdezem: ha feszélyez, minek csinálod? Ha szurkolsz, tedd szívből és ne somolyogva... az e-könyv témát pedig hanyagold inkább, míg semmi más nem jut eszedbe róla a notin, az okostelón meg az iPaden kívül. Az ilyenekkel (itt) csak magadat járatod le. 

Az e-könyvek kizárólag azok gondjait hivatottak megoldani, akik - veled ellentétben - nem csak normál papíron szeretnek olvasni. Vannak jó páran... és épp most libelláltad őket a lehető legostobább és legfeleslegesebb módon.

Ne tedd többé, plz.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

@Sötét Ezredes: intéztem. Jelezz vissza plz, ha OK; ha nem, jön a kettes fázis.

Megkaptam, válaszoltam is.
Köszönöm még egyszer!


Időközben elolvastam a Halál Havában-t is és felvetődött pár kérdés:

1. Azok a nomádok, akiket a Kígyó felbérelt, amund-ember ivadékok voltak?

2. Apropó Kígyó! Az embervadászokról szóló cikk azt írja, hogy a klánok (és mivel ugyanehhez a hagyományhoz tartozik az Ikrek szektája, ezért gondolom rájuk is vonatkozik) döntően gyerekkoruk óta képzik növendékeiket (akik többsége klántagok gyermeke), hogy minél hatékonyabb és gyakorlottabb embervadászokkal bővüljön a klán.
Úgy tűnik, még is vannak kivételek (most jut eszembe, Geor dar-Khordak is az), hiszen a Kígyó már jócskán benne volt a korban, mikor először Toronba ért.
Minek kell megfelelnie egy tizenéves, vagy még annál is idősebb embernek, hogy az Ikrek klánja (vagy más északi embervadász-szervezet) kebelére fogadja és a saját gyerekekhez képest 10-15 év hátrányból kiképezze?

3. Mi az a szürkeelf? (Alyr Arkhon szócikken kívül sehol nem szerepel a kifejezés, legalábbis én nem találkoztam vele)

4. Miért tanítják azt a pyarroniták, hogy Orwella legutóbbi feltámadásának Arel nyílvesszeje vetett véget, mikor bárki, aki fellapoz egy történelemkönyvet (és tud olvasni! smile ) tudja, hogy a kyrek voltak? (A második Gra-Tinoli csatára gondolok most.)

5. Anvariai feketeleves yikes
Járnak hajók Anvariára? És vissza is térnek? És nincs jobb dolguk, mint kávét hozni?

6. Eriel szócikk kettes rész.
Niarei császárné? Ez elírás? Vagy egy másik Erielre vonatkozik? Vagy én nem tudok valamit?

7. Az itt a fórumon is sokat emlegetett "Egy vs Kilencek" mibenléte és konfliktusa melyik regényben van leírva?

Utoljára Sötét Ezredes szerkesztette (2012.10.10. 15:49:17)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Sötét Ezredes: ncsmt. Én köszönöm a segítséget.
A HH-s kérdések kapcsán (az áttekinthetőség okán) maradok a pontoknál.

1. Hogy eredetileg kiknek szánta őket, csak Csanád tudná megmondani - valamikor a harmadik kiadás táján nyerték el jelenlegi déli nomád formájukat. Ez az a démonok által kultivált emberfaj, melynek egy díszpéldánya a Karneválban is szerepel, mint Liu nemezise.

2. Az embervadászok és az Ikrek közt sok a közös vonás, de az utánpótlásnevelésről nem szükségképp gondolják ugyanazt. A Kígyó kölyök volt még, mikor Toronba ért. Ha én írnám a sztoriját, belógna egy Iker terepgyakorlatra, és lemészárolna két-három velekorú növendéket - ezért az embervadszoknál karajra bontás, Toronban vállveregetés és császári ösztöndíj jár. A Kígyó esélyekkel dacoló Ikerré válása (a szerzők szándéka szerint) ugyanannak az akaraterőnek a csodája, ami az Elátkozott Vidéken átsegíti... Gorduin nyílpuskája pedig az eszköz, ami az elszánás névértékét idézőjelbe teszi. smile

3. Nem is nagyon került elő máshol, mint itt. Szürkének nevezzük az összes olyan elfet, aki nem ó- vagy sötét.

4. Két különböző eseményről van szó. A valóságba visszatüremlett Orwellát az ötödkorban a kyrek őstüze késztette meghátrálásra, Arel nyilvesszeje pedig P. sz. I. évezredbeli kimutatkozásának végére tett pontot. Ez utóbbi technikai értelemben nem megtestesülés volt, hanem beszivárgás - az öreg k* hugiként próbált hozzácsapódni az Arel-Della pároshoz, és kis híján a pyar panteon gerincét törte. Még egy M* sztori, amit egy ideális világban már '98 körül megírtak volna.

5. Ritkán, de járnak. A nyugati partról, Calowynt délről kerülve valamivel könnyebb menet (lásd az Odalent című Chapman sztorit), a keletin még aktív a kyrek által telepített partvédő szélrendszer.
A B verzió úgy hangzik, hogy Anvaria a cibetmacska neve, amin Torozon az artadrosi kávébabot átengedi. big_smile

6. O Kuan Han a Keleti szél komplett verziójának végén köt (név)házasságot Eriellel, hogy kiváltsa a lelkét egy démoni paktumból. Lásd még a Bárd és a démonok című Chapman sztorit.

7. Az aktuális szöveg: http://www.ynev.hu/cikk/a_teremtes_titkos_tortenete/ - én ezt ajánlom a 2003-as Geóban megjelent alapváltozat helyett. A Keleti szél nagyjából ugyanennyit mutat majd, csak sokkal szubjektívebb nézőpontból.