Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Anno én is elkezdtem egy wikit csinálni, de az direkt nem az anyagok begépelésével foglalkozott, hanem csak egy index volt a meglévő szövegekre. Vagy egy könyv egy oldalára hivatkoztak a szócikkek, vagy pedig egy online fórum egy hozzászólására. Annyira jó volt, hogy legalább láttam, hogy mekkora meló is ez. Ami miatt bukásnak lett ítélve, azok az alábbiak:
1. Gigantikus munka még indexet csinálni is, abba bele sem merek gondolni, hogy a szövegeket felvinni mennyi idő lenne. Mondjuk ha a DV feltenné az eddig megjelent világleírásokat egy az egyben a netre, akkor legalább lehetne linkelni rá, és emberi léptékkel befejezhető munka lenne.
2. A regényeknek/szabálykönyveknek több verziója is van, és emiatt elég nehéz oldalszámot mondani, hogy hol is van megemlítve valami.
3. Elég sok információ (főleg Kornya Zsolttól) csak az rpg.hu fórumain megtalálható, és a fórummotor bénasága miatt nem lehetett oda működő linket generálni. Ugyanilyen gáz, amikor a DV fórum törölve lett, és mi van, ha megint megtörténik?
4. Kinek a tulajdona az index, és ki garantálja, hogy megmarad a neten használható formában?
És még biztos van elég sok probléma, de most csak ennyi jutott eszembe.

Szóval a lényeg, hogy ha Gáspár András és a DV az eddigi anyagokat fellapátolná a netre, akkor legalább egy indexet össze lehetne hozni, kb 10-20 közreműködő elég gyorsan végezhetne vele, de ha ez nem jön össze, akkor nagyjából reménytelen szerény véleményem szerint.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Üdv' Ha valaki nem olvasta volna...Boros Zoltán és Szikszai Gábor interjú.
http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikk … -szikszai/
Megérdemlik, hogy megemlítsük őket, a M.A.G.U.S univerzum szerves részét képezik a munkásságuk.
Ráadásul ebben a cikkben kétszer is megemlítik Gáspár András nevét.  wink

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Kissé átrajzolódott a magus-világképem. GYakorlatilag tehát, háborús éveket leszámítva, kifejezett jólét uralkodik a jobb területeken.

Mennyire lehet elterjedt, hogy fiatalok az uralkodó rendszer elleni lázadásként különböző tiltott szektákhoz csapódnak? Underground szinten valószínűleg a tiltott tanok is virágoznak, lendületet kapva a vészterhesebb időkben, de egyébként is együtt lélegezve a társadalommal. Káosz szekták, Tharr, Ranagol, démonok... Vannak a nagyurak, akik unatkoznak, és összegyűlve Tharr-féle orgiákat rendeznek, vagy akik hatalomvágyból kergetnek sötét misztériumokat, de vannak-e nagyobb számban, akiknek nem tetszik a rendszer, és ezért "lázadnak" ilyen formában? Metálzene helyett démont idéznek. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Myst: Ynev emberi (és egyéb) kultúráiban viszonylag lassú a progresszió, komoly szerepet játszik a hagyomány, az istenek létezése pedig abszolúttá tesz bizonyos erkölcsi normákat - ez egyfelől megkönnyíti az igazodást, másfelől a társadalmak öntisztulásának irányába hat.
Korosztályi lázadás és/vagy deviancia létezik persze, lényegileg abban a formában, ahogy leírtad... de a "rendszer" nem csak a mederbe terelésében profi, hanem az underground ártalmatlan és ártalmas rétegeinek különválasztásában is. A tilalmas kultuszok természetüknél fogva önszabályzók: az igazán kártékonyak annyira azok, hogy képtelenek létezésüket huzamosabb ideig titokban tartani. Ilyenkor jön az Inkvizitorok Szövetsége meg a többi hasonló szervezet... és mivel Ynev nem a Föld, még rendrakás közben is ügyelnek rá, hogy mindenkivel érdeme szerint bánjanak.
A Tharr-orgia Toronban állami ünnep (Összetartozás Éjjele), a démonidézés viszont még a romlásszekták világában is extrém sportnak számít. Vannak persze eltökélt hívei - kábé annyi, amennyi a metálzenének lenne, ha a hallgatásába effektíve bele lehetne halni, a koncertek közönségét pedig érkezéskor és távozáskor is megtizedelnék. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Nem hinném, hogy le kéne szögezni, hogy az ynevi hétköznapok békésebbek vagy sem a középkori hétköznapoknál. A mágia és az aktív hitre támaszkodó egyházak nyilván nagyobb rendet, közbiztonságot tudnak fenntartani (most Eren jut eszembe példaként), másfelől azonban ahol ezek az eszközök nincsenek egy központi akarat alá rendelve, ott sokkal nagyobb káoszt és pusztulást idézhetnek fel (pl. Abaszisz).

Szóval nem lenne jobb azt mondani, hogy ha valahol rend van, akkor naaagy rend van, ha káosz, akkor naaagy káosz?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

András régi harcostársaival, az idén végleg Amerikába költöző Boros-Szikszai párossal jelent meg hétvégén egy interjúm az Indexen.
Sok-sok Chapman-borító és egyéb érdekesség tehát itt:
http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikk … -szikszai/
smile
Címmagyarázás és ontopic részlet:
"Boros: Lőrincz L. egyszer külön kérte, hogy legyen a borítón egy meztelen nő meg egy üvöltő patkány. Elképzeltük, röhögtünk, aztán fogtuk a fejünket, és megkérdeztük, hogy biztosan komolyan gondolja? Komolyan gondolta. Megrajzoltuk, de miután látta, hogy néz ki egy üvöltő patkány, csöndesen csak annyit mondott: „Akkor inkább legyen más a nő mellett.” Itt látszik igazán, hogy ami verbálisan jól hangzik, nem biztos, hogy vizuálisan is jó. Csak egyetlen írót tudnék mondani, akinek kiváló vizuális elképzelései voltak a borítóinkhoz: Gáspár Andrást, azaz a Magus regények Wayne Chapmanjét. Ő volt az, aki segítségként mindig konkrét színészeket csatolt a képekhez."
smile

szerk: közben látom, hogy Dragondark már belinkelte fentebb a cikket... smile

Utoljára Hamlet szerkesztette (2011.05.24. 16:05:22)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@GergiX: ha már általánosítás, a te változatod tényleg jobban megállja a helyét. Amit én írtam, a pyarroni hitű államokon kívül csak Shadonra érvényes, a szakrális ütközőzónákra (Abaszisz ilyen) és ellenpólusokra (Toron, Krán, etc.) nem.

@Hamlet: jó kis cikk; csak a máriás huncut nem került bele egyedül. smile
(Ha öreganyádnak szólítod, Gábor talán elmondja, mi az.)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Vettem az adást. smile
Tényleg sokat segíthet, hogy az istenek óvó szeme van egyes rétegeken, bár ők sem lehetnek ott mindenhol, ahogy pl. a Godora II-ben is benne volt, hogy az árvíznél alaposan kiábrándultak az emberek a kyr istenekből (akik addigra már egyébként is meggyengültek). Arról nem is beszélve, hogy ha egy másik isten van az események mögött, akkor a többi isten is elég rendesen megszívhatja (ld. Orwella, Amhe-Ramun, Dúlás).
Viszont az érdekes, hogy mennyire összefogják az egyes államokat a közös normák és hagyományok. Én pl. Erent sem úgy képzelném el, hogy van Eligor, hozzá hű nemesek, az egyház is rendet tart, a varázslók is és mindenki más. Hanem inkább annyi hatalmi csoport munkálkodik az előtérben vagy a háttérben (nemesi csoportok, lovagrendek, tolvaj- és fejvadászklánok, céhek, vallási szekták, toroni ügynökök, saját ambíciókat kergető rejtőzködő mágusok stb), hogy óhatatlanul kiborul néha a bili. Nem olyan feszített módon persze, mint Kránban, ahol ha valaki rosszul lép, a szomszédai széttépik, de a látszólagos nyugalom és rend mellett (Tharr szektákat kifüstölik, útonállókat fellógatják), van konfliktus is bőven.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Myst: a pyarroni (kis)isteknek minden ember és minden szikrányi energia számít. Ez az egyik olyan dolog, ami az "élő"panteonokat az elvirágzottaktól megkülönbözteti.
Amit leírtál, szinte egy az egyben megáll, csak nem Erenben, hanem Erionban - hetedkor végi állapotában az hasonlít leginkább a "kreatívkáoszos" földi késő-középkorra.
Az erveknél egész más a helyzet. Az ő félisteni harcos-fejedelmeikben a crantai-dawa isten- és máguskirályok hagyománya ötvöződik a kyr hőskultusszal. Államaik magio-szakrális katonai diktatúrák, amiket a P. sz. 1200-as évek óta tart egymás ölelő karjaiban a toroni fenyegetés. Előtte több mint egy évezreden át marták egymást, tudják, milyen az... és ügyelnek rá, hogy ne éljen sokáig, aki "családon" belül felesleges feszkót csinál. smile
Ha a déli szomszédod egy kvázi-szörnyetegek által irányított, dekadens és agresszív magaskultúra lenne, ami élőholt isteneket, megelevenedett átkokat meg kíndémonokat imád, és bevallottan az elpusztításodra tör, te se tennél másképp.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@András: a leírtakkal ismét egyet kell értenem, amin én nem is lepődök meg. smile Én csak valami olyanra akartam célozni, hogy egy milliós városban már minden megeshet. Ha látszólag rend is van, a színfalak mögött azért zajlanak az események. Ha másért nem is, mert a szomszéd dekadens magaskultúra ügynökei munkálkodnak, szektákat pénzelnek és fegyvereznek fel.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Myst: ez így igaz.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Üdvözletem az olvasóknak, és tiszteletem Gáspár Andrásnak!

7 éve játszom a szerepjátékkal, de csak 3-4 éve kezdtem el olvasni regényeket/antológiákat. Miért is írom ezt?!
Az idők folyamán egyre többet tudtam meg a szerepjátékhoz tartozó kiadványokból, de ahhoz, hogy képet kapjak bizonyos dolgokról még kevésnek bizonyultak az információk. Személy szerint az világismertető művek, a regények, és egyéb irományok szaftosabb, életszerűbb képet alkotnak, még ha - mint azt néhány kommentárban olvastam- nem is teljesen megbízhatók (pl.: városok/országok népessége).
Személyesen rajongok a térképekért! Erről is volt már szó itt, hogy nem pontosak. Még mindig jobb így, mintha csak és a fantáziánkra lenne bízva hol is helyezkedik el és meddig is tart a Gályák tengere, vagy épp mely északi államok szomszédosak egymással.
Lényegében: jó dolog a fantázia és a saját elképzelés, de úgy hiszem nem árt senkinek, és nem rontja semmiképp a minőségét a játéknak, ha elképzeléseink ellenére egy "hivatalos" kiadvány más képet mutat egy adott dologról.
Kedvenc könyveim: Garmacor kötetek, Morgena könnyei, Bárd és a démonok, A hit városa, Vihar Ibara felett, É.SZ. és bár kedvencnek már így is sokat felsoroltam, még vannak művek amiket nem szabad kihagyni.

Lenne néhány kérdésem is, és nagyon köszönöm minden kedves olvasó válaszát! Lehet hogy ezek már megválaszolt dolgok, igy akár egy linkkel is beérem:
1. A Démonikus Óbirodalom mibenléte érdekelne - Volt-e köze Godon létrejöttéhez, és Krán, de legalább az akkor ott élő aquirok hogyan viszonyultak hozzá?
2. Megtudunk-e a jövőben lényeges információkat akár Elfendelről, akár Sirenar szövetségről?
3. Van e forrás, és ha nincs, lehet-e tudni hogy az Opálhajónak van-e köze a Sonioni(?) opálmezőhőz?
4. Hogy északba is belekotorásszak: A Zászlók hulltán, bálványok dőltekor novellában hol helyezkedik Kabur-Lah erődje? Sehogy se tudtam betájolni.

Végezetül, várható-e a közel jövőben a Vihar Ibara felett következő kötetének a megjelenése?

Köszönöm szépen!

ui.: Nem, nem vagyok Krad felkent papja, csak tudásra áhítozok, hogy még több színnel töltsem meg ezt az amúgy is rendkívül élvezhető világot!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Hello,

1:a DÓB-ról(démonikus óbirodalom) ha jol emlékszem RR szerafizmus c irásában van néhány támpont (pl h nem faj alapon szerveződő társadalom volt meg hasonlok, ha jobban érdekel keress rá a dologra), krán potenciális vetélytársat látott benne az egyik verzio szerint, igy eltörölték, a másik verzio szerint a DÓB vezetői voltak önteltek és nekimentek kránnak, kinek meik a szimpatikus. A DÓB bukásával pedig a gdon népcsoportnak(? törzsnek?) lehetősége adodott az önállósodsra, igy született meg godon(röviden tömören, de GA ugyis kiegésziti ha szükségesnek érzi, valamennyivel bövebben olvashatsz erröl a Geofrámia c kötetben).

2:A summariumban elég sokmindent megtudhattunk elfendelről ill sirenárról, nemtudom mien lényeges informáciokra vagy kiváncsi.

3:Itt a forumon volt szó az opálmezőről, kinemkeresem h meik post meg mikor(talán vki lesz elég elszánt) a lényeg ha jol emlékszem az volt h az opálmező(k) az opálhajós jármüve/jármüvének darabjai.

4: Ebben nem tudok segiteni, viszont legjobb tudomásom szerint(vagyis hát én igy értelmeztem az itteni beszélgetéseket) a vihar ibara felett folytatása készülőben van ergo várható a közel jövöben(idei év?) a megjelenése.

Ha vmit rosszul irtam volna majd az illetékesek kijavitják, azért remélem tudtam segiteni. smile
üdv

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Üdv' Opálmező korábban itt: http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=7995#p7995
Démonikus ó-birodalom: http://www.deltavision.hu/forum/archivu … 9265#p9265
és itt folytatódik az eszmecsere: http://www.deltavision.hu/forum/archivu … 9503#p9503

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@dragondark: te egy állat vagy (pozitiv értelemben) smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Az elfek kapcsán valószinüleg rosszul fogalmaztam: Igen, sok információt elárulnak az alapművek, valójában arra voltam kíváncsi lesz/van-e iromány a két országgal kapcsolatban regény vagy novelláskötet formájában. Olvastam a Százháborút.. de az korokkkal a jelen Yneve elött zajlott. Én például ilyeneken gondolkozom: Elfendelben hogyan zajlik MOST az élet.. Ezt akár egy antológia formájában is szivesen olvasnám. De azt is furcsállom, hogy Krántól "csak egy tenger választja el, és Thysson után látszolag most jól megvannak.. Vagy mégsem? Vajon mik zajlanak ott a szigeteken ahol a Tudás tornyait jelöli egyik másik térkép?
Soha nem olvashatok eleget ezekröl, igy biztosan vannak olyan információk amiket tudnom kéne ha már játszom is, de én se tudhatok mindent. smile
Üdv.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Jó kis hajó lehetett, aminek a maradványaiból egy egész opálmező keletkezett. smile Azok után, hogy a Százháborúban egész hegynyi aquir hajók repkedtek, persze nem is olyan meglepő.

Visszatérve röpke ideig az Ynev-nem-középkor témához, ez nekem sokáig nem derült ki az Ynev anyagokból. Sőt, igazából a fórum olvasásáig így volt. smile Viszont interneten találtam egyszer egy Tikos-képet a toroni hadsereg egyenruhájáról, na az mutatott ebből valamit, mert tényleg nem sötét középkori viselet. Ehhez képest mondjuk a kártyajáték (kráni) birodalmi talpasa inkább tűnik középkori félbarbárnak, úgy látszik ott nem viszik túlzásba a közlegények felszerelését. Mondjuk legalább a félelmetes acélmaszk egyezik. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Al-Wanes: ami a 4. kérdést illeti, Kabur Lah a föld alatt van, ezért nem szerepel a hagyományos térképeken A Karr-Khazad-hoz akartunk tarini térképet csináltatni, ami Bórog felől nézi a világot (dél fent, észak lent), vanír elnevezéseket használ az országokra, magasságvonalak helyett pedig mélységvonalakkal dolgozik... csak kicsit későn jutott eszünkbe. De ami késik, nem múlik.
Elfes antológiát momentán - elftudatú szerzők hiányában - nem tervezünk.

@Myst: a különbséget az okozza, hogy Tikos Péterrel beszéltünk a dologról, a kártyásokkal pedig nem. A lapillusztrációk egyébként sem mérvadók: tízből nyolcszor a legelcsépeltebb  "lakodalmas" fantasy motívumokat használják. Valahol szükségszerűen - a számítógépes játék kapcsán (a toroni gyalogos is ahhoz készült) kiderült, milyen kevés támpontot ad egy rajzolónak az írott szöveg... és milyen istentelenül nehéz bárkinek érthetően elmagyarázni, mit "látok" azon kívül, amit leírtam.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@ Gáspár András

Elfes antológiát momentán - elftudatú szerzők hiányában - nem tervezünk.

Elhiszem hogy, nagyon nehéz lehet elftudatúvá szellemülni akár egy novella erejéig is. Remélem azért egyszer mégis lesz valaki oly merész és belemerül a hosszúéltűek világába!
Továbbá köszönöm a választ Kabur-Lah kapcsán, a tény hogy egyszer láthatunk egy olyan térképet - kivételesen jó ötletnek tartom a koncepcióját is - örömmel tölt el.

@ Myst
Szerencsére, azért akad némi leírás egyes fajok hajóiról - a könyvben amit említettél! Sajnos a neten meg olyan képek vannak égi hajó koncepciókról amikre sokat nem adok. Szerintem bizzuk a fantáziánkra, hogy nézett ki az opálhajó. smile

Van egy még kérdésem ami nem tud formát nyerni de valahogy igy van: Az ősaquir akit legenda szerint gdon népek elkaptak és a jelen Gorwick Gátja alá börtönöztek - vajh egyezik-e azzal, akivel Pöröly elbeszélgetett, és Ő-e az a teremtmény akit száműztek Kránból ősi társai, aki azonos-e a Sápadt Angyal nevű entitással?
Kérdésem komplexitását illetően elnézést kérek! Nem hagy nyugodni ez a kérdésszörny!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Al-Wanes írta:

Szerencsére, azért akad némi leírás egyes fajok hajóiról - a könyvben amit említettél! Sajnos a neten meg olyan képek vannak égi hajó koncepciókról amikre sokat nem adok. Szerintem bizzuk a fantáziánkra, hogy nézett ki az opálhajó. smile

Egyetértek, szerintem az Opálhajós (és minden, ami hozzá kapcsolódik) az az egész ynevi történelemnek a leginkább olyan része, amit szigorúan tilos szó szerint venni.
Egy metafóra, aminek a konkrétan leíró (geofrámiás stílusú) részletezés csak árthat, pláne, amíg nincs egyértelmű koncepció a fekete hold eltűnésének és megjelenésének miértjére és hogyanjára.

Én úgy látom, a fekete hold eltűnése és az Opálhajós személye egy olyan nyitott kérdés, amit majd a nyolcadkor felelősei annak rendje és módja szerint a helyére raknak.
Addig pedig hadd legyen már egy kis misztikum a világban, legalább a korábbi korszakokat illetően.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Al-Wanes: igen.

@Sötét Ezredes: a mitológiai témákat továbbra sem fenyegeti a kifejtés veszélye.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@ Gáspár András:
Köszönöm a választ, ezek szerint a kérdést jól tettem fel. Körül-belül 3-4 novella, és az új, remekbe szabott Garmacor kötet után kezdett kirajzolódni a dolog és akár tudatos volt, akár nem, nagyon jó háttértörténetet sikerült beleszőni via függelékek Ynev világába a kedves Sápadt Angyalról.
   Visszaolvasgattam a fórumon (írtak már ide sokat) s megragadta a figyelmemet egy-két dolog:
      -Először is, egy 4 fős társaság nevében bizton állíthatom, hogy az olvasói bizalmunkat élvezed (már ha szabad tegeznem).  Már kifejezetten várjuk a Garmacor folytatást!
      -Nagyon jó volt olvasni a Maremitákról szedett információkat: Nem is tudtam például a Dovor-Rowon Kapuról. Feltételezem ez is olyan ősi "tákolmány" lehet mint a Pentádból a délvidékre nyíló Kapu. Köszönet ezekért.

Remélem a nyolcadkor késni fog! A kard és mágia világa a M* értelmezésében megállja helyét, épp ezért nem csábított el eddig más, névből talán ismertebb játék. Hozzátenném.. mintha a Karr-Khazad-ban említve lenne hogy a törpék óceánjárói gőzhajtásos lapátokkal működtek. Tévedhetek, de akkor isten bizony utána nézek. Mindenesetre elég nekem Kahre, Pöröly és Vikárius ebbe a világba!

Calowyn tematikát támogatom! Hisz a Kyr, Toroni téma már kiált egy Kyr Óhaza legendráiumért / Alyr utazásai kötetért/ Második Kyr eljövetelért. Talán így a hanyaglt elf antológiát is elfelejteném! Van benne fantázia nem? Egy régi bejegyzés:

Gáspár András írta:
   Calowynnel a kyrek második eljövetele, Larionnal a fekete hold miatt élénkül meg a kapcsolat. Bár az utóbbi inkább kapu, mint sziget, úgyhogy...

Tehát a koncepció megvan, de azokra vár akik írnának róla?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@András: én is így gondoltam, ami látszik is a toroni képen. A kártyajátéknak az az egy előnye van (azoknak, akik egyébként nem játszanak vele), hogy legalább próbálkoznak ábrázolni olyasmit is, amire eddig nem volt példa. A végeredmény persze minimum kétséges, de én nem gondolom, hogy többet ártana, mint amennyit használ.

@Sötét Ezredes: én azt hittem, hogy már kialakult a fekete holdas koncepció. Legalábbis amit olvastam, ezt sugallta, miszerint annak idején valahogy egy nagyon elnyújtott elliptikus pályára lökték az aquirok, ezért "tűnt el", aztán majd a Nyolcadkor kezdetére érkezik vissza észlelhető távolságba, és jajj mindenkinek (ÉSZ).

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Sötét Ezredes: Az Opálhajós sztorit tudtommal Boomen már megírta valamelyik L&E-ban (nem a Hol egykor majd a kos országa elterülre gondolok).

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Myst:
Üdv'
A fekete holdnak van koncepciója, már ha figyelembe vesszük egyrészt azokat amiket írtál (igen, én is olvastam az ÉSZ) de ott van még a Karr-Khazad egyik novellája amiben sejtelmes utalásokat tesznek rá, amikor meg visszatér, tudjuk hogy káoszt hoz magával. Hogy aquirok térítették-e el a pályájáról, valamint milyen hatásai lesznek (sárkányok felébrednek) ismerős, de nekem tisztázatlan. Tehát vázlat van róla, hogy milyen szerepet tölt be.