Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Mosquin-aun ügyben megvárnám RR véleményét , nem akarok tévútra menni.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@KLM: megeshet, hogy a következő jelentkezésére sokáig kell várni. Olyan aktív időszakra, mint a két héttel ezelőtti, történelmi távlatban nem emlékszem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Mindennap átkukkantok a MesterMűvek Fórumra is. Ott kb. másfél hete volt utoljára Tükörálarc. Remélni merem, hogy minden OK és csak bokros teendői miatt van távol!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Egy kicsit eltérnék a témától: a valódi mágusok érdekelnének. (forrásként sajnos csak a nagy ződet tudom citálni, máshol nem igen olvastam róluk). Olyasmit írtatok, hogy a nem-szakrális (profán?) mágiát használók közül a legnagyobbak, ill. hogy harcművészek is lehetnek (gondolom olyan tibeti szerzetes jelleggel). Több infóm igazából nincs is róluk, az mondjuk érdekelne, hogy részesei e még a kánonnak.
A másik dolog: arról van koncepció, hogy a profán mágia hogy alakult ki? A szakrálisnál kb. elég a hit, de ugye ez kétváltozós egyenlet: ha az isten nem akar, akkor nem kapsz... A try-and-error (tud erre valaki jó fordítást?) módszer lenne a legésszerűbb, de valahogy nem tetszik az a megoldás, hogy Pistike addig rajzolgatott a tanya porába, amíg végül DÓB, vagy hogy Karcsi addig karattyolt, amíg magára nem gyújtotta a fél falut...

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Én úgy képzelném, hogy az olyan "ősnépek" kezdhették el, akiknek a vére kezdett felhígulni. Mint mondjuk az elfek esetében, akik elég hamar elindultak ezen  az úton... miközben a teremtés nyelvét beszélők száma egyre fogyott. Hát elkezdtek alternatívákat keresni helyette. Amiből szépen kialakult a mágia tudománya.

A később jövők meg épp úgy felfedezhették maguknak, ahogy mifelénk a matematikát.  tongue

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Mágia és profán mágia eredete:
- kísérletezéssel ("Népi hagyomány")
- magasabbrendű (adott esetben ez jelenhet démonokat, dzsinneket, isteneket, stb) lények által átadott tudás
- "Hirtelen megvilágosodás"

Emlékszünk a Prométheusz legendára, ugye? A tűz lehet a mágia allegóriája... A másik megnyilvánulás
lehet olyasmi, mint (jó, az WH40k) a Torz Csillagok (Warped Stars) novellában.

Plusz ott van a folyamat, hogy a "magas" mágikus központok direkt leegyszerűsítve adnak ki
mágiaformákat a "plebsnek", ilyen-olyan célból... Ilyesmi lenne a BM-ek eszköztára, amit - ha hivatalos még -
Daumyr urai állítottak össze eredetileg.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Üdv!

Kérdezném tisztelettel (már ha lehet ilyen indiszkrétet kérdezni), hogy mi újság a Keleti Szél folytatásával? Várható a megjelenése valamikor belátható időn belül?
Előre is köszönöm a választ!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@thecsaknorrisz: a valódi mágusos részt nem értem. A M* ilyen nevű kasztja magas (mozaik-) mágiát használ, nem profánt... és még véletlenül sem harcművész. Pontosítsd ezt, kérlek.
Az új rendszerben a profán mágia számos forrásból táplálkozik. Van egyfelől egy természetes kitudódási folyamat, vannak könyvtárból előásható, eltanulható, kileshető/majmolható és mindenki által elfeledett, begyűjthető és csökkent hatásfokkal használható formulák. Kicsit olyan az egész, mint a hobbibolt: nem az az ütős, amit megveszel, hanem (jó esetben) az, amit összeraksz belőle.
Fontos: ezek az egondolások csak az emberi civilizációra, és annak is elsősorban a kontinentalista csapásirányára vonatkoznak, az ősnépekre nem.

@AlterEgon: a munkarendemben jelenleg a második a Garmacor sorozat 3. epizódja után. Ez azt jelenti, hogy jó esetben még idén neki tudok állni. De már 2011-ben is ugyanezt hittem... az élet pedig csúnyán át tudja rajzolni a prioritásokat így ötven felé. Szóval inkább nem ígérnék semmit azon kívül, hogy igyekszem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@András: Elnézést kérek, hogy beleszólok! A Nagy Zöldben van az elején egy szócikk, amiben szerepel a mágus vagy ősmágus. Talán ha fél tucatnyian lehetnek akik ezt a tudati szintet bírják. Azt is írja e szócikk, ha jól emlékszem, hogy a harcművészeettel is el lehet jutni a csiszoltságnak eme fokára. De nem akarok beledumálni, majd thecsaknorrisz megírja. Csak azért írtam, mert érdekelne engem is, hogy eme ősmágusos koncepció tartja e még magát? Tekintettel arra, hogy a dorani Szarvtoronynál ugyancsak a Nagy Zöld vagy a Halál Havába 90'es évek elején íródott függeléke (sajna nem tudom pontosan hol is olvastam) írja, hogy a lakója a Hatodik Ősmágus.

Utoljára Draconarius szerkesztette (2014.03.14. 13:36:56)

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Üdv' hatodik ősmágussal kapcsolatos kérdés és válasz korábbról itt:
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=20505#p20505
Ha azóta változott valami Gáspár András bizonyára elmondja.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@András: profán mágia alatt a nem-szakrális eredetűre gondoltam, (vagyis ami értelmezésem szerint csak a felhasználójához kötődik, és semmi köze hozzá valami felsőbb lénynek)
Draconariusnak van igaza: a Nagy Ződben írtátok még anno, hogy a mezei varázslók még véletlenül sem mágusok, akik gyakorlatilag végtelen hatalommal bírnak. Ha jól emlékszem az szerepelt, hogy korábban lehettek varázslók, ekkor a mozaikmágia legmagasabb szintjére jutottak, vagy harcművészek, ekkor a Slan pszí út nagymestereivé váltak. Az út különböző, az eredmény ugyanaz

A másik kérdésem inkább a mozaikmágia eredetével kapcsolatos: hogyan alakult ki? Mármint, hogy találták ki, hogy mit kell előcitálni, vagy a levegőbe írni, hogy tűzlabdákat hajigálhassanak, vagy épp milyen köröket meg jeleket kell felrajzolni, ha démont akarnak idézni?

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@thecsaknorrisz, Draconarius: megnéztem a nagy zöld kifejezésszótárát. Ez egy nagyon általános, erősen vörösoroszlán szagú (értsd: földi) olvasata a transzcendenciának. Az ősmágusokat szó szerint nem is említi, a "fekete mágia nincs" kitétel hallatán pedig Jakirte Jak, Shackallor és még néhányan kórusban köhögik fel a reggeli kávéjukat... de utólag könnyű okosnak lenni, a szöveg pedig nem arra készült, hogy bármilyen mögöttes tartalmakat valószínűsítsen. Egy olyan közönségnek/korosztálynak íródott, ami a fantary műfajjal és a szerepjátékkal lényegében egyszerre kezdett ismerkedni, és azt se tudta a mágiáról, hogy eszik-e vagy isszák. Az ő kedvükért definiálta (a szóhasználatból ítélve Nyúl) a lényeget tekintve szájkarateként.
Az tény, hogy a harcművész és a mágus is ugyanarra az emberfeletti tökéletességre törekszik. A járólapok szétfejelését,  az egymás gerincén végigmotorozást és bojtos lándzsával dzsesszbalettezést (a földön) csak azért erőltetik, mert azt mégse lehet kötönség elé vinni, hogy a mester ül és okosan néz. big_smile
Pár sorral feljebb amúgy van egy olyan mondat is, hogy háromféle mágia létezik: a papi, a boszorkány és a tiszta. Ez sokat cizellálódott már az aktuális szövegtörzsben is, nemhogy azóta.

Ősmágusoknak főszabályként a godoniakat szokás nevezni. Tudjuk, hogy Doran alapítói közt is volt egy - a spentaszemű Signifreraí, akit a Halk szókkal...nőnek mond, a M*K pedig csak tökig érő szakállal tud leképzeni. Csanád számozása szerint ő a hatodik - hogy a jóslat vonatkozó sora rá vagy valaki másra vonatkozik-e (a dragondark által idézett okból) sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.


@thecsaknorrisz: én pedig a nem szakrálisról írtam, amit írtam, úgyhogy az stimmel.
Ami a mozaikmágiát illeti, az színtisztán játéktechnikai lelemény volt, a tényleges földi rituálmágia egész más logikai alapokon áll. Mivel vizuális leképezése ma sincs (ez így nem igaz persze; ray-jel csináltunk egyet egy mobiljátékhoz, de az a struktúráról szól, nem a kinézetről), az egyes jelek eredetéről is csak közvetett elképzeléseim vannak. A legkorábbi tűzlabda-komponensek pl. a vonatkozó elemi síkok úmat-kapukon "élő" szimbólumai lehettek.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

A legutobbi alkalommal irtam azt is, hogy eppen most pofozzuk ki Andrassal a Riegoy kornyeki dolgokat, es azota ez el is keszult,megvan a nagyjabol vegleges formaja. Egyebekben pont a veled valo beszelgetest is felhasznalva simizett el egynemely dolgokat pl elfes vonalon.
Azt nemtom Andras mennyire gondolta publikusnak az elkeszult anyagot, ezt tole kellene megkerdezni.

Sziasztok!

@András: A fenti idézetet Gáspár Péter fórumából másoltam át. Az új novellapályázat kiírásáig ( sajna attól tartok csúszik a dolog most már elég rendesen sad ) némi adatgyűjtésbe, előzetes kutakodásba kezdtem- ehhez szeretném kérdezni, hogy a frissített Riegar koncepciót mennyire szántátok publikusnak?
Úgy tudom nem játszódik történet a Riegoy- városállamok területén, illetőleg ( talán csak Erimart leszámítva ) a riegi kalandozók előtörténetéből sem sok minden derül ki a különböző novellákban. Ezért lenne szükségem egy készülő íráshoz a hivatalos koncepcióra- kvázi az általatok megalkotott elképzelés vonalának elsajátítására.

Válaszod előre is köszönöm.

Ark

U.i.: Természetesen amennyiben a leírást egy készülő mű mellékletének, szerves részének szánjátok nem tartok rá igényt, kivárom a megjelenést és megvásárolom.

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Arc de Angely írta:

...Úgy tudom nem játszódik történet a Riegoy- városállamok területén...

Van egy regény, amely itt játszódik. Peter McSky / Oszlánszky Zsolt : Tizedik c. könyve (2002)
fülszöveg: A Riegoy-öböl partján, Up-Umbar városának életét elképesztő kegyetlenséggel végrehajtott gyilkosságok borzolják fel, melyek az elf Nemes Házak tagjai közül szedik áldozataikat.
Hőseink – shadoninak hazudott gorviki família – pontos tervvel érkeznek, ám már az első éjszakájukon a városi tanács elé citálják őket. Ha élni akarnak, nyomozniuk kell – ha nyomoznak, könnyen belehalhatnak!
Lassacskán olyan összeesküvésre derül fény, amely megváltoztathatja Északfölde, de talán egész Ynev sorsát is…

Egyébként ennek az alapja a "Látogató a sötétségből" c. kalandmodul, amely megjelent az Ynevi kóborlások c. kötetben (1998)

Még egy kalandmodul van, ami Riegoyben játszódik: Hercegi játékok (megjelent Rúna VI/2).

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@Arc de Angely: nem publikus, de semmi akadálya, hogy használhasd, ha a munkádhoz kell. Írj magánt, és küldök egy pdf-et.

@dragondark: a város és a környék is megvan, de a hangsúlyok jelentősen változtak - ezért javasolt az elsődleges forrás. Mivel te is láttad, nyilván tudod, mikre gonddolok.
Idevág: az Enoszuléval kapcsolatos levelemre az év eleje óta nem kaptam választ. Megkaptad egyáltalán?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@Dragondark : Köszönöm. Valahogy benned nem lehet csalódni smile Az említett "Tizedik" című regényt nekem novellának mondták és hozzátették, hogy nem hivatalos írás. A modulokat átnézem, köszi az információt.

@András: nagyon hálás lennék érte, küldöm a privát üzit.

Ark

Ha a lábad már nem bírja, a szíved vigyen tovább!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Köszönöm András! Az ősmágussághoz még annyit kérdeznék, hogy egy adott időszakban, hányan lehetnek? Egyszerre többen is vagy csak egyszerre egy személy lehet Yneven ősmágus? Azaz adott időszakban mindegyikük megnyilvánulhat Yneven, vagy az egyik (mondjuk az ötödik halálakor) a következő ősmágus rangú személy a példával élve hatodik sorszámú lesz az ynevi ősmágus? A Hatodik Ősmágus Vinidius Artemor dorani, gdon mágus. Lehet arról tudni valamit, hogy ki lehet az első, második stb. ősmágus? Egyáltalán hány ősmágus van? Valami miatt (nem tudom megmondani miért) kilencre tippelek. Előre is Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@mozaikmágia
Gyanús, hogy a dolognak köze lehet Rick Cook Wizardry sorozatához, magyarul csak a harmadik került a kezem közé, Varázslóátok címmel ( az angol eredetire meg most aztán tényleg ráuszítom a torrentet :-) ).

Ti. földi programozók kerültek át egy sárkányos fantasy világba...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

OFF: bárcsak lenne annyi időm meg felkészültségem, hogy belevághassak egy novellába. Irogatok én mindenfélét, de ahogy szokták mondani, csak a fióknak. Meg aztán azt a fogorvosi diplomát se adják ingyé'.  big_smile

Shadoninak hazudott gorvikiak...nem tudom, miért, nekem a gorvikiak mint kreol bőrű, fekete hajú népség van meg (olyan olaszos embertípusra gondolok itt), míg a shadoniak (gdonok?) inkább az angolszász népcsoport külső jegyeivel rendelkezik...
Ez tényleg így van, vagy csak én vagyok hülye? Mert akkor elég nehezen hazudhatnák magukat shadoninak. Persze minden igaz és az ellenkezője is: aki még soha a büdös életbe nem látott gorvikit, az a korgra is elhiszi, hogy az, ha kellő tálalással körítve.

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

thecsaknorrisz írta:

Shadoninak hazudott gorvikiak...nem tudom, miért, nekem a gorvikiak mint kreol bőrű, fekete hajú népség van meg (olyan olaszos embertípusra gondolok itt), míg a shadoniak (gdonok?) inkább az angolszász népcsoport külső jegyeivel rendelkezik...
Ez tényleg így van, vagy csak én vagyok hülye?

Khmm... Van eltérés a shadoni tartományok között pigmentügyileg - benne is van valamelyik Garmacorban pontosan - de ne feledd: Gorvik lakossága nagyrészt shadoni eredetű, a helyi törzsek nem sokat változtattak
az új hazába települőkön (ha egyáltalán).

A Kránból betelepült corgák meg aztán pláne.

Utoljára KLM szerkesztette (2014.03.17. 10:04:01)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Sziasztok!

thecsaknorrisz írta:
Shadoninak hazudott gorvikiak...nem tudom, miért, nekem a gorvikiak mint kreol bőrű, fekete hajú népség van meg (olyan olaszos embertípusra gondolok itt), míg a shadoniak (gdonok?) inkább az angolszász népcsoport külső jegyeivel rendelkezik...

és

KLM írta:
Van eltérés a shadoni tartományok között pigmentügyileg - benne is van valamelyik Garmacorban pontosan - de ne feledd: Gorvik lakossága nagyrészt shadoni eredetű

Thecsaknorrisz;
KLM-nek igaza van; engedelmetekkel be is emelnék egy idevágó részletet:

"Az ország (éa. Shadon) lakosságát három nagyobb és számtalan kisebb náció tartományonként eltérő összetételű elegye alkotja. A Gályák tengerének déli partvidékén és a Shadoni-öbölbe torkolló Kék-Shadlek mentén élők berránoknak nevezik magukat. Hajóépítők és kalmárok lévén ők állnak a  legszorosabb kapcsolatban más kultúrákkal, így tájékozottság és kifinomultság dolgában is felülmúlják a központi tartományok lakóit. Utóbbiak gdon őseik gyanakvásával tekintenek a kikötővárosok napbarnított bőrű, sötéten csillogó szemű népére, akiket egy sor szempontból gorvikibbnak vélnek a gorvikiaknál."
Wayne Chapman: Garmacor vére; függelék (kiemelés tőlem)

Szóval így talán kissé tisztább a kép... smile

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2014.03.17. 10:27:57)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Akkor mint a népmesében: igazam is volt meg nem is  big_smile

I want you to remember, Clark…in all the years to come…in your most private moments…I want you to remember…my hand…at your throat…I want…you to remember…the one man who beat you."
Batman

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

@Draconarius: ha Csanádnak volt ősmágus ügyben konkrét elképzelése, mostanra feledésbe merült. Nem tudjuk, hány godoni mágus élte túl a Patrimónia bukását - ahhoz képest, hogy a hagyomány szerint egy se, a hat is sok, de vsz. sokkal többen lehettek. Hogy hányan élnek mostanáig, megint csak érdekes kérdés. Kétezer évet kihúzni Godonban nem olyan nagy kunszt, mint mifelénk - a G3 Iséker/Esakros figurája simán megcsinálja, pedig a bukáskor még csak akolita volt.
Ha megnevezném az általam ismert ősmágusokat, azzal tizen-sok éve tartogatott poénokat lőnék le - hadd ne tegyem.

@KLM, bűvdudás: megerősítem, a shadoni népelemek közül a berránnak és az ellánnak is van górral összetéveszthető komponense. Az előbbire Amanovik, az utóbbira Garmacor a tökéletes példa.

@thecsaknorrisz: nekem nem embertani gondom van a dologgal, hanem sokkal alapvetőbb. Ugyanaz a VP öt évvel korábban kiadott egy Karnevál című könyvet, amiben szóról szóra ugyanez a felállás.
Nyilván van ember, aki az ilyet bóknak veszi - én nem tartozom közéjük. Peter McSky/Oszlánszky Zsolt utólagos megítélésének kifejezetten használt, hogy sikerült elfelejtenem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

András írta: „Ha megnevezném az általam ismert ősmágusokat, azzal tizen-sok éve tartogatott poénokat lőnék le - hadd ne tegyem.”
Reménykedem abban, hogy egyszer majd olvasom eme poénokat! Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #3

Üdv mindenkinek!

Előre is elnézést, amiért eltérek a folyamatban lévő témáktól. Jó pár oldallal ezelőtt volt szó arról, miért nem sikerült Pyarronról igazán ütős novelláskötetet összeállítani, azóta is foglalkoztat a kérdés.
Megosztom, mire jutottam, és a reakciók ezúttal is jobban érdekelnek, mint a saját véleményem.

Az egyik ok az lehet, hogy nem tudtunk Pyarronról annyit, mint mostanság  - a hálószerű és rivalizáló érdekcsoportok alkotta hatalmi szerkezet, a Fehér Páholy (észarisztokrácia) vs. Papi Szék (gdon eredetű nemesség) háttérharcai számomra újdonságot jelentettek. Nem azért, mert Pyarront anno egységesnek hittük, hanem mert amit eddig csak sejteni lehetett irodalmi és egyéb utalásokból, megerősítést nyert.

A másik oka annak, hogy nem szerettük Pyarront: nem volt benne olyasmi, ami miatt szerethettük volna. Nem szeretem az evilági áthallásokat, mert nagyon félrevihet, de nekem mindig is az irl vezető észak-amerikai államszövetség ugrott be róla, és félreértés ne essék, nem a pozitív oldalról. Ha feladatként gondolnék Pyarronra (és ez alatt az Államszövetség magterületeit értem most), az ilyen jellegű negatív vonásokat, konfliktusokat tudnám legkönnyebben megragadni, és a legkevésbé azt a karaktert, ami a hősi fantasy alapját jelentené: a felülemelkedő hőst. Ebből a szempontból egyébként számomra várakozáson felül teljesített Eric van Dien, amikor megírta az Uwel nevében-t és a hitéért életét áldozó főhőst. A Pyarront érintő negatív vonásokról pár szót: jellemző, hogy ezt a konfliktust is kvázi informális úton (szakrális – Uwel paplovagjainak rohama - és titkosszolgálati – az Ököl fejvadászát semlegesítő ügynök) oldották meg, nem a (legalábbis elképzeléseim szerint) tipikusnak tekinthető világi igazságszolgáltatáson keresztül.

A harmadik ok, hogy egy ilyen hatalmas (földrajzi) terület peremvidékei sokszor irl is sokszínűbb viszonyokat termelnek ki, mint a magterületek. A számomra emlékezetes pyarronita karakterek szinte mind az Államszövetség peremvidékeiről származtak. Nogren Praedarmon sempyeri (Wayne Chapman: Karnevál), Amoris Martas (MH2: Jan van den Boomen: Örvényben) syburri, a viadomói lovagok (MH2, azt hiszem Csaba Tamás a szerző) karakterei mind olyan éles kontúrokkal vannak előttem, mintha már találkoztunk volna.
Számomra egy magterületekről származó pyarroni karakter elképzelése és hiteles ábrázolása sokkal nehezebb lenne, mint egy syburri vértes gyalogosé, egy enysmon-i nomádé vagy sempyeri harcosé. Egyszerűen kevésbé markáns közeg, és mindezek mellé még a második pontban vázolt disszonancia is betársul, amit a határvidékieknél nem érzek.

A negyedik, és a legdöntőbb ok: minden markáns ynevi kultúrának előbb-utóbb lett egy meg- (vagy tovább-) álmodója, aki az olvasók számára "szerethetővé" tette. Shadon és Új-Godon esetében Wayne Chapman, Kránnál Raoul Renier, Toronnál Jan van den Boomen. Vannak remek novellák határterületekről származó hősökről, a pyarroni magterületeknek mintha már nem jutott volna "irodalmi puskapor".

Nem véletlen, hogy az irodalmon kívül ezek a területek a szerepjátékban is felülreprezentáltak, legalábbis tapasztalataim szerint. Idestova 15 éve szerepjátszom, de soha nem volt a pyarroni magterületekről származó karakterem, annál jellemzőbb volt - ha a Délvidéknél maradunk - Shadon, Sempyer, a Hat Város, Ordan, Yllinor, de még a Déli Városállamok is kézenfekvőbbnek tűntek, mint maga Pyarron.

Utoljára lightningrider szerkesztette (2014.03.17. 15:50:36)

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin