Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Draconarius írta:

Általam meg nem nevezett szerző, meg nem nevezett írásában azonban eléggé hm. „mókásra” sikerült a faj, ami szerintem inkább ártott mintsem használt nekik.

Nyilván egyéni ízlés függő a dolog, de maga a mű tényleg rossz úgy, ahogy van, ellenben az ott ábrázolt goblin kultúra egész jó volt szerintem. Nyilván ez olyasmi, amikor RR a Summarium "fennkölt" orkjai után (melyekkel lerombolta a régi sztereotípiákat), megírta a Szerelmes madárt, amivel meg szintén rombol, csak épp a saját maga által kreált sztereotípiákat (habár nyilvánvaló, hogy a Summi is enyhén elfogult, hiszen egy szívet cserélt dwoon nem is írhat mást, csak apologetikát) big_smile . Ezt is valahogy így látom, a goblinoknak is több arca van (sőt gondolom ők se egyformák ynev minden pontján, tehát akár különböző népekre és kultúrákra is oszolhatnak, akárcsak az orkok), meg ez a szerencsétlenkedő horda feeling az Airun al Marem irodalomban is felbukkant, Graum pedig hiába látta meg a napvilágot egy ugoni szuka almában, jócskán túlnőtt az átlagos goblin léten.
Lényeg a lényeg, hogy az ott ábrázolt szeszmesterek, és subbagu-buccasok (jólmegmondók) vagy mi a  csudák, tökéletesen passzolnak az András által korábban felvázolt jellemvonásokhoz. Persze ez nyilván elméleti síkon érdekes csak, hiszen a jelzett mű, nem éppen a legjobb minőségű, és jogilag is aggályos szerintem.

De ha már goblinok, akkor én is kérdezek.

1. Elképzelhető, hogy bizonyos goblin csoportok, nemzetségek (akár nem goblin vezetéssel) életvitelszerűen és békésen megéljenek egyes emberi kultúrák perifériáján (vagy esetleg beljebb is)? Például mint:
2. Hulladékeltakarítók, dögevők, gyűjtögetők pl. az erioni falban, és egyéb nagyvárosok külterületein, és a seregek farvizében?
3. Telepesek? (teszem azt valaki egy nemzetségnek ad egy retkes ingoványt, mocsarat, erdőrészt, cserébe felderítőket adnak neki, vagy épp békacombot, teknősbékát, lápi pócot, meg ilyen giz-gazokat szolgáltatnak be). Egyáltalán mennyire ismerik el az emberek egy goblin nemzetség jogát egy adott területre, ha teszem azt azok már évszázadok óta ott élnek, pl. mondjuk egy aszisz földesúr a Gepgel tó mentén* alattvalókat, írtandó dúvadakat, "nemsokvizetzavaró" őslakókat vagy mi mást lát az ott élő goblin nemzetségekben?
4. Vándor mutatványosok? (nyilván nem színvonalas szórakoztatásra gondolok, de egy kis szemfényvesztés, lopkodás, szuvenírek, némi primitív kézművesség - nagyjából mint a cigányok és hasonló népcsoportok)
5. Csatornalakó tolvajok, és más alvilági tevékenységek?
6. Egyéb?


*a példa merőben véletlenszerű aklart lenni, és igazából nem helyszínfüggő, de szürkecsuklyás anyagból vettem:

"A Gepgel-tó környékén néhol fából és nádból épített oltárokra bukkanhat a vándor, melyeken az itt élők – a pyar és kyr istenek papjainak rosszallása ellenére – áldozati ajándékokat hagynak az óriások királyának, Harammasnak. Az utóbbi időben azonban nem tűnnek el az áldozati ajándékok, s az emberek attól tartanak, hogy a Néma Lápok Ura megharagudott rájuk. Valóban így volna? Vagy újhitű papok mesterkedése áll a történések hátterében? Netán az Iszapfúvók goblin törzsében támadt hirtelen lelkifurdalás amiatt, hogy nemzedékek óta hatodkori oltárokat fosztogatnak? Mindenesetre jó volna tisztázni a helyzetet, mert a vének némelyike már engesztelő emberáldozatokra tett javaslatot, ami nem aratott osztatlan sikert a helyi földbirtokosok körében."

Utoljára Csendbiztos szerkesztette (2013.09.11. 18:08:56)

"A bitófán is csak addig nehéz, míg hozzá nem szokik az ember!"

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

A goblin hulladékeltakarítót szinte látom lelki szemeim előtt. smile

@mg-b: Örömmel láttam, hogy ismét aktív lett a srkny blog. Majd valamikor esetleg olvasgatod a Százháború Visszhang témát? Azóta is furdalja az oldalamat az a pár kérdés. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius, Csendbiztos: írtam egy patologikusan részletes választ goblin ügyben, de küldés közben lehalt a dns szerver, a szövegem meg elszállt a vérbe. Most épp vigasztalhatatlan vagyok; hétvégén próbálom reprodukálni. A lényeg addig is:
A goblin-ember együttélés két tényező miatt nem működött/működik/fog működni Yneven:

  • Mi (ha nagyobbak és erősebbek vagyunk, mindig ugyanaz a vége);

  • Ők (gizdák a raj orkokhoz képest, káoszlények, Orwellát szolgálták)

Szabályt erősítő kivételek:

  • Erion (ahol minden van/megtörténhet; a Halál havában explicite említ is részegen garázdálkodó goblinokat);

  • Gepgel-tó (ez viszont a leírás alapján nem Yneven van, hanem Pusztavacson)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Sziasztok

Érdeklődésem tárgya ezúttal az Ilanor és Niare közé beékelt Valerian tenger lenne. Van ott bármilyen hajóforgalom, kereskedelem Niare irányába?
Valahol (már gőzöm sincs hol) azt olvastam, hogy a tenger nem igazán hajózható - miért? (elvileg ott nincs köd..)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@nyuggerisztan: a Niare nevű ország-gép számára az istenek sem találhattak volna ideálisabb szomszédot az ilaroknál - hagyományos módon élő lovasnép, hajózni csak muszájból, szorosan a part mentén szokott.
Amire jó oka van: a Velerian medencéje friss képződmény (a hoglai beltengernek az ötödkor legvégéig nem volt összeköttetése a Nel'Myerrel) és tektonikai forró pont; olyan, mint valami serpenyő, amiben lassan megolvad a föld, amit a Nagyok beleszórtak. A mélyből feltörő gázok miatt a víz sűrűsége is változik - jobb napokon hajózható, de egyikre sincs ráírva, hogy az... próbálkozni pedig csak egyszer lehet.
Nem mintha megérné a kockázatot: a niarei oldal egyetlen összefüggő hegyfal (a tövéből nemigen látszik az ívelése); olyan új, hogy a gleccserek sem tudták még érdemben kikezdeni.

Röviden: nem véletlen, hogy a Peratlon-félszigeten az ilarok csak orkokat találtak, és hogy a két part között Kyria elmúlása óta nincs forgalom. Még a Niaréból hazatartó Gorduin is az ugoni kerülőt választja inkább. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius, Csendbiztos: írtam egy patologikusan részletes választ goblin ügyben, de küldés közben lehalt a dns szerver, a szövegem meg elszállt a vérbe. Most épp vigasztalhatatlan vagyok; hétvégén próbálom reprodukálni.

Kedves András!

Sajnálom, hogy a fránya dns miatt elszállt a munkád. sad A goblinos kérdéskörben mégis tudnál némi felvilágosítással szolgálni? Nem akarok tolakodó lenni. Egy hosszabb lélekzetű modulhoz kellenének az infók. Nagyon Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius: egyáltalán nem vagy tolakodó; én ígértem, hogy visszatérünk a dologra, és hiába próbáltam a fal mellett (amúgy goblinosan) elsunnyogni.
Nekik momentán nincs gazdájuk. Mivel olyan zsánerfajról van szó, amit az "ember minusz méret, higiénia és büszkeség" sémára kreáltak, hosszabb távon nem nagyon éri meg dolgozni velük - túl kevés szerepben jók, a többi meg kifejezetten nem való nekik. Magam ellen beszélek, de Graum is a Csepp...-ben nyújtotta a legjobb formáját, ahol azt az egy szerepet (ellenpont) játszotta, amire a goblin tökéletes. A Megkövült napvilágban, ahol hatékonynak és profinak kéne lennie, szimplán kicsi a többiekhez képest... ami csak azért nem nyilvánvalóbb, mert kap egy falkányi statisztát maga mellé.

Ha megfigyeled, bárki bármit tett az elmúlt húsz évben goblinügyben, a faj mindig ugyanabba a skatulyába mászik vissza, amiből "újonnan" előkerült. Nagyon nehéz vele bármi eredetit kezdeni, annyira végletes, de a legközelebbi rokonaitól (elf, ork, sárkány, etc.) eltérően csak az egyik irányba. Az érdekes sztorihoz/játékhoz ambivalenciára van szükség... ahhoz pedig minimum két pólus kellene.

Az új alapkönyvben az emberfajé főszerep, kiegészítőből goblinos csak akkor lesz, ha valaki meggyőz, hogy érdemi pluszt ad az orkhoz képest, ami (nálunk) legalább fizikailag pariban van az emberrel. A goblin játékba hozása mellett - akinek a fogyatékosságai mellé egyetlen érdemi extrája sincs - nehéz nyomós érveket találni. Ami nem jelenti azt, hogy nem vagyok rájuk vevő, csak azt, hogy nekem múlt péntek óta egy se jutott eszembe. (Graum ugyanazért nem számít, amiért nem minden francia Belmondo.) smile

A modulra vonatkozó konkrét kérdésekre ezzel együtt szívesen válaszolok, csak tudd, hogy a java rögtönzés lesz: a fejemben sincs a goblinokról sokkal több annál, amit Graum apropóján itt-ott leírtam.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv!

Ezer éve nem olvastam fórumot, úgyhogy a kérdésemnek valószínűleg köze sincs az épp folyó diskurzusokhoz, ezért elnézéseteket kérem.

@András: Valahol olvastam olyat (ha agyon ütnek se jut eszembe hogy hol, simán lehet hogy nem kánon forrásból származik), hogy a Domvik hit egyik fontos része, az új életben rejlő lehetőségek védelme. Tehát hogy jókora bűnnek számít egy várandós nőt meggyilkolni, legyen bármennyi vaj is annak a füle mögött smile. Ez a koncepció áll még? Mi az alapja, honnan eredeztethető? Alapköve-e ez minden shadoni értékrendjének?

A választ előre is köszönöm neked és mindenki másnak is aki közzé teszi a gondolatait a dologról.

Cuir an ra ghabhas a’deanam.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Serún'rí írta:

...hogy jókora bűnnek számít egy várandós nőt meggyilkolni, legyen bármennyi vaj is annak a füle mögött...

Üdv' konkrét példa Boomen: És azok hideg fellegekkel járnak c. novellájában (Fekete vizek c. antológia). Az első kiadásban a 79.oldalon van róla szó. Idézet:
- Te aztán végképp nem érinthetsz - köpte felé a nő. ¬Senki nem nyúlhat hozzám büntetlenül. Az Egyetlen tiltja. A száznagy elkomorodott.
- Csak nem a Kosfejest érted így, szentséggyalázó?
- Domvikot - felelte a nő. Kisimította a szemébe fújt hajtincseket. - Nem érinthettek, faragatlan fickók, mivel várandós vagyok. S ennél aligha akad szentebb Domvik előtt.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

A PPL2-ben a Domvik pap leírásánál, Első Arc - Az Élet Teremtője, itt szerepel: "A várandós asszonyt még akkor is sérthetetlennek tartják, ha ellenségük, mint ahogy a vemhes anyaállatot is. Aki ilyen élőlényre kezet mer emelni, annak egyetlen méltó büntetése a halál."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András!

Azt a Bestiből tudom, hogy Gro-Ugon földjén a goblinok előbb jelentek meg mint az orkok, akik a Kimérák bukása után hatoltak be a területre. Gondolom e területen addig szétszórt goblin barlangvárosok voltak a jellemzőek goblin törzsekkel (Ordítók, Acélszarvúak, Feketék stb.). A Megkövült napvilágban szó esik a Gro szabadállamról és a Kétszarvúak törzséről, illetve hadilobogójáról (láncait tépő kos stb.). Nekem úgy jött le (aztán lehet én értettem félre), hogy ezt a területet, mint uralkodó dinasztia a Kétszarvúak dominálták a többi goblin törzs fölött (harciasabbak, intelligensebbek lehettek a többinél?), mint kvázi államalkotók a kvázi goblin törzsszövetség (Ordítók, Acélszarvúak, Feketék, Kétszarvúak stb.) vezetőiként. Ennek a szabadállamnak vetehetett aztán véget az ork beáramlás, ami mögött meglehet (közvetve vagy közvetlen) Toron állt. Ide tartozik, hogy a Kimérák utáni időben a Gro-Ugon törzsi területének „újrafelosztása” során folyó harcokban azonban mag nélkül kipusztult a Szívharapók ork törzs is, ami mutatja az elkeseredett harc (ork-ork és az ork-goblin háborúság) nagyságát is. Adódik a kérdés, hogy Kétszarvúak uralta Gro szabadállam mikortól létezett? Mit lehet róla még tudni (az államról és magáról a törzsről is)?

A goblin törzsek névadásakor milyen szempontok játszanak szerepet? Pl. az orkok esetében a Hallgatagok törzse a Hallgatag Úrról kapta a nevét, a Vérivók a denevérről, ami a totemük, vagy a héroszukról (Hram), aki úgy tudom felmagasztosult és ősi vámpírúr (lehet). A Kétszarvúaknál szerintem a kos (ami eléggé harcias szellem) lehetett a totemállat, címerállat, a letépett láncok, rabságra (Orwella) és az abból való szabadulásra utalnak. Ezek szerint a törzs késő ötödkori eredetű lehetett és harcolhattak akár az Ötszázéves Háborúban is. Nem tudom megáll e a gondolatmenetem? Ezek alapján van e általános kapcsolat a goblin lobogó (kvázi címer) és a törzs elnevezése között?   

Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

A goblin játékba hozása mellett - akinek a fogyatékosságai mellé egyetlen érdemi extrája sincs - nehéz nyomós érveket találni.

Szia András (és mindenki)!

Szerintem éppen ez a legnyomósabb érv. Mint ahogy vannak számítógépes játékok, ahol létezik "insane" fokozat, úgy a szerepjátékban is bizonyosan akadnak olyan elszánt őrültek (mint én), aki éppen ezeket az "alultápolt" fajokat részesítik előnyben. Pont azért, mert minden téren gyengébbek mindenki másnál, és a legjobb dolog, ami elmondható róluk, hogy kevés tápot adnak, ezért csaták során nem rájuk koncentrálnak a vérpistikék smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Amikor R. R. újragondolta az orkokat, a farkasokat vette alapul (udvari verziókhoz tán a kutya passzolna). Talán valami efféle - és kellőképpen különleges - állatfajt kellene alapul vennie a merészeknek ahhoz, hogy a goblin faj túlnőjön önmagán (mind a kilencven centin). Ha ugyanis alacsony orkokként tekintünk rájuk, megette a fene az egészet; amikor nagy ritkán leülünk játszani, a goblinok esetében én rendszerint a sakálfélék irányában keresgélek.
Kicsik is, gyávák is... de ha kell, k***ára nagyot harapnak.  smile

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Glendower írta:

Amikor R. R. újragondolta az orkokat, a farkasokat vette alapul (udvari verziókhoz tán a kutya passzolna). Talán valami efféle - és kellőképpen különleges - állatfajt kellene alapul vennie a merészeknek ahhoz, hogy a goblin faj túlnőjön önmagán (mind a kilencven centin). Ha ugyanis alacsony orkokként tekintünk rájuk, megette a fene az egészet; amikor nagy ritkán leülünk játszani, a goblinok esetében én rendszerint a sakálfélék irányában keresgélek.
Kicsik is, gyávák is... de ha kell, k***ára nagyot harapnak.  smile

A sakál jónak tűnik, ráadásul kutyaféle is:

"Sakálnak nevezik a kutyafélék családjában a Canis nem három (néha négy) fajának tagjait, melyek Afrikában, Ázsiában és Délkelet-Európában élnek. Ezeken a területeken az észak-amerikai prérifarkashoz hasonló ökológiai nichet töltenek be: kis- és közepes termetű állatokra vadásznak, dögevők és mindenevők. Hosszú lábaik és görbe szemfogaik kisebb emlősök, madarak és rovarok elejtéséhez alkalmazkodtak. Lábaik alkalmassá teszik őket arra, hogy hosszú időn keresztül mintegy 16 km/órás sebességgel fussanak. Főként hajnalban és szürkületkor aktívak.
Társadalmuk alapvető egysége a monogám pár, amely területét megvédi a többi pártól. Territóriumuk határait vizelettel és ürülékkel megjelölik, a behatolókat pedig kiűzik. A terület elég nagy ahhoz, hogy eltartsa utódaikat is, amíg saját területet nem keresnek. A sakálok időnként csoportokba tömörülnek, például egy nagyobb tetem körül, de általában egyedül vagy párban vadásznak."
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sak%C3%A1l

Szóval bőven elférnek így az orkok mellett, még rokon lelkek is. Szerintem ők is megérdemelnek egy tiszteletkört. A klasszikus zöldbőrű törpepigmeus képet egyszer s mindenkorra száműzni kéne  cool

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Serún'rí, dragondark, zoltanarpad: ...és ez nem csak Domvik kultuszára jellemző, hanem a Ranagol-hit ariánus ágára is. Lásd még: Karnevál, gorviki kripta, vésetek.
Állapotos nőt 18. századi Angliában sem végeztek ki, ahol fűre lépésért is halál járt... és a Predator2 óta tudjuk, hogy a ya'utja vadászetika is tiltja az ilyesmit. smile

@Draconarius: Gro szabadállam a P. e. 3. századtól a hajnalkor (P. sz. 1. évezred) végéig bármikor létezhetett; ennél pontosabban nehéz belőni anélkül, hogy a tanagrai kirajzás  egész menetrendjét betonba öntenénk... amit apropó nélkül írni és olvasni is hótunalmas lenne, attól tartok.
Amit tudunk: abban az időben a régió klímája enyhébb, a későbbi Gro-Ugon vizesebb és zöldebb volt, mint mostanság, az orkok még csak szivárogtak keletnek az Elyák gerince mentén, a  nara kivándorlók pedig zavartalanul juthattak a Világgyűrű egérútjain át a Grim-Túil völgyéig, ahol a szigetvilági betelepülőkkel és a száli-irlavokkal elkeveredtek.
Elnevezések: én nem tudok ilyen kapcsolatról; a Csanád féle elnevezéseket használtam, amiknek tisztázatlan az eredetük, és félő, hogy most már az is marad. A gondolatmeneted viszont megáll, és a földön érvényes törzsi logika is használható támpontként a további elnevezések modellezésekor. Az eredmény a Szívharapóknál (ami nálam a fakezű, faeszű rettenet maga) csak jobb lehet.

@Sinclair93: értem én. Csanád is remek goblin volt, azt mondják... de hát ő mindennek jó volt, még ginsournak is. big_smile

Glendower: a probléma ugyanaz, mint '93-ban: saját verzió nincs, igény a generikusra is lenne... a vége pedig natúr elf lett és udvari ork.
Az állatos idea ezzel együtt jó, a Boros-Szikszai féle Graumban van is valami röhögőhiéna-szerű. Csak leírni ne kelljen. Vagy legalább ne nekem.

@mindenki: a félreértések elkerülése végett nem arról folyik a szó, lehet-e majd goblinnal játszani a M*2*0-ban (aminek kapcsán csak az biztos, hogy nem én fogom eldönteni), hanem arról, megér-e a faj egy önálló kiegészítőt. Ez utóbbiról gondolom momentán azt, hogy nem.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Számomra vannak még nyitott kérdések goblin ügyben. Gro szabadállam fennállásának és a Kétszarvúak létének tulajdonképpen mi vagy ki vetett végett a hajnalkorban? Azért kérdezem mert Gorduin az egykori törzs lobogójának láttán a Csillag goblinjait (toroni bányákból szökött rabszolgákat) szövetségesnek, Toron ellenségeinek nevezte. Ezek alapján feltételezek egy kétszarvú-toroni ellentétet, ami P.sz. 1. évezredben bontakozhatott ki, s mivel a civilizációs peremvidéknek is beillő Gro-Ugon térségein zajlott az esemény, mára (késő Hetedkorra) csak a képzett legendaristák (mint Tier), és historikusok (mint Anconar) tudnak róla valamit. Gondolom a tudós Anconarnak kapóra jött a toroni hadizsákmányként őrzött Kétszarvú lobogó és mintegy fricskaként a toroniak felé, szándékosan választotta pártfogoltjainak az egykor létezett, a toroni politikával szembenálló goblin törzs zászlóját, hogy nyomatékot adjon szembenállásának a toroniak iránt, menekülő „népének” meg dicső példát adjon a nehézségek leküzdésére. Ezért én a Kétszarvúak és Gro szabadállam bukása mögött Toront sejtem. Eme titkos szembenállásról szeretnék informálódni. Már ha létezett az általam felvázolt szembenállás. smile

Van e valami publikus infó, háttéranyag konkrétan az Ordítók, Acélszarvúak, Feketék goblin törzseihez, vagy ezek a Csanád megálmodta világ eddig még tartalommal kitöltetlen hagyatékát képezik? A modulhoz nagy szükségem lenne eme infókra, mert a Summ. Besti, ETK is csak említi őket.
Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Gáspár András: muszáj lesz a kályhától elindulni, hogy tisztább legyen a kép.
A HH első kiadásának függelékében - ahol emlékeim szerint az "alapértelmezett" ork és goblin törzsek nevei is szerepeltek - az állt, hogy Gro-Ugon egy Gro és egy Ugon nevű darabból áll, az előbbi a goblin, az utóbbi ork felségterület. Voltaképp nem is állam, csak szállásterület, aminek van valahol egy Reag nevű városa, ahol az orwellánus Kard Testvériség (a továbbiakban KT) tanyázik, és natúr kizsákmányolást folytat az "alsóbbrendű" fajok rovására, ahogy azt Szauron Tőkéje előírja. smile A KT-nak van egy fekete lobogója, ergo tagja a toroni palávernek, ergo ellensége az Északi Szövetségnek (paktumtagadó kultusz lévén mindenképp az lenne), ergo Gro-Ugont nem szeretjük.
Hogy a KT helyzete mennyire nem szilárd, már ÉSZ-ből kiderül, aminek végére a Látó törzs kiebrudalja Reagból, és felsejlenek egy ork vezetésű, az emberek háborúiban semleges Gro-Ugon körvonalai.
A Megkövült napvilág (a továbbiakban MN) az átmenet idején játszódik toroni területen., de Anconar és a goblinok nem Toron, hanem Gro-Ugon (ti. a KT) fogságából szöktek meg, a zászlót nem találták, hanem csinálták, Toron és a néhai Gro szabadállam közt pedig semmilyen szembenállást nem tartok valószínűnek. Egyfelől azért, mert a szembenállás minimális feltétele az érdekütközés, amiről itt nem beszélhetünk, másfelől azért,  mert Toron urai, akik az erveket, dwoonokat, stb. sem tekintik magukkal egyenrangúnak, sosem süllyednének odáig, hogy holmiféle káoszlények ellen ármányt szőjenek.
Ha eltekintünk attól, hogy a MN Gro szabadállami színtiszta sztorielem, aminek keletkezésekor csak annyi szubsztanciája volt, amennyit a HH függelék Gro-Ugon címszavártól kapott, és elhelyezzük az időben a tegnap meghatározott keretek közt, azt fogjuk látni, hogy a kicsi, fürge és szapora goblinok az éjidők számukra kedvező környezeti viszonyai közt nagy létszámú anarcho-szindikalista közösséget (copyright Monty Python) alkotnak a Gro hegységben. Az Elátkozott Vidékről jóval később, több hullámban kirajzó orkok zöme a tanagrai (északnyugati) vadonban telepszik meg, de az ottani embernépek és a környező magaskultúrák (ld. Riegar) miatt nincs maradása. Nem a népirtástól, hanem a kultúrális asszimilációtól való félelem űzi őket kelet-északkelet, a Traidlan-hegység, a Peratlon-félsziget és az Elyák felé. Az utóbbitól már csak egy köpés a Graúgameila vidéke, ahová eleinte csak szivárognak, majd - miután az irlavok, a törpék és az ilarok sorra kiszorítják őket a környező területekről - olyan volumenben települnek be, hogy Gro alig valamivel eszesebb és fiziklailag sokkal gyengébb goblinjainak esélyük sincs rájuk kényszeríteni az akaratukat. Az orkok minden toroni befolyástól mentesen szétzavarják és visszanyomják őket abba a csicskai státuszba, ami az ötszázéves háborúban jutott nekik.
Ahogy Kyriának, Gro szabadállamnak is jót tesz a megszépítő messzeség. A vonatkozó legendákkal Anconar bevallottan azért traktálja a goblinokat, hogy lelket öntsön beléjük, ami várakozáson felül jól sikerül - ezt a kyr kontingens parancsnoka is elismeri, mikor mindkét ellenséges hadijelvényt a helyén hagyja. A Gro-hegység goblin dinasztiája a novella záróképe, a Csillag felett lobogó zászlók kedvéért született, és miattuk is kellett elpusztulnia. Toront nem érheti vád - a tettes én vagyok. big_smile

A  törzsekről - a korábbi bejegyzésekben taglalt okok miatt - sosem született háttéranyag. Ennyi sem lenne, ha az MN írása közben rá nem jövök, hogy az a Graum, aki a HH-ban és az ÉL-ben is szerepelt, rég kinőtt az ellenpont szerepéből.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' olvasgatom, hogy Két Hold újrakelte várható... http://www.deltavision.hu/forum/viewtop … 0&p=44 Egy kis morzsát esetleg...Köszönöm.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Tisztelettel üdvözlök mindenkit!

Először is nagy-nagy köszönet az íróknak, Ynev megteremtéséért, ahol közel 20 éve barátaimmal kalandozhatunk!  cool
Bár sok regényt és novellát sikerült már elolvasnom, még is látom, sok van még hátra  smile  (Arról nem is beszélve, mennyit lekellene cserélnem új kiadásra. hajjaj)

Hogy azért érdemi dologról is kérdezzek. Ordannal kapcsolatosan egyik barátommal azon vitatkozunk, hogy az ottani rend, szeraphisták, avagy sem. Mi az igazság? Ugyan is az alap szabálykönyvben (a jó öreg keményfedelesben), szent városnak tartják. Még sem emlékszem, hogy sogronita templomokat említene. Tulajdon képpen, csak tűzvarázsló indulhat onnan.

Segedelmeteket, előre is köszönöm!

"A tudatlanság gyorsabban öl, mint a tűzgolyó."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: csak annyi biztos, hogy idén a Két holdnak és a Profundisnak is lesz életműkiadása, illetve hogy megcsináljuk végre az x éve húzódó Hálózat antológiát. A továbbiak a fogadtatástól is függenek.

@Danren con Erwion: üdv a fórumon.
Ordan ősi és különleges város, és a tűzvarázslók sem hétköznapi figurák. Sogront szolgálják, de a rendjük nem papi rend, a mágiájuk nem tisztán szakrális mágia, és a rítusaik is eltérnek azoktól, amiket mostanság Sogron erioni és toroni felekezetei gyakorolnak.
Az Ordan-szerafizmus kérdéskörről az írói közösségben is folytak polémiák, hogy hogyan végződtek, meg nem mondom már, és alább is csak arról az elképzelésről tudok nyilatkozni, amivel én dolgozom.
A kyr kultúrától nem áll távol a szerafizmus. Ott van Tharr megistenülése, az egész Ryek biznisz, meg Toron első császára az ő seraphis állandó jelzőjével... szóval nem zárom ki, hogy Godora fennállása alatt/után a Sogronnak elkötelezett szekták/rendek/felekezetek közt akadtak szerafisták is. A város feletti uralomért a különféle a frakciók sokáig (szigorú szabályok szerint, jobbára vérontás nélkül) gyürkőztek egymással, az Ordant jelenleg kormányzó Rendnek pedig biztosan nincs köze a szerafizmushoz. A kyr és a godoni hagyomány összeolvadásából jött létre, a tűzvarázslót pedig egyértelműen az utóbbi komponens emeli a "szabvány" Sogron-pap fölé.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm András a kimerítő választ!
Maradnék még egy kicsit a goblinoknál, de nem akarom a dolgot túlzottan rágni. smile A goblinok eredete témához talán kapcsolódik. Találtam a Bestiben egy érdekességet. A Kobold címszónál a leírásban olvasom, hogy a koboldok (másodkori,föld alatt élő, rosszindulatú faj, akiket sokáig az aquírokkal rokonítottak) egyedül a goblinokkal tartják a kapcsolatot (rabszolga, fegyver stb. cserekereskedelem, goblin nyelv ismerete), az orkokat meg kiváltképp gyűlölik. Mivel a másod-harmadkor fordulóján az elf-aquír háborúban a Queuron vidékén már léteztek kőbaltás orkok (Hőseposz), gondolom ez időben már a goblinok is létezhettek. S míg az előbbiekhez Orwella/Avida Dolor (vagy az aktuális akkori megtestesülése) Ngaur Draugroth gyermekeit a farkasokat vette alapul a faj megteremtéséhez, addig a goblinok létrehozásakor alapul vehette a hiéna vagy sakálszellem gyermekeit. Az így kialakult ős goblinokkal aztán korokkal (harmad-negyedkor körül) később folytathatta kísérleteit a később Menegleként említett vajákos, aki lehetett akár egy ősi démonúr a Kárhozat Sivatagából, vagy egy kora-crantai mágus, vagy egy ediomadi aquír is. A Besti alapján egy kobold-goblin együttélés, kapcsolat már létezhetett a korai időktől fogva, ami még nem feltételezi a két faj rokonságát, de azt mindenképpen, hogy beállítódásukat és élőhelyüket tekintve rokon lelkek, akik egymásra voltak/vannak utalva a nagyobb fajok környezetébe. Bár valószínű, hogy itt az öregebb, erősebb, fejlettebb,harciasabb koboldok dominálják az együttműködést. Gro mélyén is létezhet(nek) ősi koboldváros(ok), amelynek lakóival a goblin törzsek a hetedkorban is tartják a kapcsolatot. Sokat javítana a képen, ha tudnánk a koboldok eredetét, másodkori viszonyait (én a gnómokkal kvázi ellenséges viszonyban álló, fémművességhez a törpékhez hasonló szinten értő, ősmágiát talán egykor használó ősöreg fajnak mondanám őket),s abból leszűrni a dolgokat de vélhetően ezt még nagyobb homály fedi, mint a goblinokét. Nem tudom eme útkereső agymenésem mennyire állja meg a helyét? Ha szerinted felejtős akkor a kukázom az egészet. Csak azért próbálom ennyire vesézni a témát (ami meglehet csak nekem érdekes:)), mert a gro-ugoni goblinos modulom szeretném kanonikus (általad írottak itt a Fórumon azok) információkból felépíteni.
Előre is Nagyon Köszönöm!

„Nem moccan a medve. Nem moccan a vadkan. Lesték egymást: mi lesz? …Kavargott a hó, gomolyogtak a testek. Sárga meg veres cseppekben fröccsent szerteszét s olvadozott a havon a testek párája, a nyár, a vér…”

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Kedves András!

Köszönöm szépen a felvilágosítást Ordannal kapcsolatosan smile

Szeretném megkérdezni, hogy van-e tervben egy Idegen szavak szótára szerű melléklet/kiegészítő az eddigi Függelékek alapján?

Mindig érdekelt, a nevek keletkezése a regényekben. Még pediglen a különböző nemességnél, mint pl. a cwa tag, stb. Ugyan is a játékaink alatt, szíves örömest alkalmaznám, de nem emlékszem, hogy erről született volna valamilyen leírás. Hálás lennék, ha némi támpontot tudnál adni! smile

/Északi Szövetségben, Toronban, Gorwickban, Shadonban/

"A tudatlanság gyorsabban öl, mint a tűzgolyó."

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

...csak annyi biztos, hogy idén a Két holdnak és a Profundisnak is lesz életműkiadása, illetve hogy megcsináljuk végre az x éve húzódó Hálózat antológiát....

Üdv' ez a legjobb hír, amit ebben az elátkozott hónapban hallok, köszönet érte, és azzal szeretném meghálálni, hogy az antológia kedvező fogadtatása részemről nem fog múlni.

M.A.G.U.S: az év végéig várható megjelenésekről korai még beszélni? Nem akarok türelmetlennek látszani, csak önző vagyok, némi jóhír nagyon rám férne még...

Danren con Erwion írta:

...Ordannal kapcsolatosan...

Korábbi eszmecsere Ordanról, érdemes elolvasni itt: http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?id=263&p=2 , egészen pontosan a 33 bejegyzéstől (Boomen) kezdve.
Egyéb ajánlott olvasmány: http://www.fantasycentrum.hu/old/MAGUS/ … fizmus.pdf

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Draconarius: Azt hiszem, jelen állásfoglalás az, hogy Orwella nem teremtője, hanem elcsaklizója az ork-goblin bandának; utóbbiról szinte bizonyos, hogy az "Andrási Nézet" szerint a nevezett istenszuka nem teremtette, csak elszaporította őket, de mint az állat. A teljes mitológiát persze még az orkok esetében sem látom át (talán ez is célkitűzés volt?), szóval amiket írok, nem tuti infók - ennek ellenére leírom, mert.  big_smile
Ami a Bestiáriumot illeti, ne vedd készpénznek a benne szereplő dolgokat. Egy részről a fajok egy jelentős hányada nem feltétlenül "ynevies" (akkor még!), gondolok például itt arra, hogy vagy tök más dolgokat ír bizonyos fajokról (orkok, akik buták, stb.), mint ami utóbb elfogadottá vált az yneviesítés közben, vagy olyan fajokról ír, amiket azóta száműztek (volt ilyen is talán). A legjobb, ha a leírásokat oly módon kezeled, mintha azok csak a mű (ynevi!) szerzőjének álláspontját tükröznék: az orkok emberi szemszögből nyilvánvalóan vadak, buták, és a fegyvereket sem maguk kovácsolják, merhogy' lopósak. Az igazság persze más, de ő így tudta... smile
Koboldok: nem emlékszem a leírásukra, de rémlik, hogy ősiek. Vajon mennyire? És vajon mennyire fejlettek akkoriban, amikor virágzottak a városaik? És vajh miféle neveket viselnek? Menegle... ? (fanfiksön)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv, szép napot mindenkinek!

HA már(még mindig) goblinok és HA már Bestiárium... az ork-farkas kapcsolattal analóg goblin-valamikutyaféle rokonításban nem lehetne elképzelni valami ynevi kisebb testű vadkutyafajt (egy quakka vagy nystan-szerű ragadozót), amelyben jelen van az erős falkaszellem (szemben a sakálokkal) és kisebb a mérete is (nem úgy, mint a hiénáké)? Elengedhetetlen az, hogy az adott faj a Földön is jelen legyen? (Jó, nyilván megfoghatóbbá teszi a goblin-lelkületet, ha itt is él. De...)

Hozzáteszem, a Bestiáriummal kapcsolatban osztom Glendower fenntartásait - talán nem volna haszontalan rendet tenni Ynev élővilágában, s nem csupán a játéktechnika szintjén...

Az én meglátásom szerint a kis fickóknak (éa. goblinoknak) tudniuk kell valamit, ha még mindig játékban vannak Yneven... ezt a "valamit" kellene megtalálni...  smile

Utoljára bűvdudás szerkesztette (2013.09.28. 10:53:51)

"... A mohos szobor alapján a Bűvdudás nyakigláb alak lehetett különös szemekkel. ..."