Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Elar: épp ma adtam le. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

De szuper! smile
Bővített lesz ez is?
A héten neki is ugrok a Gorduin folyamnak.

UI: Én meg ma adtam le megrendelést a keményfedeles HH és ÉL-re smile (Igaz megvan 2-2 pédány belőle) Gondolkoztam, hogy használt vagy bolti legyen - ehh ezzel a kis szolid támogatással igyekszem hozzájárulni hogy egyszer (végre) nekilendülj a "termelésnek" smile

UI2: Újraolvastam a Vihar Ibara felett könyvet. Felmerült egy kérdés: Az amundok miért Gorvik felé mentek és nem Erion felé? Biztos van erre magyarázat csak nem találom smile

UI3-4:
Az Arctalan vándor kicsoda/micsoda?
A Titkos szekta kicsoda/micsoda?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv'
Titkos szekta: http://deltavision.hu/forum/viewtopic.p … 1539#p1539
http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=2801#p2801

Arctalan Vándor: Kornya Zsolt korábban így nyilatkozott: "Az Arctalan Vándor egy kráni ősaquir volt. Másfelől viszont az "aquir" nem egy konkrét fajt takar, hanem gyűjtőfogalom: a lehanyatlott fajok egyénileg kiemelkedett egyedeit értjük alatta, természetesen ranagoli értelemben...És igen, a kráni amundok legnagyobbjai elérték az emelkedettségnek ezt a fokát..."
valamint
"van néhány amund származású ősaquir, ők még az emelkedettekről sem hajlandók tudni. Nevesítve egyetlenegy lett közülük a M*-kánonban: a Fellegfalóként ismert "külvilági borzalom", aki Thassaladyon magiszternek a szerafizmusról írott értekezésében szerepel. Illetve - mint föntebb már szó esett róla - lebegtetném még az Arctalan Vándor eredetét..."
[linket sajnos nem tudok hozzá adni, az archívum időközben elérhetetlen lett]

Gáspár András talán többet is hozzá tud tenni, ha publikus.

Egyébként én is érdeklődnék, mit fog tartalmazni a "Csepp és tenger" bővített (?) kiadása?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Faji kérdés: ynev területein mekkora az esélye annak hogy keveredés következzen be pl. a nemesség köreiben? Teszem azt a legnyilvánvalóbb az ember-elf szituációval számolva, mire számíthat az a félvér aki nemesi körökbe születne, fattyúként vagy törvényesen?

Mondjuk gondolom Erenben nagyon csúnyán néznének a felekre, de pl. Haonwell vagy Gianag? Délen pedig még kevésbé tisztázott, Pyarron hogyan viszonyul kulturálisan a keveredés fele?



Északon a Erigowi Krad Lovagrend és a déli Aranykör lovagrend miben különbözik lényegesen?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

üdv!

ezeken az "amund származású ősaquirokon" mindig elkezdek agyalni... Emlékezetem szerint az amundok hatalomszavait Themes szent nyelve adta, alkalmazni is csak az ő papjai tudták.  Innentől kezdve érdekelne, hogy a Kránba elszármazott, ezek szerint renegát Themes pap hátterű amundok mi módon képesek hatalomszavakat használni? Themes valami módon behódolt Ranagolnak? Esetleg ezek az amundok képesek voltak megtanulni egy másik ősfaj od - manipulációs technikáit?

persze a legizgalmasabb az lenne, ha ezek az ősaquirok korok óta Themes rendelésének megfelelően Ranagol birodalmában edződnének a végső leszámolásra... smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' ilyenkor sajnálom, hogy a régi archívum már nem elérhető, anno jó kis vita folyt erről.
Összefoglalva a lényeget Kornya Zsolt által:
"...Pontosítás és tisztázás végett, hivatkozva korábbi amundos hozzászólásaimra:1) Az amund szent nyelv feledésbe merült, legfeljebb egy-két diaszpórában élő amund bölcs emlékszik belőle valamicskére.2) Ugyanakkor fennáll a lehetőség, hogy a jövőben a szent nyelvet újra fölleljék és fölelevenítsék; de ez egy másik szerző koncepciója, amiről már így is elég sok hülyeséget hordtam össze, úgyhogy maradok ennyiben.3) Az amund származású ősaquirok - az a kettő-három - nem az amund ősmágiát használják, hanem az aquirt. Hogy ez miképpen alakult így, arról jókat lehet agyalni, de nyilván összefüggésben van az ősaquirrá válás kérdésével...."
P.I:

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Elar, dragondark: az előzménynovellák közül érdemben csak a Toroni vér, a címadó kisregényben leginkább az a rész változott, amikor Gorduin a tarini járőrrel találkozik. Készült egy átfogó anyag Abasziszról is, ahol a kötet érdemi része játszódik - hogy ez végül ide kerül be, vagy a jubileumi kiadványra marad, olyan kérdés, amire pillanatnyilag nem tudok válaszolni.
UI2: mentek az amundok Erion felé is, de Ordan keményen odalépett - lásd a vonatkozó részt Heidel Dan elbeszélésében, illetve Király Árpád sztoriját a Kos és a Kobra éve kötetben.
UI3-4: az ősaquir kérdést dragondark kivesézte; a Titkos szekta pedig a déli kolostorokból eredő slan harcművészet legősibb északföldi iskolája.

@Morrola: az ynevi arisztokrácia túlnyomó többsége kardnemesség, amiből következik a konok ragaszkodás a harcosok morális kódjához is. A fajkeveredés generálisan nem divat. Amennyivel délen nagyobb az elméleti esélye, annyival kényesebb gdon vére tisztaságára az ottani elit, ilyesmi tehát mindkét kontinensfélen csak szabályt erősítő kivételként fordulhat elő.
Az erigowi Krad lovagrend klasszikus fegyveres ordó, mely támogatja az Északi Szövetség politikai céljait. Az Aranykör a Dúlásig nem csak támogatta a helyi politikát, hanem csinálta is - szószólója volt például annak az elitista felfogásnak, hogy az Államközösségnek nincs szüksége shadoni mintájú állandó haderőre.

@mindenki: idevág még az a hír is, hogy az Ifini éjszakák folytatása, a Korona árnyékában első kötete a szöveggondozás befejeztével a kiadóhoz került. Megjelenése hamarosan várható.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm András,

folytatólagosan kérdezném ebből kifolyólag hogy magára a -nem faji- keveredésre viszont hogyan tekintenek? Ha földi példával akarok előhozakodni nem minden esetben volt a fattyú megvetendő baleset. Jean de Dunois/Bastard de Olréans esete rémlik fel, aki annak ellenére hogy Orléansi Lajos fattya volt, kiválóságként vonult be az emlékezetbe már élete alatt (mint az oldalág feje miközben testvére fogoly volt)!

Feltételezem, hogy yneven a termékenység/terméketlenség bizonyos szinten orvosolható/befolyásolható, az ilyesminek elejét tudják venni, de a lakosságra jutó nemesek mértékét nézve még mindig szép számmal előfordulhatnak.


Mennyiben különbözik a két rend felfogása, vagy akkor inkább: hogyan lehetséges hogy a tudomány istenének van tán a legnagyobb lovagi köre? Mennyiben azonosulhatnak hivatásos harcosok egy ilyen nehezen emészthető eszmével? Milyen különbség áll fenn az erv és pyar Krad kép között - már természetesen ha a világépítés közben ez felmerült mint szükséges elem?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Morolla: nemesek és közrendűek közt Ynev magaskultúráiban nem húzódik olyan éles határvonal, mint a földi középkorban - az eredendően harcias erv társadalmon belül pl. csak nemes és nemesebb rétegeket lehet elkülöníteni. Hiányzik a legfőbb ok is, ami a balkézi utódokat és a mésalliance-ot ideát olyan kényes problémává tette: a földbirtok monopóliuma. A nemzetállamok korában egy Winston Churchill számára már semmiféle hátrányt nem jelentett a "kétes" származása - a konkrét ynevi gyakorlatra a G2 kínálja a legjobb példát.

Rendek: Krad lovagjai harcos felfedezők, ez tökéletesen egybevág azzal a földi viszonyokhoz képest felértékelt szereppel, amit a tudás Ynev mindennapjaiban játszik. Maga az eszme sem olyan nehezen emészhető a két nép (vö. az erv és a pyar) számára, hisz mindkettő híven őrzi vándor-hagyományát, az eszmét közvetítő gdon kóborlók pedig egyenes előképei a világot járó, az egész embernem ügyéért küzdő Krad-lovagoknak.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' ha jól értem, akkor a Csepp és tenger új kiadása, a Vándorló dalnokhoz hasonló, azaz a címadó regény mellett a Toroni vér és a Jutalomjáték is benne lesz? A választ köszönöm.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: igen; az első Gorduin trilógiához így nem kell külön WMC novellagyűjtemény. Pláne hogy az is két kötetnyi lett időközben. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Dragondark és András: Köszi az infókat.

Kránban tanyázó amundokról nem is hallottam még. smile Erről lehet még valahol olvasni valamit?

Utoljára Elar szerkesztette (2013.01.30. 21:25:13)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Gáspár András írta:

@fraterfatuus: ha lesz, nagy valószínűséggel táblaborítós lesz. Hogy mikor, arról jövő kedden tudok érdeklődni a kiadóban. Aznap este visszatérek a témára.

András, ezzel kapcsolatban sikerült kiderítened valamit? smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@fraterfatuus: csak annyit, hogy biztosan lesz. A táblaborítós formátum nagyon költséges, ezért a DV kétszer is meggondolja a használatát.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv' amundok Kránban: http://www.ynev.hu/forum/viewtopic.php?pid=28126#p28126

Ha már Csepp és tenger...
Ceithiras városka nagyjából hová helyezhető el a térképen?
Az Ediomadtól nyugatra eső partszakasz nekem nem tűnik megfelelő helynek... (ezt a Vándorló Dalnokból vettem, ha időközben változott, akkor helyesbítenék). Egyébként van róla bővebb koncepció, vagy egyelőre elég annyi, amennyi a regényben írva vagyon?
A válaszokat köszönöm.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Köszönöm a választ. Még annyit, hogy az általad említetteken kívül mire számíthatunk idén? Mert a kiadói tervben az M*-köteteknél továbbra is az olvasható, hogy egyeztetés alatt.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Ha már szóba jöttek a várható kiadványok, közeledek A sötétség szíve végéhez, ezért tényleg érkezhetne valami jó kis kötet már. smile Főleg, mivel belelkesedtem, köszönhetően annak, hogy kellemes olvasmánynak bizonyult a novelláskötet. Pedig van egy olyan tapasztalatom, hogy nehéz a sokszor rövid terjedelemben kiépíteni azt a hangulatot, ami megfogja az olvasót, és nem csak egy road movie-szerű vagdalkozás lesz a történet. Ami plusz piros pont, hogy fel-felbukkannak aquir szereplők, ami kellően elborulttá teszi az eseményeket. smile Ami nekem kicsit kilógott, az egyrészt az Én bárdom... volt, ami nem igazán fogott meg, kissé átlagos sztorinak tűnt (a csorba ki kell köszörülve az Éjszín, éjféli illatokkal, aminél remekül sikerült az atmoszféra, és az egyik legnyomasztóbb írás lett), másrészt a Tilalmas utakon, aminél néha úgy éreztem, hogy az epikus történetvezetés és a paródia vonalán egyensúlyoz a novella, de szerencsére még az előbbi oldalon maradt. Kicsit meg is hökkentett az a koncepció, hogy Erionban, ami a legnagyobb és leggazdagabb város, egy faltól elválasztott (temető) negyedben zombi óriások kóborolnak, miközben zombi és vámpír seregek vívnak ütközeteket. Kicsit Káosz-os érzésem támadt ezeknél a részeknél. Se Darton papjai nem tudtak rendet teremteni, csak sunnyognak a temetőben, se valamilyen más ráhatással nem tudják elcsitítani a helyzetet a város urai... Bármi meglehet, de akkor is meglepő volt olvasni. smile

Viszont az is bebizonyosodott, hogy még így is a MAGUS írói tudnak a legjobban lekötni, részben a remek háttérvilágnak is köszönhetően. Card A kegyelem ára nem kötött le ennyire, végig csak némi távolságtartással tudtam emésztgetni a történetet, míg James-nél rá kellett jönnöm, hogy továbbra is jobban borzongat Lovecraft. smile Persze voltak kellemes történetek, mint a labirintus (Mr. Humphreys öröksége) vagy a vámpíros (?) (Fejezet egy székesegyház történetéből), de a lepedős és almából előmászó darazsas hasonlatok inkább furcsának hatottak, mint rémisztőnek. A lábjegyzetek viszont telitalálatok, azok nélkül sokkal homályosabb lett volna, hogy miről van szó, köszönet értük. smile

Egy szó mint száz, várom a folytatást, ezúttal ismét Ynev világából. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@dragondark: az a partvidék csak a Quironeián belül nyugati, Ediomadtól inkább északkeletre esik. Hogy mennyire, azt az új CsT sem pontosítja... az új térképen viszont majd megadjuk a módját. smile

@fraterfatuus: ez nem egyszerű. Írónak lenni ugye nem az az életpálya-modell, amit mostanság a legtöbben keresnek, az elmúlt év pedig (ismételten) megtanított bennünket arra, hogy csak azokkal a kéziratokkal szabad számolni, amik ténylegesen beérkeznek. Ténylegesen beérkezett kéziratunk Boruzs Gergelyen kívül jelenleg csak Gáspár Pétertől van, az írói ígérvények tervként való elővezetése pedig olyan valhallás hagyomány, amit a DV-nél sosem akartunk meghonosítani - ezért az "egyeztetés alatt" kategória.
Félreértés ne essék, szereték ennél sokkal többet mondani, de momentán nem nagyon tudok.

@Myst: az érintettek nevében is köszönöm a jó szókat. Igyekszünk a világból a lehető legtöbbet kihozni úgy, hogy író is, olvasó is megtalálja a maga örömét. A manifesztációs háború 3. kötete hangulatlag és tartalmilag is erősnek ígérkezik - az ún. "nehéz idők" kevés számú előnyének egyike az, hogy lehet tudni: aki még most is csinálja, az biztosan szívből teszi.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdv mindenkinek!
Jelentem, én  befejeztem A sötétség szive kötetet, s nagyon  tetszett - a sok síelés okozta fáradtság mellett se aludtam el rajta, ami a lustaságom fényében nagyon nagy szó - na de ezt leszámítva is nagyon érdekes könyv volt. Ajánlom azoknak kik még nem olvasták. Erion téma ezzel a két könyvvel "kimerült" vagy lesz még kötet? Másrészt MH 3 hogy áll? A Kos és a kobra éve  után újra olvasnék egy koherensebb kötetet (MH 1) .

u.i.: Telefonról irok mostanság mert egyéb technikától el vagyok vágva, elnézést ha elírtam dolgokat.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Hasonlóan jelentem, Az Északi Szövetség c. kötet szerintem kellemes olvasmány. Meghozta a kedvemet a Toronhoz, az biztos. Jut eszembe, a sorozat ha folytatódik hol enné fel a fonalat?


Daychín ha jól látom és emlékszem a nevére önálló államalakulatként van feltüntetve Torontól nyugatra. Nem eméékszem erre a névre, hol hangzott el irodalmon belül?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Ha már írtam a MesterMűvek sorozatról is pár szót, ide kívánkozik (mert hátha Andrást is érdekli), hogy belefutottam egy Orson Scott Card interjúba, amiben a kedvenceiről mesél. Azt mondja, hogy volt egy időszak, amikor a sci-fi-ből a fantasybe vándoroltak a szerzők, ezért most ott készülnek a legjobb fikciós művek (pl. Martin, Hobb, Sanderson). Gondolom ez nem a konkrét szerzőkre vonatkozik, hanem arra, hogy a műfaj túl tudott lépni a sárkányölős tematikán.
Sci-fi területen személyes kedvencei: Asimov, Bradbury, Heinlein. A filmekről pedig lesújtó véleménye van, mert nem tartanak lépést az irodalom fejlődésével. smile

Leendő íróknak is ad jótanácsot: „So if you’re looking to try out science fiction, the best idea is to ask somebody who reads within the genre. Don’t ask them what they read, ask them what they reread. That’s how you’re likely to find the favourites, the classics and the best entry points.”

A teljes interjú:
http://thebrowser.com/interviews/orson- … ce-fiction

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Myst írta:

Sci-fi területen személyes kedvencei: Asimov, Bradbury, Heinlein.

Bocsánat a kukacoskodásért, de Card nem egészen ezt írja:

For me, there are three writers who brought science fiction to a place where it can endure: Asimov, Bradbury and Robert A Heinlein.

Vagyis hogy véleménye szerint ennek a három írónak köszönhető, hogy a SF kiveckelődött a nevezetes gettóból és maradandó jelenséggé vált az irodalomban. Ami kétségkívül így is van: a szakembereken és az elkötelezett rajongókon kívül ma senki nem tud egyetlen ismert SF-szerzőt (nem szerkesztőt!) sem megnevezni az Asimov-Heinlein-Bradbury előtti időszakból. De ez egy irodalomtörténeti állítás, Card olyat sehol sem mond, hogy a saját személyes ízlését tükrözi. Amin azért csodálkoztam volna nagyon, mert a triumvirátus tagjai írói alkatukat tekintve bizony rettentő távol esnek egymástól, koncepcionálisan, stilisztikailag és minden egyéb téren. Gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy egy kiforrott ízlésvilágú olvasónak mindhárman egyforma mértékben tetsszenek. (Ami persze egyáltalán nem zárja ki, hogy emellett egyformán méltányolja a SF-történeti szerepüket.)

Még egyszer jelezném, hogy nem kötözködés szándéka vezérelt. Csak én ilyesmiket, hogy „nekem Asimov, Bradbury és Heinlein a kedvencem”, szinte mindig zavaros ízlésvilágú olvasóktól szoktam hallani, akik elég felületesen ismerik a SF-t. (Mert az ugye teljesen más tészta, ha vagylagosan jelentik ki, hogy „nekem Asimov / Bradbury / Heinlein a kedvencem”.) Kicsit megdöbbentett, hogy Card is így nyilatkozott volna, ezért elolvastam az interjút, és most bátorkodnék pontosítani. Egyébiránt pedig köszönöm a linket és a MesterMűvekről írottakat! smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Myst: naná, hogy érdekel. A spekulatív irodalom "gépromboló" fordulata valóban világjelenség, nekem meg régi és kedves vesszőparipám. A vonatkozó tézis lényege az, hogy az SF a technokrácia művészete, azt pedig mint olyat hiteltelenítették el a XX. század sajnálatos eseményei. Az ilyen történetek addig voltak érdekesek, míg vártunk valamit a technológiától; míg a hős és a megváltó szerepét osztottuk rá, és képesnek hittük arra, hogy átsegít minket a fizikai és egyéb korlátainkon. A rakétára muszáj volt felnézni - az okostelóra a legjobb akarattal sem lehet.

Ami OSC íróknak adott tanácsát illeti, én szóról szóra követtem, csak fantasyben. Akit megkérdeztem, Novák Csanád volt, az eredményt pedig Chapmannek hívják. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Ez egyáltalán nem kukacoskodás, tényleg pontatlanul idéztem, amiért a sietséget okolom, elnézést érte. Ez is egy érv amellett, hogy én is miért szeretem eredetiben olvasni az ilyesmit, nem pedig azt a verziót, amit az újságban elferdítenek. smile

Kíváncsi vagyok lesz-e még jelentős fordulat, vagy marad a fő csapásirány, amiről időnként egy-egy nagyobb ösvény leágazik némi időre. Pl. ide sorolom az elmúlt évek vámpírőrületét, ami nem csak a Twilight-ot jelenti, hanem a számtalan más könyv- és TV-sorozatot, filmet.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Morrola írta:

Daychín ha jól látom és emlékszem a nevére önálló államalakulatként van feltüntetve Torontól nyugatra. Nem eméékszem erre a névre, hol hangzott el irodalmon belül?

Nem tudom, hogy az irodalomban szerepel-e, de annyit tudni róla, hogy egy olyan értéktelen vidék, amelyen még mindig dúlnak a Hatodkorból megmaradt mágikus viharok. A terület (Tharrnak tetsző módon) anarchiában létezik, így Toron sem tudja használni semmire, azon kívül, hogy ide küldi a száműzöttjeit, és itt képzi a Sápadt Légiókat.