Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Nagyon ígéretes a borító!

András, olyan típusú, pályázat-alapú antológiát nem terveztek idén, mint amilyen a Kardok a ködben volt?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Üdvözletem mindenkinek!

Gáspár András írta:
...a nagy zöld megjelenésének 20 éves évfordulójára szánt új d10 rendszer, a régi d100 alkotóitól.

András, nem kekeckedésből írom, inkább kérdeném: A M* 2.0 a d10 rendszerrel, nem tűnik ingatagabb projektnek mint a már bevált d100 rendszer? Mármint az ÜTK abban készült volna, nem? Nekem eddig az jött le, hogy a d20-as bukdácsol (nem nagyon ismerek olyat aki 100asról váltott volna rá), most d10-es rendszer jönne, mintha a 100-ast már nem is lenne érdemes forszírozni - pedig gyermekhibáitól eltekintve, szerintem remekbe szabott játék.
A véleményedre vagyok igazán kíváncsi.


Ui.: Ha információhiányomból adódóan tévedtem valamiben, elnézést kérek!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Al-Wanes:A d10-el szerintem azért csinálják, mert pörgősebb letisztultabb játék mentet lehet vele kialakítani.Én is csak d100-al játszottam annak idején és akkor nem is tűnt fel, hogyha "komolyan" vettük a játékot, akkor bizony erősen meg tudta tördelni a nagyobb harcoknál, mire mindent kimatekoztunk, lepapíroztunk.A d10 könnyebben kezelhető.Én abszolúte látom értelmét, kérdés, hogy a régi játékosok mennyire fognak majd fanyalogni miatta.
Én ha játszanák szívesen kipróbálnám.Lehet ki is fogom:)
Csak Ó uram adj nekem szabadidőt.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Al-Wanes: a d100 sokkal gördülékenyebb a d20-nál, de ha Kovitól és Kuviktól azt hallom, tudnak jobbat/korszerűbbet (ami ugyanúgy tízoldalút használ, csak nem feltétlenül ugyanarra), bemondásra elhiszem. Nem tegnap óta űzik az ipart, van a korábbi szisztémájukra két évtizednyi rálátásuk... és nem hozzájuk mentem volna, ha nem lennék egészen biztos abban, hogy tudják, mit csinálnak. smile

A rendszer próbája persze az evés. Hogy az új kinek és mennyire ízlik, jóval azelőtt kiderül majd, hogy könyv lenne belőle.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: Ezek szerint az új rendszerrel kapcsolatban lesz valamilyen lehetőség nyilvános tesztelésre? Csak mert eddig a legtöbb újítás nagyrészt ennek hiányán (is) bukott meg.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@lightningrider: persze. A nyilvános tesztlehetőség nem a legtöbb, hanem a legkevesebb, amit az elmúlt tíz év tohuvabohuja után tehetünk. Hogy az ÜTK tavalyi állapotában - a közreműködők  minden jószándéka és igyekezete dacára - nem megoldás, enélkül is világos volt, ezért nem forszíroztuk a próbaüzemét.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: Előre is elnézést a hasonlatért. smile Ez is olyasmi, mint egy jogszabályszöveg, amit tulajdonképpen felfogható szabálygyűjteménynek. Egy idő után a toldozás-foldozás miatt patchwork képet mutat, de elveszti a cél betöltésére való alkalmasságát. Ilyenkor érdemesebb újat csinálni, saját, koherens fogalomhasználattal, elméleti és gyakorlati kategóriákkal. Szerintem ez helyes döntés volt.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

András, köszönöm válaszod! Személy szerint érdekel, milyen lehet a d10es rendszer, aggályaim egy esetleges átállás és annak nehézségei miatt vannak/voltak. De tény hogy most még inkább érdekelni kezdett a dolog, azok a szerencsések akik meg tesztelni is tudják, majd írjanak beszámolót mindenképpen.
Továbbá: a M*2.0 régi alapkönyv 2.0-jaként funkcionál majd vagy tartalmazni fogja - persze átdolgozva - az olyan anyagokat is mint amiket a kiegészítőkben - gondolok itt a PPL1-2-re - voltak? Esetleg a terjedelme miatt, várható olyan, hogy amint sikeres lesz a kiadás a fogyasztók körében, lassan a többi kiegészítőt is átdolgozzák és kiadják?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Al-Wanes: a M*2.0 a tervek szerint ugyanazt nyújtja majd, amit a nagy zöld és az ETK a maga idejben: játékosok kézikönyve, kalandmesterek útmutatója, Ynev leírása. Bestiárium és Holdfényember előzetes nem lesz benne, komplett (mana+od+szakrális+profán) mágiarendszer, karakterlap, térképek, hivatalos kiadványlista és egyedi gyártású, évfordulós k10 igen. smile

Az új kiegészítők formátuma és terjedelme kisebb, az ára fajlagosan alacsonyabb lesz a régiekénél, és a klasszikus anyagok frissítése mellett hiánypótló újdonságokat is kínálnak majd. Világleíró, játéktechnikai és hibrid kiadványok egyaránt várhatók, emellett - ha minden jól megy - Ynev beköszön végre mobil- és böngészőplatformra is.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Hány oldal lesz az MH2?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Kösz András, eddig is tűkön ültem, de mostantól meg ...  lol

Utoljára Ali szerkesztette (2012.05.24. 07:02:43)

A'frad!!!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Most olvasom a Karnevált, és nem egy olyan történetre látok benne utalást, amelynél érződik, hogy létezik részletes cselekménye, mégsem találom nyomát az irodalomban.

Preadarmon dúláskori kalandja, Gorduin szüleinek története, az Arvioni féle Felföldi harc vagy Gorduin toroni kalandja olyan részletes leírást kap, mint Salina és a vörös lobogó kimentése, amiről ugyebár egy egész regény szól.
De mondhatnám példának Mogorva Chei életútját, vagy Garmacor két (a Címere előtt játszódó) háborúját is.

Ezek mind padláson maradt regényötletek, vagy netán a korai Csanád/Nyúl által mesélt szerepjátékos kalandok történetei?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Adiz: a kézirat hozzávetőleges terjedelme félmillió karakter (12.5 ív), amiből 300 és 600 oldalas könyvet is ki lehet hozni - a miénk valahol félúton lesz a kettő között. Ha eljut hozzám a belív, pontosítok.


@Sötét Ezredes: az említett motívumok egy része Csanád és Nyúl meséiből, illetve az eredeti M* társaság legendáriumából származik, a többi saját koholmány. Egyikből sem terveztem önálló regényt írni - ha az a benyomás alakult ki benned, hogy akár lehetne is, az csak annyit jelent, hogy rendeltetésszerűen működnek ott, ahová szántam őket.

A M* pont annyival irodalmabb a lakodalmas fantasynél, amennyivel a világa és karakterei túllógnak az egyes könyvek lapjain. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

tegnap már leírtam ezt a hozzászólást, csak vmiért elveszett, ezért ha valahol vmi nem érthető az annak köszönhető, hogy most nem volt annyi időm a véleményem kifejtésére mint tegnap és csapongóak a gondolataim… vagy annak, hogy hülye vagyok smile
szóval:

Számomra nem világos teljesen, hogy milyen üzleti logika van amögött, ha valamit amit a játékosok a M*ban szeretnek/használnak, azt kiadói részről gyökeresen meg akarják változtatni.? Gondolok itt például a korábbi „hetedkor alkonya” c. írásra (világ megváltoztatásának kísérlete) és a jelenlegi új szabálykönyvre is (szabályokkal kapcsolatos reform).

Jelenleg nem is az új szabálykönyvvel, hanem a k10-es rendszerrel kapcsolatosan vannak komoly fenntartásaim. Ahhoz hogy egy ilyen könyvet eladjanak, ugye vásárlók (játékosok) kellenek. Ezeknek a száma legyen „X”. Amennyiben egy új rendszerrel kapcsolatos kiadvány jelenik meg, úgy a tényleges vásárlóim száma „X-Y+Z” lesz, tekintettel arra, hogy a jelenlegi „X” közönséget leszámítva feltehetően a kutyát nem érdekli (tisztelet a kivételnek!) 2012-ben egy új asztali szerepjáték új rendszerének megjelenése (már csak azért sem  mert feltehetően a régi sem érdekelte). Jelen esetben az „Y” csoport száma az alábbi személyekből áll össze:

1.) akik szeretik és megszokoták a jelenlegi k100-as rendszer (benne a 00-át és egyéb társait, ami ha baromság ha nem, része a M*-nak) és ezért nem próbálják ki az újat,

2.) akik azért nem veszik meg az új könyvet, mert a teljes játékrendszer módosulása miatt az összes már megjelent és nagyjából működő kiegészítőjüket kidobhatják és félve attól, hogy a könyv ua. a bukást fogja produkálni, mint az összes eddigi és feltételezik, hogy a könyvet nem követik a kiegészítők (pl. besti, stb…); (egyébként ez önmagában is képes ördögi kört generálni, mert a távolmaradásukkal elősegítik az új könyvek bukását és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők elmaradását)

A „Z” csoportba azok tartoznak akik az új rendszer hatására jelennek meg „új vásárlóként”.

Egy új rendszer sikeréhez álláspontom szerint tehát az kell, hogy a „Z” csoportba tartozók száma meghaladja az „Y” csoportba tartozók számát, amihez valljuk be jelen esetben nem kis csoda kellene, az említetteken felül már csak azért is mert valószínűleg sem pénz sem egyéb erőforrás nincsen tisztességes (nem feltétlenül ATL) marketingre.

Mindezen okok miatt szerintem így (durr bele módon) egy ilyen próbálkozás eleve kudarcra van ítélve (NE LEGYEN IGAZAM!).

Álláspontom szerint az egyetlen járható út az lenne (bár tudom, hogy ez a jelenlegi jogviták ill. egyéb általam nem ismert okok miatt egyáltalán megvalósítható lenne-e) ha a jelenlegi k100-as rendszer fejlesztésével foglalkoznának a kiadók (pl.: kieg boszmester iskolákról, papok valóban egyedi varázslatairól, stb…) aminek hatására egyrészt felmérhető lenne az „X” csoport hozzávetőleges száma, valamint talán lehetőség lenne annak növelésére is, továbbá elősegíteni az átmenetet ha ezek a kiegészítők már esetleg tartalmaznának részeket az új rendszerre vonatkozóan (pl. két rendszerre kidolgozva, de ez nem biztos, hogy a legjobb példa).

Jelenleg ugyanis ha a M* avítt jegyeit meg kellene fogni akkor nem ott találjuk a legfőbb problémát, hogy hány kockával kell dobnunk, hanem ott, hogy sajnos nincsenek színvonalas (inkább semmilyen nincsen) kiegészítők ( bár ennek ellentmond a Toron kieg, de azt üdítő kivételnek tartom) és amennyiben a játékos vagy KM a „Könyvtől” eltérő karaktert akar kidolgozni, akkor azzal magának kell foglalkoznia. Ez utóbbi persze rendben van, hisz fogalmilag kizárt, hogy a kiadó írja meg azt ami nincs benne a Könyvben, de ha a Könyvtől eltérő megalkotásához nem kell túl nagy fantázia (pl. fejvadászként nem Iker vagy Embervadász akar lenne az ember) akkor az a rendszer meghaladott lesz. Gondoljunk csak bele pl., hogy a Ranagol és Domvik papok/paplovagok mindegyike még mindig gyakorlatilag ua. a varázslatokat (fohászokat) tolják egymás arcába és ez a rendszer az elmúlt 20 évben nem változott!

Egészen biztos vagyok benne, hogy a rendszer alkotói között sokat tapasztalt és sok rendszert kipróbált emberkék vannak, de úgy gondolom, hogy ez kevés egy ilyen piacon, ennek a játéknak, ilyen kiadványának "sikeréhez".

Korábban még a D20 bevezetésekor is pont ezek voltak a problémáim és messziről szabad szemmel jól látható összeget tettem volna a Kötet bukására (amit nyilván nem akartam), de természetesen akkor sem volt semmi eredménye az előzetes észrevételeknek. Más eredményt természetesen most sem várok az észrevételemtől, de a tervezett kiadványtól sem… sad

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Aistilos: a szerepjáték már rég nem üzlet, de megvan a maga újratermelődő rétegközönsége, ami - életkorából adódóan - az újra is sokkal nyitottabb nálad. Vigasztaljon a tudat, hogy te már megtetted a magadét: elutasítottad anélkül, hogy bármit tudnál róla egy betűn és két számjegyen kívül.

@Gambit: helyezd át ezt a kis gyöngyszemet a tematikusan legmegfelelőbb szerepjátékos fórumra plz. Hogy el ne vesszen megint.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Aistilos:Hát ez elvérzett többszörösen is.2 dologban nincsen igazad tényszerűen, a többi szubjektív.
Ha piacot akarsz elemezni, azt nem így kell, főleg nem szubjektív saját magunk által kigondolt adatok alapján.
A M* kiegek nagyon színvonalasak sőt továbbmegyek a Summarium a legjobb szerepjátékos kiegészítő amit olvastam(igaz olyan sok szerepjátékkal nem is játszottam) és ez széles körben megállja a helyét.Gyakorlatilag eddig bárhol előjött, azt csak pozitív környezetben tette.
Azt, hogy minek milyen lesz a fogadtatása azt nálad vagy nálam nagyobb marketing guruk sem tudják megjósolni, mert mindig bejöhetnek váratlan tényezők a képbe.
Egyvalamiben egyet értek veled, a régi játékosok kérdéses mennyire mutatnak majd hajlandóságot átállni egy új rendszerre, de ez már egyén kérdése.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Én több mint tíz éve játszom, és ha az új rendszer átmegy a csapatteszten, jobbnak találjuk, mint a régit, akkor a jövőben azzal játszunk. A hagyománytiszteletnek nem a kockák számában, hanem a szemléletben kell megnyilvánulnia, és szerintem a d20 végzetét is inkább az utóbbi tényező okozta.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Gáspár András: Nem elutasítottam, hanem leírtam, hogy a játékosréteg jó része (szvsz) miért nem fogja megvenni és miért nem reális üzleti magatartás egy ilyen kieggel előállni (a kettő között az én olvasatomban igen lényeges különbség van). Engem egyébként érdekel az új kieg... (mint ahogy az eddigi összes!)

Számomra továbbá nem világos amennyiben ez nem üzlet (egyébként ezt elfogadom, mert az általam ismert eladási számok - amik lehet, hogy tévesek - alapján s3em gondoltam soha, hogy "szexi biznisz" lenne) akkor miért tépik egymást a kiadók már vagy 8-10 éve a bíróságon (ok, a per tárgyát nyilván a regények és egyéb kiegekkel kapcsolatos felhasználási jogok képezik).

A tematikusan megfelelőbb fórum egyébként mit jelent?

@Raywanhur: "2 dologban nincsen igazad tényszerűen, a többi szubjektív.
Ha piacot akarsz elemezni, azt nem így kell, főleg nem szubjektív saját magunk által kigondolt adatok alapján."

A kettő dologgal kapcsolatosan:
1.) A "piacelemzésem" kritikája úgy gondolom, hogy még annyira sem alátámasztott, mint a kritizált "piacelemzés", ezért erre a kritikára nem tudok reagálni.

2.) A kiegészítőkkel kapcsolatosan viszont elnézést kell kérnem, mert a hangsúly azon lett volna, hogy "nincsen" és nem a "színvonalason" (eddig az összeset zabáltam nagyon kevés kivételtől eltekintve - talán a Geofrámia és az Enoszuke és a legújabb Besti voltak azok amik nem tetszettek). Az ezzel kapcsolatos mondandóm lényege az volt, hogy a sok szabályrendszerrel kapcsolatos kieg helyett Sumi vagy Toron szintű kiegekből még vagy 5-6-nak kellett volna megjelennie a játék különböző területeivel kapcsolatosan (pl. boszmesteri rendek, bővített papok/paplovagok és papi varázslatok, mágia könyve, világleírások, stb...).

Nekem ennyi észrevételem lenne. Összefoglalva: a világot színesítő, bővítő kiadványoknak (ÉN!) jobban örölnék és gondolom ezzel mások is így vannak.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Sziasztok!

Azért a Summariummal kapcsolatban érdemes lenne tisztázni egy félreértést. Én magát a könyvet imádom, elképesztő drogos látomás egy csodálatos világról. De alapkönyvként csaknem használhatatlan, még akkor is, ha elborultsága miatt irodalomként nagy népszerűségre tett szert az elmúlt 15...16...17 évben. Személyes véleményem az, hogy a kreativitás és az irodalom egyszerűen túlcsordult a könyvben, ami szerepjátékos szempontból nem tett neki jót.

Egyfelől az információk kiegyensúlyozatlanok - erről most csak két példa jut eszembe. Az egyik, hogy hosszas leírásokban ismerkedhetünk meg azokkal az aquir ereklyékkel, melyek JK-k kezébe úgysem fognak sohasem kerülni (Caput Draconis, mi?), de Ynev praktikus leírásával én nem találkoztam. A másik meg hogy a könyvben a játéktechnikai leírások is össze-vissza szerepelnek. Van, ahol bővítést érdemlő dolgok (az Utódok szervezete jutott eszembe) megmaradnak a sejtetés szintjén, de az aquir hatalomszavak meg az Useb Het mechanizmusa részletesen ki van dolgozva - minek?

A fajok is fantasztikusak (bár azért azt mindenki tudatosítsa magában, hogy a faiji koncepció - nem a kivitelezés - egy az egyben az Earthdawnon alapul), de a gyönyörűen felépített ork fejezet is csaknem alkalmatlan a játékra, mivel a játéktechnikai információk (az elf kasztokhoz hasonlóan) odavetettek, és az sem szerepel, hogyan lehetne ork csapatokkal kalandozni, vagy egyáltalán milyen lehetőségei lehetnek egy orknak az Yneven való beilleszkedésre.

(Hú, lehet, hogy ezt is át kell tenni másik topicba)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Gergix: van benne valami. Az én véleményem az, hogy a Summarium sokkal többet ad hangulatban, mint amennyit lenyel információban, bár az ideális középutat szerintem a Toron találta meg a kreatív tartalom és az információ határmezsgyéjén.
Személy szerint egyáltalán nem látom szükségesnek, hogy egy világleíró kötetben bármiféle szabályrendszer, vagy annak eleme szerepeljen. A Toron az ötödik RPG-rendszerrel is ugyanilyen használható lesz, a Summariumban pedig joggal sirathatjuk az erre áldozott részt (ahol elfértek volna az általad hiányolt infók is). Az elmúlt dolgokon nem érdemes rágódni, és a Summarium óta amúgy is kell egy világleíró nagygenerál.

@Aistilos: a szakrális mágia valóban elbírna több egyedi fohászt, de azért a kiadványok terjedelme és tematikája eleve hordoz bizonyos korlátokat.

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Aistilos írta:

...Számomra továbbá nem világos amennyiben ez nem üzlet...

Üdv' Ahogy én látom, a szerepjáték üzlet olyan értelemben,hogy hasznot hoz.
Nem üzlet olyan értelemben, hogy kisebb a haszon, mint egy regény/antológia esetében, nagy befektetés kell az előállításához, kevesebb példányszámban és lassabban fogy, azaz hosszú a megtérülési ideje. Arról nem is beszélve, hogy nagyot lehet vele bukni, tehát elég kockázatos.

Aistilos írta:

A tematikusan megfelelőbb fórum egyébként mit jelent?

Például: Készülő MAGUS törvénykönyv http://www.ynev.hu/forum/viewforum.php?id=72 vagy Rendszerkedés http://www.ynev.hu/forum/viewforum.php?id=25

Utoljára dragondark szerkesztette (2012.05.25. 10:53:31)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@Aistilos: "...más eredményt természetesen most sem várok az észrevételemtől, de a tervezett kiadványtól sem…" - írod. Csak én érzek ebben egy finom elutasítást?

A véleményedhez természetesen jogod van, védhető álláspont kialakításához azonban tények kellenének félinformációk és sejtelmek helyett. Ezek hiányában, pláne ha még generalizálod is ("gondolom ezzel mások is így vannak") eszmecsere helyett csak hitvitához vezethet, aminek végképp nincs helye egy írói fórumon.

A bejelentetlen kiadványok számára nincs külön topikunk - áthidaló megoldásként lásd dragondark javaslatait.


@GergiX: ennek viszont itt a helye, elvégre bűnrészes vagyok a Summariumban... és a megítélésében is egyetértek veled.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

@András: szerintem remekül értesz a mögöttes tartalom sejtetéséhez, ami egyfelől nagyon jó, mert az embernek kedve támad utánaolvasni a dolgoknak, vagy akár saját fantáziából kitölteni a hiányzó foltokat.

Másfelől viszont folyton azt érzem (különösen Gorduinnál, akinek a természete olyan, hogy mindent harapófogóval kell kihúzni belőle), hogy a háttértudásom hiányosságai miatt fontos dolgokról maradok le, miközben lehet nincs is így.
Ezt akarom valahogyan kiküszöbölni, csak még nem jöttem rá, hogy hogyan.

(Teszem hozzá nem ártana a többi előzményregényt sem elolvasnom az Észak Lángjain kívül, csak a Karneválra kíváncsibb voltam most.)

@Aistilos:

Ahhoz hogy egy ilyen könyvet eladjanak, ugye vásárlók (játékosok) kellenek. Ezeknek a száma legyen „X”. Amennyiben egy új rendszerrel kapcsolatos kiadvány jelenik meg, úgy a tényleges vásárlóim száma „X-Y+Z” lesz, tekintettel arra, hogy a jelenlegi „X” közönséget leszámítva feltehetően a kutyát nem érdekli (tisztelet a kivételnek!) 2012-ben egy új asztali szerepjáték új rendszerének megjelenése (már csak azért sem  mert feltehetően a régi sem érdekelte).

Szerintem az egy alkotó (legyen akár író, rajzoló, zenész vagy épp szerepjátékfejlesztő) halála, ha azt találgatja, hogy mire vágyik a közönsége ahelyett, hogy arra koncentrálna, hogy jó munka kerüljön ki a keze alól.

Az ETK alapú rendszer pusztán azért lesz leváltva, mert alapvetéseiben elavult és több hibát hordoz, így könnyebb újat alkotni helyette (kvázi nulláról), mint kiegészítőkkel helyrepofozni.
Bővebb magyarázatokért érdemes elolvasnod a Dragondark által belinkelt fórumokat.

@GergiX: teljesen egyetértek azzal, amit mondtál, de szerintem a többiek (közül) is (jópáran) így vannak vele, csak épp nem szögezte le senki, hogy:
A Summárium leginkább az irodalmi része miatt közkedvelt, a játéktechnika messze nem hibátlan.

De ha úgy nézzük, hogy milyen alapokra kellett építkeznie, szerintem még az a szekció is megérdemli a jó értékelést.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

Sziasztok

Nem voltam pár napig, mert a kisfiam kirúgta a helyéről a szememet és nem bírtam monitort nézni egyetlen percre sem. Most is csak ippeghogy, úgyhogy tömör leszek, de az elmúlt napok termése mellett nem szeretnék csak úgy elmenni.  smile

1.) Rendszer leváltása.
Én is tamáskodok picit a rendszer leváltásával kapcsolatban, de bízom benne, hogy az okosok (akik már látták egyáltalán az újat!), tudják mit csinálnak. Én magam - információ hiányában - nem szeretném eldönteni, hogy jó vagy nem, szép vagy nem. Továbbmegyek, szerintem nem is kéne leváltani a d100-at, de sebaj, félinformációra akkor sem alapozunk tényeket, ugyebár. (Legrosszabb esetben, ami jó azt beépítjük, a többit átlapozzuk.)

2.) Summarium
Ahogyan az előző pontban is fogalmaztam, ami jó, azt beépítettük. (Mint Pistike a vendégség végén. "A lekváros bukta finom volt, a többiről nem beszélek." wink )

3.) Piacelemzés
A saját szakmámban mernék piacelemzést végezni (hja, kötelező is), de szerepjáték vonatkozásában még véleményt alkotni is csak halkan. Én bízom abban, hogy Andrásék - akiknek nem mellesleg belelóg az egyik szervük a csalánba - el tudják dönteni, kell vagy sem újat hozni. Egyetlen egyet remélek csak, nem a bevételek növelése illetve generálása a cél, mint rengeteg más szerepjátéknál. (Uram, bocsáss meg, de a d20 nem emiatt készült?)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #2

""...más eredményt természetesen most sem várok az észrevételemtől, de a tervezett kiadványtól sem…" - írod. Csak én érzek ebben egy finom elutasítást?"

Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy nem gondolom, hogy az észrevételemmel bárkit is meggyőznék (nem is feltétlenül ez a célom) valamint azt, hogy a kiadványtól sem várom, hogy sikeres lesz és további kiegészítők jelennek meg hozzá.

Elutasításról nem volt szó a részemről - lehet, hogy mélyen belül igen, de azt ha beleszakadnék sem vallanám be smile - és egyébként nem volt célom piackutatás elvégzése sem (mindössze  szerettem volna felhívni a figyelmet néhány dologra ami eszembe jutott egy ilyen kötettel kapcsolatosan; de amiket írtam azokat fenntartom).

A "gondolom ezzel mások is így vannak" megfogalmazás valóban szerencsétlen. Helyesbítve: "gondolom ezzel mások is vannak így / vannak még így egy páran".

Mindenesetre ha "patent" kiadvány lesz és sikeres is, én annak csak örölük és meg is veszem... viszont akkor kérek BESTIT és egyéb kiegeket is mellé!  smile